Δύο γυναίκες βάζουν φωτιά στον Ματέο Ρέντσι -Πρόταση μομφής στην κυβέρνηση [εικόνες] - iefimerida.gr

Δύο γυναίκες βάζουν φωτιά στον Ματέο Ρέντσι -Πρόταση μομφής στην κυβέρνηση [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δύο προτάσεις μομφής, μία στη Βουλή και μία στη Γερουσία, θα υποστεί η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι από τρία κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η Forza Italia του Μπερλουσκόνι, η Λίγκα του Βορρά και το Κίνημα 3 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, δηλαδή η δεξιά και η ακροδεξιά της Ιταλίας, προσπαθούν να συνασπιστούν και καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση εμπλέκεται σε σκάνδαλο ευνοιοκρατίας στην αγορά πετρελαίου.

Την Παρασκευή 2 Απριλίου, πληροφορίες που παρουσιάστηκαν σε ιστοσελίδες της Ιταλίας αποκάλυψαν ότι η Φεντερίκα Γκουίντι, η υπουργός Ανάπτυξης της Ιταλίας, είχε ευνοήσει τα συμφέροντα του συντρόφου της, Gianluca Gemelli.

Η υπουργός και ο σύντροφός της:

Δύο γυναίκες βάζουν φωτιά στον Ματέο Ρέντσι -Πρόταση μομφής στην κυβέρνηση [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Σε μια τηλεφωνική συνομιλία με τον σύντροφό της, η υπουργός δήλωνε πολύ ικανοποιημένη (στα τέλη του 2014) που είχε μπορέσει να βάλει σε ένα νόμο μια τροπολογία η οποία ευνοούσε εξόρυξη πετρελαίου για λογαριασμό της Total από την ιταλική Basilicate. Στην τελευταία, ο σύντροφος της υπουργού ήταν βασικός εργολάβος και η δουλειά που πήρε είχε ύψος 2 εκατομμύρια ευρώ.

Δύο γυναίκες βάζουν φωτιά στον Ματέο Ρέντσι -Πρόταση μομφής στην κυβέρνηση [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Στο τηλέφωνο η υπουργός Ανάπτυξης ήταν πολύ φλύαρη. Ελεγε, λοιπόν, ότι είχε πάρει το πράσινο φως για την τροπολογία από την Μαρία Ελενα Μπόσι, την υπουργό Μεταρρυθμίσεων και σχέσεων με το κοινοβούλιο.

Δύο γυναίκες βάζουν φωτιά στον Ματέο Ρέντσι -Πρόταση μομφής στην κυβέρνηση [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Αυτό σημαίνει ότι αν η Φεντερίκα Γκουίντι δεν είναι παρά μια απλή υπουργός, δεν ισχύει το ίδιο και για την Μαρία Ελενα Μπόσι η οποία αποτελεί βασικό μοχλό της κυβέρνησης. Ολες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις (αγορά εργασίας, εκλογικός νόμος, μείωση της Γερουσίας) πέρασαν από τα χέρια της. Η όμορφη Μπόσι είναι το διαμάντι στη βιτρίνα του Ρέντζι. Αν η Μπόσι πληγεί είναι σαν να δέχεται μια σφαίρα στα πόδια ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Δύο γυναίκες βάζουν φωτιά στον Ματέο Ρέντσι -Πρόταση μομφής στην κυβέρνηση [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Παραιτήθηκε η Γκουίντι
Η Φεντερίκα Γκουίντι παραιτήθηκε αμέσως αλλά η παραίτησή της δεν έσβησε τη φωτιά. Η αντιπολίτευση είναι στα κάγκελα και η κοινή γνώμη βράζει. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήλπιζαν ότι θα έδιναν ένα θανάσιμο χτύπημα και στην Μαρία Ελενα Μπόσι και ότι θα έφερναν πάλι στην επιφάνεια την δικαστική περιπέτεια του πατέρα της για την χρεοκοπία της τράπεζας Banca Etruria. Ωστόσο, δεν τα κατάφεραν. Το σκάνδαλο του πετρελαίου της Basilicate έπληξε μόνο την υπουργό Ανάπτυξης η οποία θα ανακριθεί αυτή την εβδομάδα απο δικαστές που έχουν αναλάβει την υπόθεση.

(Ο ιταλικός τύπος βράζει με τις δύο γυναίκες-υπουργούς. Στην παρακάτω «πειραγμένη» φωτό η Μπόσι κόβει το κεφάλι της Γκουίντι).

Δύο γυναίκες βάζουν φωτιά στον Ματέο Ρέντσι -Πρόταση μομφής στην κυβέρνηση [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Δύο γυναίκες βάζουν φωτιά στον Ματέο Ρέντσι -Πρόταση μομφής στην κυβέρνηση [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Ο Ρέντσι υπέρ της Μπόσι
«Αυτή την τροπολογία εγώ τη ζήτησα. Και την ζήτησα για να υπερασπιστώ θέσεις εργασίας! Αν οι εισαγγελείς θέλουν να ανακρίνουν κι εμένα, είμαι στη διάθεσή τους» δήλωσε την Κυριακή 3 Απριλίου, σε επιθετικό τόνο, ο Ματέο Ρέντσι, σε τηλεοπτική εκπομπή. Ολοι σχολίασαν ότι με την κίνησή του αυτή ο Ιταλός πρωθυπουργός ήθελε να προτάξει τα στήθη του για να προφυλάξει την αγαπημένη του υπουργό Μαρία Ελενα Μπόσι.
Ο Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι το κόμμα του (Δημοκρατικό Κόμμα, κεντροαριστερά) θα υποβάλλει μήνυση στον Μπέπε Γκρίλο γιατί δήλωσε ότι όλοι στο Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι έχουν «τα χέρια βρώμικα από το πετρέλαιο και τα χρήματα».

Δύο γυναίκες βάζουν φωτιά στον Ματέο Ρέντσι -Πρόταση μομφής στην κυβέρνηση [εικόνες] | iefimerida.gr 6

Ωστόσο, δεν είναι οι δύο προτάσεις μομφής που ανησυχούν τον Ματέο Ρέντσι όσο οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις που θα γίνουν στις προσεχείς εβδομάδες. Στις 17 Απριλίου οι Ιταλοί θα πρέπει να αποφασίσουν σε δημοψήφισμα αν οι εξορύξεις offshore θα πρέπει να έχουν περιορισμένη χρονική διάρκεια ή θα πρέπει να επεκταθούν όσο υπάρχουν υδρογονάνθρακες. Με την τροπή που πήραν τα πράγματα, μετά την παραίτηση της υπουργού Ανάπτυξης και το σκάνδαλο της Total, ο Ματέο Ρέντσι επιθυμεί να ματαιωθεί αυτό το δημοψήφισμα.
Επίσης, τον Ιούνιο θα γίνουν δημοτικές εκλογές στο Μιλάνο, το Τορίνο, τη Νάπολη και τη Ρώμη και σε άλλες μικρότερες πόλεις. Ως τότε η αντιπολίτευση δείχνει αποφασισμένη να ροκανίζει τα ποσοστά της κυβέρνησης και να επωφελείται από κάθε στραβοπάτημα. Τέλος, τον ερχόμενο Οκτώβριο θα γίνει δημοψήφισμα για την μεταρρύθμιση της Γερουσίας.
Ο Ματέο Ρέντσι έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί από πρωθυπουργός αν χάσει το δημοψήφισμα ή τις δημοτικές εκλογές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ