Πώς από τις 16:00 κατέληξε η διαπραγμάτευση να ξεκινήσει στις 22:00 - iefimerida.gr

Πώς από τις 16:00 κατέληξε η διαπραγμάτευση να ξεκινήσει στις 22:00

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις 22:00 ξεκίνησε τελικά η τελική διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των Θεσμών.

Από αναβολή σε αναβολή η έναρξη

Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες αλλαγές της ώρας έναρξης της διαπραγμάτευσης, αφού αρχικά το ραντεβού ήταν προγραμματισμένο για τις 16:00 το απόγευμα. Αναβλήθηκε για τις 17:00, τις 20:00, τις 21:00 και εν τέλει η διαπραγμάτευση ξεκίνησε στις 22:00.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η μεταφορά της ώρας έναρξης των διαπραγματεύσεων από τις 20:00 στις 21:30 έγινε μετά από αίτημα των εκπροσώπων των Θεσμών (τελικά ξεκίνησε στις 22:00 καθώς καθυστέρησε να προσέλθει στο τραπέζι της συζήτησης μισή ώρα η Ντέλια Βελκουλέσκου).

Για την αναβολή που είχε προηγηθεί δεν είναι γνωστό τι συνέβη, πάντως ο Ράσμους Ρέφερ της ΕΚΤ, μαζί με το επιτελείο του, ανέβηκε στην αίθουσα συσκέψεων ήδη από τις 16:50, για το ραντεβού των 17:00, ωστόσο εκεί ενημερώθηκε για την αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα και αποχώρησε.

Εκτός από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, το παρόν στο ραντεβού με τους Θεσμούς δίνουν ο Γιώργος Σταθάκης για το θέμα των δανείων και του ταμείου αποκρατικοποιήσεων, ο Γιώργος Κατρούγκαλος αλλά και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, προφανώς για το μισθολόγιο.

Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης

Οι μεγαλύτερες διαφορές της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές εντοπίζονται στα «κόκκινα» δάνεια, τις επικουρικές, το ύψος του αφορολόγητου και τους έμμεσους φόρους.

Η διαπραγμάτευση αναμένεται να είναι ολονύχτια, με τον κ. Τσακαλώτο να ευελπιστεί να καταλήξει απόψε σε μία «κατ' αρχήν συμφωνία» και σε δύο ξεχωριστά κείμενα (από ΕΕ και ΔΝΤ), που θα δίνουν προοπτική συμφωνίας και θα τα πάρει μαζί του στην Ουάσινγκτον, όπου μεταφέρονται τα «παζάρια» από την Πέμπτη. Άλλες πηγές της κυβέρνησης έλεγαν πως «πρέπει να κλείσουμε και θα κλείσουμε» έως την Τετάρτη, οπότε και θα διακοπούν οι συζητήσεις λόγω του ότι όλοι θα πρέπει να μεταβούν στην Ουάσινγκτον για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.

Αλεπάλληλες συσκέψεις πριν το ραντεβού

Από το πρωί της Κυριακής, τα τεχνικά κλιμάκια κυβέρνησης και δανειστών ετοιμάζουν κείμενα, σβήνοντας και γράφοντας νέα μέτρα, ώστε να είναι όλα έτοιμα για το νέο γύρο των διαπραγματεύσεων.

Την ίδια ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, γίνονταν από το μεσημέρι αλλεπάλληλες συσκέψεις. Στις 14:00, όλοι οι εμπλεκόμενοι στη διαπραγμάτευση, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γιώργος Σταθάκης, ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Γιώργος Χουλιαράκης πέρασαν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου για συζητήσεις με τον πρωθυπουργό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ δανειστές τρόικα Κουαρτέτο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ