Η αληθινή πλευρά της ζωής μέσα από την κάμερα Ελλήνων και Σύρων κινηματογραφιστών - iefimerida.gr

Η αληθινή πλευρά της ζωής μέσα από την κάμερα Ελλήνων και Σύρων κινηματογραφιστών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η τέχνη του ντοκιμαντέρ ξεδιπλώνεται στην Τεχνόπολη. Τέσσερις μέρες γεμάτες εικόνες αληθινής ζωής, 21 με 24 Απριλίου στο αφιέρωμα με τίτλο «Με τα μάτια ανοιχτά».

Η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και το Exile Room, συνδιοργανώνουν για δεύτερη χρονιά το φεστιβάλ στην Τεχνόπολη στο Γκάζι φέρνοντας το κοινό κοντά στην οπτικοποιημένη πλευρά της ζωής.

Η αληθινή πλευρά της ζωής μέσα από την κάμερα Ελλήνων και Σύρων κινηματογραφιστών | iefimerida.gr 0

Θα προβληθει το φιλμ «Return to Homs» του Talil Derki

H σκηνοθέτης Νικόλ Αλεξανδροπούλου που συμμετέχει στην ομάδα διοργάνωσης του αφιερώματος «Με τα μάτια ανοιχτά» απαντά στο εάν το ντοκιμαντέρ είναι τέχνη ή ρεπορτάζ. «Η πραγματικότητα σαν έννοια από την φύση της είναι κατακερματισμένη. Δηλαδή έχει πολλές πτυχές και στρώματα. Οπότε δεν μπορεί να εκπροσωπηθεί αδιαμεσολάβητα. Αυτόματα λοιπόν η προσέγγιση και η ευαισθησία του σκηνοθέτη γίνεται ο οδηγός της ταινίας. Το ντοκιμαντέρ είναι για μένα ένα υβριδικό είδος κινηματογράφου που προσπαθεί να εκπροσωπεί το “πραγματικό”, σε μια δημιουργική και κριτική μορφή τέχνης».

Η αληθινή πλευρά της ζωής μέσα από την κάμερα Ελλήνων και Σύρων κινηματογραφιστών | iefimerida.gr 1

A Syrian love story-Sean» Mc Allister

Ελληνικά ντοκιμαντέρ και αφιέρωμα σε Σύρους κινηματογραφιστές
Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μία επιλογή σημαντικών ελληνικών ντοκιμαντέρ που έχουν σηματοδοτήσει την πορεία του είδους στην Ελλάδα, καθώς επίσης και ταινίες τεκμηρίωσης που βραβεύτηκαν στο φετινό 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης.
Το φετινό πρόγραμμα προβολών θα περιλαμβάνει αφιέρωμα στη Συρία και τους Σύριους ντοκιμαντερίστες, οι οποίοι κατέγραψαν εικόνες της ζωής και του πολέμου, με προβολή τριών ντοκιμαντέρ. Στο πλαίσιο του αφιερώματος έχει προσκληθεί ένας Σύρος σκηνοθέτης, για να παραβρεθεί στην προβολή της ταινίας του και να μιλήσει για την εμπειρία του και τη δουλειά του κάτω από τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες καταστροφής και πολέμου. Ο καλεσμένος θα συμμετάσχει και ως εισηγητής στο διήμερο εργαστήριο που θα πραγματοποιηθεί κατά το αφιέρωμα.

«Είναι ο δεύτερος χρόνος που κάνουμε ένα αφιέρωμα στο ελληνικό δημιουργικό ντοκιμαντέρ» σημειώνει η Νικόλ Αλεξανδροπούλου και τονίζει για το πρόγραμμα «Υπάρχουν σύγχρονες, βραβευμένες και μη, πολύ ενδιαφέρουσες ταινίες με ολα τα παραπάνω στοιχεία που σας ανέφερα και παλιότερες που προσωπικά πιστεύω ότι θα είναι, για όποιον δεν έχει τύχει να τις δει, μια αποκάλυψη. Όπως τα φιλμ «A Syrian love story-Sean» Mc Allister, «Silvered Water» του Ossama Mohammed & Wiam Simav Bedirxan και «Return to Homs» του Talil Derki».

Η αληθινή πλευρά της ζωής μέσα από την κάμερα Ελλήνων και Σύρων κινηματογραφιστών | iefimerida.gr 2

Διήμερο εργαστήριο με θέμα τους πρόσφυγες
Στο πλαίσιο του αφιερώματος διοργανώνεται ένα διήμερο εργαστήριο (workshop) με τίτλο «ΕΞΟΔΟΣ» (“EXODUS”). Η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε σκηνοθέτες και παραγωγούς να υποβάλλουν σχέδιο ντοκιμαντέρ μικρής διαρκείας (5 λεπτών), με θέμα το ταξίδι των προσφύγων που πέρασαν από ή στην Ελλάδα. Τα ντοκιμαντέρ θα ενταχθούν σε μια πλατφόρμα 20 ντοκιμαντέρ η οποία θα αποτελέσει ένα «ψηφιδωτό πορτραίτο» της προσφυγικής κρίσης με τίτλο «Έξοδος».

Η αληθινή πλευρά της ζωής μέσα από την κάμερα Ελλήνων και Σύρων κινηματογραφιστών | iefimerida.gr 3

«Όταν μια ταινία, παράγει συναισθήματα, δημιουργεί ερωτηματικά και προβληματισμό, δίνει ευχαρίστηση και ψυχαγωγία, είναι ένα γεγονός που προτείνω να μην τον χάσει κανένας» καταλήγει για τη διοργάνωση η Νικόλ Αλεξανδροπούλου.

Ένα φεστιβάλ που επιφυλάσσει ιστορίες αληθινές και γι’ αυτό συναρπαστικές. Ιστορίες σύγχρονες και παλιότερες αλλά πάντα επίκαιρες. Φιλμ βραβευμένα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

«Με τα μάτια ανοιχτά»
21, 22,23 και 24 Απριλίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι, τηλ: 210 3475518

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ