fbpx Νέο σκανδαλώδες θαλασσοδάνειο σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. από την Attica Bank | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΑΝ ΔΙΑΣΠΑΣΤΟΥΝ

Νέο σκανδαλώδες θαλασσοδάνειο σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. από την Attica Bank

Νέο σκανδαλώδες θαλασσοδάνειο σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. από την Attica Bank
17|11|2011 | 07:31

Η ρευστότητα στην αγορά είναι ανύπαρκτη, οι επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο η μία μετά την άλλη και οι τράπεζες ετοιμάζονται για το μεγάλο κούρεμα. Κι όμως τα υπερχρεωμένα κόμματα εξουσίας -ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.- κατάφεραν να πετύχουν το θαύμα. Βρήκαν τρόπο να εξασφαλίσουν νέα τραπεζικά δάνεια λίγο πάνω από τα 3 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το... 2017 προκειμένου να καλύψουν τις «μαύρες τρύπες» που έχουν.

Και επειδή οι κάνουλες χρηματοδότησης από τους συνήθεις κρουνούς, κυρίως την Αγροτική αλλά και από άλλες 3 τράπεζες (Εθνική, Marfin και Πειραιώς) έχουν κλείσει, αφού και τα δύο κόμματα μαζί χρωστούν σ' αυτές περίπου 280-290 εκατομμύρια ευρώ, στράφηκαν αυτή τη φορά στην Τράπεζα Αττικής.

Στην όλη υπόθεση υπάρχει εκτός από το προφανές και ένα ακόμη μεγαλύτερο σκάνδαλο. Δεν είναι μόνο ότι ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. έχουν προεισπράξει μέρος των κονδυλίων που «δικαιούνται» έως το 2014, βάζοντας ως εγγύηση τα χρήματα που καλύπτουν τη χρηματοδότηση τους μέχρι τότε, αλλά και το ότι έχουν λάβει τα ποσά με βάση τα σημερινά ποσοστά που είχαν στις τελευταίες εκλογές του 2009: Το ΠΑΣΟΚ με βάση το 43% και η Ν.Δ. το 33%.

Τι θα γίνει για παράδειγμα αν το ΠΑΣΟΚ (όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις) από το 43% στις επόμενες εκλογές πέσει στο 15-20%; Θα επιστρέψει πίσω τα χρήματα; Τι θα γίνει αν διασπαστεί το ΠΑΣΟΚ – κάτι διόλου απίθανο, όπως προβλέπουν κορυφαία στελέχη, αν επιμείνει ο κ. Γιώργος Παπανδρέου να παραμείνει στο τιμόνι του κόμματος; Θα... επιστρέψουν τα χρήματα πίσω; Και ποιό ΠΑΣΟΚ; Αυτό που θα έχει τη σφραγίδα και το... ταμείο; Εστω και αν είναι ακόμη πιο μικρό απ' ότι περιγράφουν οι δημοσκοπήσεις; Έστω και αν το εναπομείναν κομμάτι διαθέτει απλώς το.. όνομα και όχι τα στελέχη; Αντίστοιχα ερωτήματα τίθενται φυσικά για για το κόμμα της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης, τη Νέα Δημοκρατία. Για την ιστορία, το Β' τρίμηνο του 2011 το ΠΑΣΟΚ έλαβε περίπου 5,5 εκ ευρώ και η ΝΔ περίπου 4,2 εκ ευρώ.

Ενα εξίσου ενδιαφέρον παρασκήνιο, το οποίο διηγούνται βουλευτές, έχει να κάνει με την επιλογή της τράπεζας Αττικής. Τον έλεγχο της τράπεζας έχουν οι Μηχανικοί, πολλά από τα αποθεματικά του ταμείου των οποίων είναι τοποθετημένα εκεί. Ως εκ τούτου, παραδοσιακά πρόεδρος του Δ.Σ. εκλέγεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο. Φαίνεται λοιπόν ότι, η υποστηριζόμενη από τη Νέα Δημοκρατία, ΔΑΚΕ Μηχανικών (ΔΚΜ-Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών) αναγκάστηκε να συναινέσει στην ανανέωση της θητείας του «πράσινου» προέδρου του ΤΣΜΕΔΕ και πολιτικού μηχανικού κ. Ιωάννη Γαμβρίλη (προέδρου του Δ.Σ. και εντεταλμένου συμβούλου της τράπεζας Αττικής), ως αντάλλαγμα παρασκηνιακών διαβουλεύσεων προκειμένου να συναινέσει στη χρηματοδότηση των δύο μεγάλων κομμάτων.

Σε ανακοίνωση της χθες η Attica Bank παραδέχεται ουσιαστικά ότι χρηματοδότησε τα δύο μεγάλα κόμματα τα οποία θεωρεί... φερέγγυους πιστωτές. Οπως αναφέρει η τράπεζα «από τη φύση της οφείλει προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου, του νομικού προσώπου αυτής και των Μετόχων, να χορηγεί δάνεια σε όλους όσοι θεωρούνται και είναι φερέγγυοι και παρέχουν τις προβλεπόμενες από τον Νόμο και απαιτούμενες κατά την πάγια τραπεζική πρακτική εγγυήσεις και εξασφαλίσεις εμπρόθεσμης και καλής αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνουν».

Αυτό που δεν απαντά η τράπεζα είναι το πως θεωρεί φερέγγυα τα κόμματα που μπορεί αύριο να μην υπάρχουν καν στον πολιτικό χάρτη που διαμορφώνεται...

Σημειωτέον ότι η κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων ΔΕΝ υπόκειται σε φόρο.

Έχει ενδιαφέρον επίσης ότι τακτική χρηματοδότηση δικαιούνται με βάση το νόμο:

  • Τα πολιτικά κόμματα και οι συνασπισμοί, που εκπροσωπούνται στη Βουλή με βουλευτές εκλεγμένους στις γενικές βουλευτικές εκλογές από τους συνδυασμούς του ίδιου κόμματος ή συνασπισμού.
  • Τα πολιτικά κόμματα και οι συνασπισμοί, από τους συνδυασμούς των οποίων έχουν εκλεγεί αντιπρόσωποι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
  •  Τα πολιτικά κόμματα και οι συνασπισμοί, τα οποία στις τελευταίες γενικές βουλευτικές εκλογές είχαν καταρτίσει πλήρεις συνδυασμούς, τουλάχιστον, στο εβδομήντα τοις εκατό (70%) των εκλογικών περιφερειών της χώρας και συγκεντρώσει αριθμό ψήφων, τουλάχιστον, ίσο με το ένα κόμμα πέντε τοις εκατό (1.5%) του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων της επικράτειας.

Επίσης, ας το κρατήσουμε για το μέλλον: Το ποσό κρατικής χρηματοδότησης, το οποίο δικαιούται συνασπισμός, κατανέμεται μεταξύ των κομμάτων που τον απαρτίζουν με βάση τη μεταξύ τους συμφωνία. Η συμφωνία γνωστοποιείται στον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης μέσα σε ένα (1) μήνα από τη διεξαγωγή των εκλογών.

Αν η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, το ποσό κατανέμεται ισόποσα μεταξύ των κομμάτων που τον απαρτίζουν...

ΔΗ.ΣΥ: ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

 

Το θέμα ανέδειξε με ανακοίνωση που εξέδωσε η Δημοκρατική Συμμαχία τη Ντόρας Μπακογιάννη:

«Σημερινά δημοσιεύματα αποκαλύπτουν ότι τα δύο μεγάλα κόμματα συνεχίζουν να χρηματοδοτούνται, πέρα από κάθε κανόνα διαφάνειας, με εγγύηση πιθανές μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις από το τραπεζικό σύστημα.

Μετά την εξάντληση των περιθωρίων της Αγροτικής Τράπεζας στράφηκαν στην Τράπεζα Αττικής, που προχώρησε, όπως φαίνεται, σε δανειοδότηση σε μια περίοδο που η αβεβαιότητα για τη θέση των κομμάτων, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, αυξάνεται και ο χρόνος χρηματοδότησης με βάση την παρούσα κατανομή ψήφων έχει μειωθεί σημαντικά, λόγω της συμφωνίας για την πρόωρη προκήρυξη εκλογών.

Η νέα κυβέρνηση οφείλει να δώσει καθαρές απαντήσεις αν, σε ποιο ύψος και με ποιες εγγυήσεις υπήρξε δανεισμός κομμάτων από την Τράπεζα Αττικής.

Το σημαντικότερο όμως είναι να προχωρήσει, ως πρώτο βήμα διαφάνειας, σε νομοθετική ρύθμιση που να απαγορεύει το δανεισμό των κομμάτων από το τραπεζικό σύστημα με εγγυήσεις μελλοντικές χρηματοδοτήσεις, που προκαταλαμβάνουν την ψήφο του λαού και επιχειρούν να την παραχαράξουν.

Είναι επίσης επείγον η νέα κυβέρνηση να θέσει άμεσα δια νόμου τέλος σ' αυτές τις συναλλαγές και γιατί επίκεινται καθοριστικές πολιτικές αποφάσεις για το μέλλον των τραπεζών.

Αποφάσεις οι οποίες δεν μπορούν να ληφθούν την ίδια στιγμή που τα κόμματα θα συναλλάσσονται με τις τράπεζες χωρίς διαφάνεια, χωρίς να τηρούνται τα στοιχειώδη τραπεζικά κριτήρια που ισχύουν για όλους τους άλλους πελάτες των τραπεζών και με επιδίωξη την αλλοίωση της λαϊκής βούλησης μέσω της υπερχρηματοδότησης των κομμάτων που κατ' εξοχήν έχουν την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση της χώρας».

 

 

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ