Σε «τεντωμένο σκοινί» οι σχέσεις Noble και Κύπρου για το αέριο - iefimerida.gr

Σε «τεντωμένο σκοινί» οι σχέσεις Noble και Κύπρου για το αέριο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Ταράζουν τα νερά» οι ανακοινώσεις της Noble Energy καθώς το κοίτασμα στο οικόπεδο 12 εκτιμάται πολύ μικρότερο από ότι είχε αρχικά υπολογισθεί. Η εταιρία δε θεωρεί δεδομένη την κατασκευή τερματικού στο νησί, «τορπιλίζοντας» τα σχέδια της Λευκωσίας προκειμένου να καταστεί η Κύπρος ενεργειακός κόμβος.

«Η Noble δεν θεωρεί δεδομένο ούτε το ότι θα γίνει τερματικό εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Κύπρο, αλλά ούτε και ότι το αέριο θα εξάγεται στην Ευρώπη», αποκάλυψε μεταξύ άλλων σε τετράωρη παρουσίαση σε διεθνείς οικονομικούς αναλυτές ο πρόεδρος και ανώτατα στελέχη της εταιρείας στο Χιούστον του Τέξας. Η εταιρία έκανε λόγο για 3 μέχρι 9 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου στο οικόπεδο με τους επίσημους αριθμούς να παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση από τις αρχικές εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για δέκα τρισεκατομμύρια. Επιπλέον η Noble ανέφερε πως υπάρχει πιθανότητα το 40% από αυτά να μην είναι εξορύξιμα.

Η Noble εξετάζει πέντε διαφορετικούς σχεδιασμούς που θα συνδέονται με υφιστάμενα τερματικά υγροποίησης στην Αίγυπτο, κατασκευή τερματικού στο Ισραήλ ή και κατασκευή πλωτού τερματικού υγροποίησης. Οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν μέχρι τον Μάρτιο.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μέχρι πρόσφατα η εταιρία έκανε λόγο μόνο για ένα τερματικό στην Κύπρο και υπέβαλε σχετική πρόταση στην κυπριακή κυβέρνηση από τις 14 Απριλίου χωρίς όμως να λάβει απάντηση

Και πετρέλαιο στο «οικόπεδο 12»;

Το καλό νέο που ανακοίνωσε η εταιρία, είναι πως κάτω από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην περιοχή πιθανόν να βρίσκονται και κοιτάσματα πετρελαίου της τάξης των 3,6 δισεκατομμυρίων βαρελιών.

Λευκωσία: «Αναμένουμε»

Την οργή της Λευκωσίας προκάλεσε η ανακοίνωση της Noble, καθώς σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό Πραξούλα Αντωνιάδου ακούγονται διαρκώς τεχνοκράτες και ακαδημαϊκοί οι οποίοι «συναγωνίζονται στην εκστόμιση των μεγαλύτερων προβλέψεων βασιζόμενοι στα αποτελέσματα και τα δεδομένα των γεωφυσικών και των σεισμικών μελετών, που είχαν γίνει πριν αρχίσει η ερευνητική γεώτρηση».

Τέλος η υπουργός σημείωσε ότι τα αποτελέσματα που παρουσίασε η Noble δεν είναι μέρος των αποτελεσμάτων της ερευνητικής γεώτρησης, η οποία ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί.

«Θα περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης για να γνωρίζουμε τι υπάρχει και σε ποια έκταση», κατέληξε.

Η Υπουργός Εμπορίου μάλιστα, δεν απέκλεισε το γεγονός να υπάρξει και εκμετάλλευση του πετρελαίου στο συγκεκριμένο κοίτασμα σε μεταγενέστερο στάδιο, εφόσον, αυτό εντοπιστεί.

Στο Υπουργικό ο Β' γύρος αδειοδοτήσεων

Παράλληλα, το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου καλείται να εγκρίνει πρόταση η οποία θα εξουσιοδοτεί τους αρμόδιους του Υπουργείου Εμπορίου να προχωρήσουν στην ετοιμασία των σχετικών εγγράφων για τον Β' γύρο αδειοδοτήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, ώστε η διαδικασία να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ισραηλινός τύπος: απογοητευτικές οι μετρήσεις

Την ίδια ώρα, Ισραηλινά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για απογοητευτικές εκτιμήσεις της Noble, για το οικόπεδο «Αφροδίτη».
Σύμφωνα με την ισραηλινή οικονομική εφημερίδα «Globes», η εκτιμώμενη ποσότητα είναι μικρότερη από την προηγούμενη εκτίμηση για 10 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, καθιστώντας το κοίτασμα της «Αφροδίτης» μικρότερο από το «Λεβιάθαν» και το «Ταμάρ».

Το δημοσίευμα αναφέρεται στη δυνατότητα εξαγοράς μεριδίου 30% στο οικόπεδο 12 από την Delek, μετά από έγκριση των κυπριακών Αρχών προσθέτει ωστόσο πως οι απώλειες της μετοχής του ομίλου Delek αποτελεί «παράπλευρη απώλεια», καθώς οι εταιρίες δεν έχουν κάποια σχέση με τη δραστηριότητα της Noble Energy στο οικόπεδο «Αφροδίτη».

Η ανακοίνωση της Noble, οδήγησε σε πτώση τη μετοχή της Delek Group υποχώρησε στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ, η οποία υποχώρησε κατά 1.3%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ