Ο Θάτσι ορκίστηκε νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Κόσοβο υπό βροχή δακρυγόνων [εικόνες] - iefimerida.gr

Ο Θάτσι ορκίστηκε νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Κόσοβο υπό βροχή δακρυγόνων [εικόνες]

(φωτογραφίες: ΑΠΕ/ΜΠΕ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καθήκοντα Προέδρου της Δημοκρατίας του Κοσόβου ανέλαβε σήμερα ο Χάσιμ Θάτσι, σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πρωτεύουσας Πρίστινας, ενώπιον 1.200 επισήμων.

Ο Θάτσι ορκίστηκε νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Κόσοβο υπό βροχή δακρυγόνων [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Η απερχόμενη Πρόεδρος Ατιφέτε Γιαχιάγκα παρέδωσε στον διάδοχο της Χάσιμ Θάτσι το Σύνταγμα του Κοσόβου, όπως προβλέπεται από την διαδικασία.
Η παρουσία πολιτών απαγορεύτηκε αφού υπήρξαν ανακοινώσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης ότι υποστηρικτές της θα εμποδίσουν την τελετή παράδοσης-παραλαβής. Παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ακτιβιστές του κινήματος "Αυτοδιάθεση" κατάφεραν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό πριν την έναρξη της τελετής και εισέβαλαν στο κέντρο της πόλης, όπου χρησιμοποίησαν δακρυγόνα.

Ο Θάτσι ορκίστηκε νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Κόσοβο υπό βροχή δακρυγόνων [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Μετά την παρέμβαση της αστυνομίας οι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν και η τελετή διεξήχθη κανονικά.
Ο Χάσιμ Θάτσι στην ομιλία του υποσχέθηκε ότι στόχος της πολιτικής του θα είναι η ένταξη του Κοσόβου στον ΟΗΕ, στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και η ομαλοποίηση των σχέσεων με την Σερβία.
«Μετά τον αγώνα για ελευθερία και ανεξαρτησία αρχίζει τώρα η μάχη για την ένταξη στον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο νέος Πρόεδρος του Κοσόβου.

Ο Θάτσι ορκίστηκε νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Κόσοβο υπό βροχή δακρυγόνων [εικόνες] | iefimerida.gr 2


Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις σχέσεις με τη Σερβία, τονίζοντας ότι ο διάλογος που διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΕΕ θα πρέπει να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί με τη σύναψη σχέσεων φιλίας και εμπιστοσύνης. «Επιθυμούμε να συνάψουμε σχέσεις καλής γειτονίας με τη Σερβία και στον διάλογο που διεξάγουμε θα πρέπει να περάσουμε από την φάση της εξομάλυνσης των σχέσεων στο στάδιο της συμφιλίωσης των δύο χωρών και των δύο λαών», τόνισε ο Χάσιμ Θάτσι. Αναφέρθηκε επίσης και στους Σέρβους του Κοσόβου, τονίζοντας ότι είναι ισότιμοι πολίτες με τους Αλβανούς, και υποσχέθηκε ότι θα προωθήσει τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού διαλόγου μεταξύ των εθνικών κοινοτήτων που συνθέτουν το Κόσοβο.

Ο Θάτσι ορκίστηκε νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Κόσοβο υπό βροχή δακρυγόνων [εικόνες] | iefimerida.gr 3


«Στο Κόσοβο οικοδομείται η Δημοκρατία των πολιτών και δεν θα γίνονται διακρίσεις με βάση εθνικά ή θρησκευτικά κριτήρια», επισήμανε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Χάσιμ Θάτσι.
Ο Χάσιμ Θάτσι εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το Κοινοβούλιο στις 26 Φεβρουαρίου, στην τρίτη ψηφοφορία, μετά από μία επεισοδιακή συνεδρίαση που διακόπηκε πολλές φορές από βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι χρησιμοποίησαν δακρυγόνα εντός της αίθουσας.
Η θητεία του προέδρου της Δημοκρατίας στο Κόσοβο διαρκεί πέντε χρόνια.

Ο Θάτσι ορκίστηκε νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Κόσοβο υπό βροχή δακρυγόνων [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κόσμος Κόσοβο Χασίμ Θάτσι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ