Ιρλανδία: Τα δυο πρώην αντίπαλα κόμματα σε συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης - iefimerida.gr

Ιρλανδία: Τα δυο πρώην αντίπαλα κόμματα σε συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης

(Το Ιρλανδικό Κοινοβούλιο)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

O ενεργών Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Έντα Κένυ, έχασε μια ψηφοφορία στο κοινοβούλιο που θα μπορούσε να του εξασφαλίσει την επανεκλογή του και τώρα αναζητά συμμαχίες για να σχηματίσει σύντομα κυβέρνηση.

Ο Κένυ έχασε με 80 ψήφους κατά και 51 υπέρ, ένα αποτέλεσμα που σημαίνει ότι τώρα τα δύο μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα της Ιρλανδίας, το Fine Gael και το Fianna Faáil, θα διεξάγουν περαιτέρω συνομιλίες σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν έναν νέο συνασπισμό εξουσίας μετά και το αδιέξοδο που προκάλεσαν οι εκλογές του Φεβρουαρίου.

Μέχρι στιγμής το ιρλανδικό κοινοβούλιο δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα βιώσιμο συνασπισμό και να εκλέξει Πρωθυπουργό, δεδομένου ότι το Fine Gael κατέχει 50 έδρες, ενώ το Fianna Fail 44.

Ο Κένυ, ο εν ενεργεία πρωθυπουργός που ηγείται του Fine Gael, και ο Μάικλ Μάρτιν, ο αρχηγός του Fianna Fail, είχαν σήμερα συνομιλίες στην πρωτεύουσα της χώρας, στο Δουβλίνο, για να συζητήσουν μια πιθανή συμφωνία.

Ο Μάρτιν είχε χάσει νωρίτερα μια αντίστοιχη ψηφοφορία για εκλογή του στην θέση του Πρωθυπουργού, με 95 ψήφους κατά και 43 υπέρ.

Η πιο πιθανή έκβαση των διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να διαρκέσουν για ημέρες, αν όχι για εβδομάδες, είναι το Fianna Fáil να υποστηρίξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας από το Fine Gael, χωρίς να μετέχει επίσημα σε αυτήν.

Πηγές από το Fianna Fail συνεχίζουν να επιμένουν ότι η προτιμώμενη επιλογή τους είναι το κόμμα τους να παραμένει η μεγαλύτερη δύναμη στα έδρανα της αντιπολίτευσης, αλλά δήλωσαν ταυτόχρονα ότι θα κηρύξουν «πολιτική εκεχειρία» για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ώστε να επιτρέψουν στο Fine Gael να κυβερνήσει.

Αντί ενός μεγάλου συνασπισμού που θα έδινε τέλος στο χάσμα μεταξύ των δύο κομμάτων που εκτείνεται πίσω στο ιρλανδικό εμφύλιο πόλεμο (1922-23), πηγές από το Fianna Fail, δήλωσαν ότι προτιμούν το κόμμα τους να επιτρέψει στους παλιούς αντιπάλους τους να εισαγάγουν στην Βουλή τουλάχιστον ένα προϋπολογισμό, το ερχόμενο φθινόπωρο.

Η απροθυμία του Fianna Fail να συμμετάσχετε σε ένα μεγάλο συνασπισμό, τροφοδοτείται από το γεγονός ότι μια τέτοια εξέλιξη θα άφηνε το Σιν Φέιν και τον ηγέτη του, Τζέρι Άνταμς, κυρίαρχη δύναμη στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Το Σιν Φέιν κατέκτησε 23 έδρες μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου, ενώ το ιρλανδικό Εργατικό Κόμμα, το οποίο κυβερνούσε σε συνασπισμό με το Fine Gael, από το 2011 μέχρι και τον Φεβρουάριο, κέρδισε μόνο 7 έδρες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ιρλανδία Κόσμος κυβέρνηση Fine Gael Fianna Fail
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ