Συμφωνία Shell–Άγκυρας για έρευνες πετρελαίου σε Τουρκία και Μεσόγειο - iefimerida.gr

Συμφωνία Shell–Άγκυρας για έρευνες πετρελαίου σε Τουρκία και Μεσόγειο

Shell
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συμφωνία για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στα τουρκικά εδάφη και στη Μεσόγειο θα υπογράψει η Τουρκία με την εταιρεία Shell στο άμεσο μέλλον, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ.

Η τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ γράφει σήμερα ότι η εν λόγω συμφωνία θα υπογραφεί εντός του τρέχοντος μήνα, σημειώνοντας ότι «καθώς συνεχίζονται οι έρευνες στα ανοιχτά της Νότιας Κύπρου με τη συμμαχία των Ελληνοκυπρίων με το Ισραήλ και την αμερικανική εταιρεία Noble, η Τουρκία προβαίνει σε ένα γιγάντιο βήμα».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι έρευνες θα γίνουν στα ανοιχτά της Αττάλειας, όπου η θάλασσα έχει βάθος 2.500 μέτρων, και ότι τα έξοδα και την πλατφόρμα θα τα αναλάβει η εταιρεία Shell. Σε περίπτωση που βρεθεί πετρέλαιο, οι σχετικές επενδύσεις, ύψους περίπου ενός δις δολαρίων θα καλυφθούν από την ίδια εταιρεία, ενώ το πετρέλαιο θα μοιραστεί σε ποσοστό 50-50 μεταξύ της Shell και της Τουρκίας.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι η Τουρκία ξεκίνησε από το 2007 σεισμικές έρευνες σε περιοχές της Μεσογείου και ότι «οι σεισμικές έρευνες περιλαμβάνουν το σύνολο της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Τουρκίας στη Μεσόγειο».

Ως προς το «χρέος φυσικού αερίου», ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας ανέφερε σήμερα ότι «η Ελλάδα είχε χρέος ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Botas (τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Αγωγών Μεταφοράς Πετρελαίου). Από αυτά έχουμε εισπράξει τα 185 εκατομμύρια και μέχρι το τέλος του προσεχούς Ιανουαρίου σχεδιάζουμε να εισπράξουμε και το υπόλοιπο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ