ΔΝΤ: Πρέπει να μειωθούν οι κρατήσεις στους μισθούς, να περικοπούν τα επιδόματα ανεργίας - iefimerida.gr

ΔΝΤ: Πρέπει να μειωθούν οι κρατήσεις στους μισθούς, να περικοπούν τα επιδόματα ανεργίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η παρατεταμένη αδυναμία της παγκόσμιας οικονομίας αναδεικνύει την ανάγκη για μικρότερες κρατήσεις στους μισθούς και υψηλότερη δημόσια δαπάνη για την επιστροφή των ανέργων στην αγορά εργασίας.

Αυτά προτείνει, μεταξύ άλλων, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην εξαμηνιαία έκθεσή του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι Ρομέιν Ντιβάλ και Νταβίντ Φουρσερί, οικονομολόγοι του τμήματος ερευνών του ΔΝΤ, αναφέρουν ότι στο σημερινό περιβάλλον, της επίμονα αδύναμης οικονομικής δραστηριότητας σε πολλές αναπτυγμένες οικονομίες, υπάρχει ισχυρή ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, για την ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης.

Στο συγκεκριμένο κεφάλαιο της έκθεσης, αναφέρεται ότι μία ενδεδειγμένη μεταρρύθμιση θα ήταν να γίνει ευκολότερο για νέες επιχειρήσεις να μπουν σε αγορές όπως το λιανικό εμπόριο και οι επαγγελματικές υπηρεσίες.

Οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά περιλαμβάνουν υψηλότερες δημόσιες δαπάνες, για να βοηθηθούν οι άνεργοι να βρουν δουλειά, περικοπές στα επιδόματα ανεργίας για να ενθαρρυνθούν οι άνεργοι να δεχθούν μία χαμηλόμισθη θέση, περικοπές στους φόρους απασχόλησης και διευκόλυνση των εργοδοτών να προσλαμβάνουν και να απολύουν προσωπικό πλήρους απασχόλησης.

Σύμφωνα με τους δύο οικονομολόγους, υπάρχουν άμεσα και μεσοπρόθεσμα οφέλη από τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις. Αλλά προειδοποιούν ότι σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας, αυτές θα «δουλέψουν» μόνο υπό τις σωστές προϋποθέσεις. Σημειώνουν μάλιστα ότι θα πρέπει να γίνουν με σωστή σειρά και να συνοδεύονται από αρκετά οικονομικά κίνητρα, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη.

Οι περικοπές των φόρων απασχόλησης και οι υψηλότερες δαπάνες για να επιστρέψουν οι άνεργοι στην αγορά εργασίας αποδίδουν περισσότερο σε οικονομίες που πασχίζουν. «Αντιθέτως, μεταρρυθμίσεις για την προστασία της απασχόλησης και τα επιδόματα ανεργίας έχουν θετικά αποτελέσματα σε καλές περιόδους, αλλά μπορεί να αποδυναμώσουν τη συνολική ζήτηση και να μειώσουν περαιτέρω την παραγωγή, αν επιβληθούν σε κακές εποχές», επισημαίνουν.

Τα λιγότερο γενναιόδωρα επιδόματα ανεργίας και η χαμηλότερη προστασία απασχόλησης θα πρέπει, όπου είναι δυνατό, να συνοδεύονται από άλλες πολιτικές, που θα αντισταθμίσουν το μεσοπρόθεσμο κόστος τους, τονίζουν.

«Εναλλακτικά, μπορούν να υιοθετηθούν τώρα, αλλά να τεθούν σε ισχύ μόνο όταν η ανάκαμψη θα είναι πιο ισχυρή, ή να ισχύουν μόνο για νέους δικαιούχους», καταλήγουν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΝΤ επίδομα ανεργίας εργασιακά
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ