«Βρέχει» αποκαλύψεις παγκόσμια -Wikileaks, Swissleaks, Luxleaks... - iefimerida.gr

«Βρέχει» αποκαλύψεις παγκόσμια -Wikileaks, Swissleaks, Luxleaks...

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

To 2010 το WikiLeaks δημοσίευσε, σε συνεργασία με πολλά ΜΜΕ, εκατοντάδες χιλιάδες ντοκουμέντα για τον πόλεμο στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν και έκανε αποκαλύψεις για την αμερικανική διπλωματία.


Από τότε «βρέχει» κυριολεκτικά αποκαλύψεις: τα LuxLeaks τον Νοέμβριο του 2014 για τον φορολογικό παράδεισο του Λουξεμβούργου. Τα SwissLeaks τον Φεβρουάριο του 2015 για τις πρακτικές ξεπλύματος χρήματος και φοροδιαφυγής της τράπεζας HSBC. Και τώρα, τα «Panama Papers», που έφεραν στο φως 11,5 εκατομμύρια φακέλους και για τα οποία συνεργάστηκαν 109 ΜΜΕ από όλο τον κόσμο για να τα δημοσιεύσουν.

«Βρέχει» αποκαλύψεις παγκόσμια -Wikileaks, Swissleaks, Luxleaks... | iefimerida.gr 0


Υπάρχουν ακόμη τα ντοκουμέντα που αποκάλυψε το καλοκαίρι του 2013 ο Εντουαρντ Σνόουντεν στους δημοσιογράφους Glenn Greenwald και Laura Poitras σχετικά με τις μαζικές παρακολουθήσεις της NSA που κάνει η εκάστοτε αμερικανική κυβέρνηση
Αλλά ποιά είναι τα αποτελέσματα αυτών των αποκαλύψεων σε παγκόσμιο επίπεδο; Τα αποτελέσματα είναι μέτρια, υπογραμμίζει η Liberation. Το φως που έπεσε πάνω στους αμερικανικούς πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν δεν άλλαξε την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Αντίθετα, κάποιοι τιμωρήθηκαν: η πηγή των αποκαλύψεων, ο πράκτορας Τσέλσεα Μάνινγκ καταδικάστηκε σε 35 χρόνια φυλάκιση. Επίσης, η οργάνωση του Τζούλιαν Ασάνζ βρίσκεται σε δίκη ενώ ο ιδρυτής των WikiLeaks ζει έγκλειστος εδώ και 4 χρόνια στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο.

«Βρέχει» αποκαλύψεις παγκόσμια -Wikileaks, Swissleaks, Luxleaks... | iefimerida.gr 1


Οσο για τον Σνόουντεν, ο οποίος ζει εξόριστος στη Μόσχα, αποκάλυψε τουλάχιστον τις πρακτικές τηλεφωνικών παρακολουθήσεων που κάνουν μαζικά οι ΗΠΑ, χωρίς να υπολογίζουν ιδιωτική ζωή και μυστικότητα. Σε κάθε περίπτωση, άνοιξε μια δημόσια συζήτηση για τις παρακολουθήσεις, υπογραμμίζει η Liberation.

«Βρέχει» αποκαλύψεις παγκόσμια -Wikileaks, Swissleaks, Luxleaks... | iefimerida.gr 2


Σε οικονομικό επίπεδο, τα SwissLeaks προκάλεσαν πολιτικό σεισμό και έφεραν αποτελέσματα. Η τράπεζα HSBC βρίσκεται σε δικαστική εξέταση από τον Απρίλιο του 2015, στο Παρίσι, με εγγύηση 1 εκατομμύριο ευρώ και κατηγορείται για «συνενοχή στο ξέπλυμα και φοροδιαφυγή». Οι πελάτες της στην Ευρώπη πλήρωσαν ήδη 2 δις ευρώ πρόστιμα.
Τα SwissLeaks επίσης, οδήγησαν την τράπεζα UBS σε δικαστική περιπέτεια, με την εγγύηση-ρεκόρ 1 δις ευρώ. Στο στόχαστρο βρίσκονται 38.000 τραπεζικοί λογαριασμοί γάλλων πολιτών. Οι δύο πρώην εργαζόμενοι της τράπεζας που αποκάλυψαν το αρχείο βρίσκονται κατηγορούμενοι σε δίκη.

Με τα LuxLeaks που αποκαλύφθηκαν το 2014, τι έγινε: Τα αποκάλυψε ο πρώην εργαζόμενος της εταιρείας PWE, Antoine Deltour. Οι αποκαλύψεις αφορούν αυτή τη φορά επιχειρήσεις. Ο Deltour θα δικαστεί στα τέλη Απριλίου στο Λουξεμβούργο για παραβίαση επαγγελματικού μυστικού.

«Βρέχει» αποκαλύψεις παγκόσμια -Wikileaks, Swissleaks, Luxleaks... | iefimerida.gr 3


Από την πλευρά του το ευρωκοινοβούλιο θα ψηφίσει σύντομα μια οδηγία που θα σκληραίνει την νομοθεσία για την «παραβίαση επαγγελματικών μυστικών». Θλιβερό, γιατί δίνει το μήνυμα σε όσους αποκαλύπτουν όποιες κι αν είναι οι προθέσεις τους, ότι τους περιμένουν δικαστικές περιπέτειες. Αλλά χωρίς αυτούς δεν θα ξέραμε τίποτα για τους παραδείσους και δεν θα έμπαιναν στα ταμεία της Δύσης 500 δις ευρώ από πρόστιμα σε φοροφυγάδες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ