Χάος στην Ισλανδία: Απορρίφθηκε αίτημα του πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές - iefimerida.gr

Χάος στην Ισλανδία: Απορρίφθηκε αίτημα του πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές

(Ο Ισλανδός Πρωθυπουργός
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας Σίγκμουντουρ Γκουνλάουγκσον ζήτησε τη διάλυση του κοινοβουλίου, αφού η αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης, με αφορμή το σκάνδαλο που ξέσπασε από τη διαρροή των λεγόμενων "Εγγράφων του Παναμά" και αγγίζει τον πρωθυπουργό.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γκουνλάουγκσον, ο πρόεδρος της Ισλανδίας Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον είπε ότι ο ίδιος θέλει να συζητήσει με τους ηγέτες των μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας προτού λάβει κάποια απόφαση για τη διάλυση του κοινοβουλίου.

Η απόφαση αυτή θεωρείται ως άρνηση του Πρόεδρου, ο οποίος τώρα θα αναζητήσει δυνατότητες σχηματισμού ενος νέου κυβερνητικού συνασπισμού.

Την Δευτέρα η αντιπολίτευση υπέβαλε πρόταση μομφής και χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου, διαμαρτυρόμενοι γιατί, όπως υποστηρίζουν, ο Γκουνλάουγκσον δεν είχε δηλώσει μια εξωχώρια εταιρεία που είχε ιδρύσει, από κοινού με τη σύζυγό του, προκειμένου να διαχειρίζεται την περιουσία που κληρονόμησε η τελευταία από τον πατέρα της.

Ο πρωθυπουργός Σίγκμουντουρ Γκούνλαουγκσον κατηγορείται ότι απέκρυπτε επί χρόνια επενδύεις του ιδίου και της συζύγου του σε κρατικοποιημένες τράπεζες μέσω off-shore εταιρείας, της «Wintris», με έδρα τον φορολογικό παράδεισο των Βρετανικών Παρθένων Νήσων.

Συμφωνα με τις αποκαλύψεις, στο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων της Wintris περιλαμβάνονται και εταιρικά ομόλογα των τριών μεγαλύτερων ισλανδικών τραπεζών, της Glitnir, της Kaupthing και της Landbanki, οι οποίες ήταν μπλεγμένες σε σκάνδαλα κακοδιαχείρισης και κατέρρευσαν σε διάστημα 72 ωρών το 2008, παρασέρνοντας μαζί τους το χρηματιστήριο.

Το 2013, όταν και ο Γκούνλαουγκσον εκλέγεται στην πρωθυπουργία της Ισλανδίας, παραλείπει να δηλώσει την σχέση του με τη Wintris. Το 2015, η κυβέρνησή του διαπραγματεύτηκε με τους επενδυτές στις τρεις ισλανδικές τράπεζες έναν διακανονισμό που μπορεί να επηρέασε θετικά την αξία των ομολόγων που ακόμα κατέχει η εξωχώρια εταιρεία της συζύγου του.

Χθες, ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ