Τα κλειστά σύνορα μείωσαν τις αιτήσεις ασύλου στη Γερμανία κατά 66% - iefimerida.gr

Τα κλειστά σύνορα μείωσαν τις αιτήσεις ασύλου στη Γερμανία κατά 66%

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Γερμανία κατέγραψε μείωση δύο τρίτων στις νέες αφίξεις αιτούντων άσυλο, με περίπου 20.000 ανθρώπους να καταγράφονται τον Μάρτιο, από περίπου 60.000 τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.

«Τον Δεκέμβριο είχαμε 120.000 πρόσωπα, τον Ιανουάριο 90.000, τον Φεβρουάριο 60.000 και τώρα τον Μάρτιο 20.000» μερικές εβδομάδες μετά το κλείσιμο της μεταναστευτικής διαδρομής των Βαλκανίων, ανακοίνωσε ο υπουργός επικαλούμενος τον αριθμό των καταγραφών ανά μήνα στο σύστημα EASY που εκτιμά τον αριθμό των μεταναστών που λογαριάζουν να καταθέσουν αίτηση ασύλου.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2015 «καταγράφηκαν περισσότεροι από 500.000 αιτούντες άσυλο. Το πρώτο τρίμηνο (2016) ήταν ούτε 170.000. Αυτό αντιπροσωπεύει μια μείωση 66%», υπογράμμισε ακόμη ο υπουργός. Το 2015 η Γερμανία δέχθηκε 1,1 εκατομμύριο αιτούντες άσυλο, όταν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ άνοιξε τις πύλες της χώρας στους πρόσφυγες.

«Τα μέτρα μας λειτουργούν», δήλωσε με ικανοποίηση ο υπουργός κάνοντας λόγο για «θετική εξέλιξη», αλλά αρνούμενος να προβεί σε προβλέψεις για το επόμενο έτος, καθώς αν το κλείσιμο, στις αρχές Μαρτίου, της διαδρομής των Βαλκανίων μείωσε τις μεταναστευτικές ροές, άλλες διαδρομές μπορεί να αναδυθούν.

«Σίγουρα δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι η μείωση των αφίξεων οφείλεται στο κλείσιμο της διαδρομής των Βαλκανίων», παραδέχθηκε ο υπουργός, επιμένοντας επίσης στα θετικά της αμφιλεγόμενης συμφωνίας, που υπογράφτηκε στις 18 Μαρτίου ανάμεσα στην ΕΕ και στην Τουρκία και της οποίας ο εμπνευστής ήταν το Βερολίνο: «Υπάρχει τώρα μια ευρωπαϊκή λύση», υποστήριξε.

Η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας «ξεκίνησε καλά», πρόσθεσε, αν και χαρακτηρίζεται «μάλλον ανεπαρκής» από το 56% των Γερμανών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ARD. Το σχέδιο προβλέπει την επιστροφή στην Τουρκία όλων των μεταναστών που εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα από τις 20 Μαρτίου.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι για κάθε ένα Σύρο που επιστρέφει από την Ελλάδα ένας άλλος θα γίνεται δεκτός στην ΕΕ, στο πλαίσιο ενός σχεδίου που περιορίζεται στις 72.000 θέσεις.

Η Γερμανία αναμένεται να υποδεχθεί σε μια πρώτη φάση 1.600 πρόσφυγες στο πλαίσιο ενός πρώτου τμήματος 22.504 προσώπων που θα επανεγκατασταθούν σε ολόκληρη την ΕΕ. Τριάντα δύο Σύροι έφθασαν τη Δευτέρα στη Γερμανία, προερχόμενοι από την Κωνσταντινούπολη.

«Ο καιρός του “laisser-passer” τελείωσε», είπε ο ντε Μεζιέρ και πρόσθεσε πως «καμία χώρα (της ΕΕ) δεν θα αφεθεί μόνη» αναφερόμενος στην Ελλάδα, όπου δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί μετά το κλείσιμο της κυριότερης διαδρομής που ακολουθούσαν οι μετανάστες ξεκινώντας από την Τουρκία και με προορισμό τη βόρεια Ευρώπη.

Καθώς πολλά κέντρα πρώτης υποδοχής στη Γερμανία θα αδειάσουν στο εξής, ο υπουργός δήλωσε ότι δεν θα διαλυθούν ώστε να μπορούν να «επανενεργοποιηθούν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης».

Εκμεταλλευόμενοι τους φόβους που συνδέονται με την εισροή μεταναστών, οι λαϊκιστές της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) πέτυχαν μια ιστορική διεύρυνση στις πρόσφατες εκλογές που διεξήχθησαν σε ομοσπονδιακά κρατίδια. Σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση του ARD, η Afd θα έπαιρνε ποσοστό 14% σε περίπτωση που διεξάγονταν βουλευτικές εκλογές τώρα (+3%).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ