Ξανά στην... ανηφόρα για το κλείσιμο της συμφωνίας - iefimerida.gr

Ξανά στην... ανηφόρα για το κλείσιμο της συμφωνίας

(EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Σε σημείο καμπής βρίσκεται η διαπραγμάτευση Αθήνας - δανειστών με το Μέγαρο Μαξίμου να προσδοκά τη θετική έκβαση της ολοκλήρωσης των συνομιλιών.

Ωστόσο, η ατμόσφαιρα στα ηγετικά κλιμάκια της κυβέρνησης είναι... βαριά και οι εσωτερικές συσκέψεις δεν έχουν τέλος, αφού το μείγμα των μέτρων που πρόκειται να περιλαμβάνει η συμφωνία -εάν κλείσει- είναι εκρηκτικό.

Οι πιέσεις των εκπροσώπων των θεσμών για νέους φόρους που θα πλήττουν ακόμα και τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα, αλλά και τα μέτωπα που μένουν ανοιχτά, μαρτυρούν τη σκληρή πραγματικότητα και το βαθμό δυσκολίας για να «κλειδώσει» η αξιολόγηση.

Επώδυνος συμβιβασμός ή… μπουρλότο;

Το μεσημέρι, ξεκινά και νέος γύρος διαβουλεύσεων στο Χίλτον, έπειτα από το μίνι διάλειμμα που έκαναν χθες οι δανειστές, μεταβαίνοντας στις Βρυξέλλες. Βασικό «μενού» θα αποτελέσει το ασφαλιστικό, με τις περικοπές στις επικουρικές και τα ποσοστά αναπλήρωσης να αποτελούν δυσεπίλυτα προβλήματα.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο, πάντως, εμφανίζονται ιδιαιτέρως συγκρατημένοι για την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας. Κυβερνητικός αξιωματούχος, ερωτηθείς από το iefimerida.gr, εξηγεί ότι θα υπάρξει συμφωνία «αν δεν ζητήσουν να αποκεφαλίσουμε κόσμο και αν δεν επικρατήσουν ακραίες θέσεις». Διαφορετικά, η διαπραγμάτευση θα μπει σε αχαρτογράφητα «νερά».

Οι ίδιες πηγές, πάντως, εκτιμούν ότι «κανείς δεν θα ρισκάρει την πολιτική αποσταθεροποίηση της πολιτικής σκηνής», με φόντο μάλιστα και το προσφυγικό που πιέζει τους πάντες.

Πιέσεις παντού

Κρίσιμο, όπως όλα δείχνουν, θα είναι το Εurogroup της 22ας Απριλίου στο Άμστερνταμ, ενώ θα έχουν προηγηθεί σημαντικές συζητήσεις και επαφές, στην εαρινή Σύνοδο του Ταμείου στην Ουάσινγκτον.

Αβέβαιο, τέλος, παραμένει το αν η κυβέρνηση θα ξεπεράσει ή τελικά θα ενδώσει στις πιέσεις που δέχεται από το κουαρτέτο:

• Οι δανειστές ζητούν πώληση «κόκκινων» και εξυπηρετούμενων δανείων. Ανάμεσα στις δυο πλευρές εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα χάσμα, δίνοντας προστασία της πρώτης κατοικίας για τα δάνεια που εμπίπτουν στο νόμο Κατσέλη.
• Τεράστιο εμπόδιο αποτελεί το ποσοστό περικοπών στις επικουρικές και το τελικό ποσοστό αναπλήρωσης
• Χάσμα και στο φορολογικό, καθώς οι δανειστές επιμένουν σε μεγαλύτερη μείωση του αφορολόγητου ορίου
• Παρά το ότι τα εργασιακά δεν περιλαμβάνονται στην πρώτη αξιολόγηση, οι δανειστές ζητούν δραστικές αλλαγές, κάτι που μεταφράζεται σε ομαδικές απολύσεις και περαιτέρω ευελιξία στην αγορά εργασίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ