Προβόπουλος: Ενταφιασμός της οικονομίας τα βαριά φορολογικά μέτρα - iefimerida.gr

Προβόπουλος: Ενταφιασμός της οικονομίας τα βαριά φορολογικά μέτρα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η δημοσιονομική προοπτική θα έπρεπε να προέλθει κατά τα δύο τρίτα από τις περικοπές δαπανών και κατά ένα τρίτο από το φορολογικό, δηλαδή τη φοροδιαφυγή υποστήριξε ο πρώην διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Προβόπουλος και χαρακτήρισε τα φορολογικά μέτρα ενταφιασμό της οικονομίας.

«Ο θόρυβος από αυτές τις πονηρές διαρροές που προέκυψαν με όχι και και τόσο ορθόδοξο τρόπο μόνο καλό δεν μας κάνει. Δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει η διαπραγμάτευση του ΔΝΤ επειδή δείξαμε ενοχλημένοι», επεσήμανε μιλώντας στο ραδιόφωνο του 9.84.

Νωρίτερα μιλώντας στην πρωινή εκπομπή τουΑΝΤ1 επανέλαβε τη θέση του ότι όλοι γνώριζαν για την προοπτική του χρέους και τόνισε ότι είναι τουλάχιστον αφελείς όσοι υποστηρίζουν ότι δεν γνώριζαν. «Όποιος λέει ότι δεν γνώριζε είναι τουλάχιστον αφελής» είπε ο κ.Προβόπουλος, ο οποίος διερωτήθηκε «ποιος δεν ήξερε ότι το μείζον πρόβλημα της Ελλάδας ήταν το Ασφαλιστικό;». Όπως είπε, είχε ενημερώσει τις πολιτικές ηγεσίες για την έκθεση και υπογράμμισε ότι, «η ΤτΕ κι εγώ προσωπικά, τόνιζα το πρόβλημα του Ασφαλιστικού στους πολιτικούς και την κοινωνία».

«Μπορεί κάποιος να πει ότι δεν γνώριζαν το πρόβλημα, το οποίο τονιζόταν συνεχώς σε όλες τις παγκόσμιες εκθέσεις» διερωτήθηκε ο πρώην διοικητής της ΤτΕ, ο οποίος καταδίκασε τα προγράμματα που ακολουθούνται για τη χώρα και βασίζονται σε βαριά φορολόγηση.

«Όπως έλεγα και τότε έτσι και τώρα η δημοσιονομική προσαρμογή θα έπρεπε να προέλθει κατά δύο τρίτα από περικοπές και κατά ένα τρίτο από το φορολογικό, δηλαδή τη φοροδιαφυγή» τόνισε ο κ.Προβόπουλος.

Μάλιστα, επικαλέστηκε και άρθρο του που τότε είχε δημοσιευτεί στους Financial Times, «στο οποίο ανέφερε ότι τα σημεία αδυναμίας του προγράμματος ήταν αυτό: τα φορολογικά μέτρα». «Δυστυχώς, βλέπουμε ότι, το κλίμα αυτό εξακολουθεί να υπάρχει κι αυτό που είπα είναι ότι είναι ο ενταφιασμός της οικονομίας», τόνισε ο κ.Προβόπουλος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα που συζητούμε, οι παθογένειες είναι πάρα πολλές».

Αναφορικά με το αν γνώριζαν από το 2009 για τις προοπτικές χρέους «όλοι ήξεραν, τόσο οι πολιτικοί, η κοινωνία, αλλά και η διεθνής κοινότητα για την έκθεση που είχε συντάξει τότε – το 2009- ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις Bob Traa». Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία ήταν ανηρτημένη στον ιστότοπο του ΔΝΤ, η προοπτική του χρέους της Ελλάδας θα έφτανε πάνω από το 800% του ΑΕΠ το 2060.

«Υπήρχε ένα ποσοστό γύρω στο 80% το οποίο ήταν οι ακάλυπτες υποχρεώσεις που είχε αναλάβει η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό. Στην ουσία επιεικώς το ταμείο ήταν μείον» υπογράμμισε ο κ.Προβόπουλος, τονίζοντας ότι, «αυτά τα γνώριζε η Ελλάδα, ο κόσμος και η διεθνής κοινότητα, καθώς η έκθεση είχε αναρτηθεί στο site του ΔΝΤ».

Ερωτηθείς για το αν ζήτησε από τον Traa να μην δημοσιεύσει τα στοιχεία, υπεραμύνθηκε της θέσης του, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι ακριβές ότι ζήτησα από τον Bob Traa να μην δημοσιοποιήσει τα στοιχεία, αλλά του ζήτησα να κάνει σωστή χρήση τους».

«Λόγω των δυσμενών συνθηκών που είχαν τα spreads, αν έβγαινε η προοπτική του 800% την άλλη μέρα, θα κατέρρεε η χώρα» είπε ο κ.Προβόπουλος, αναφέροντας ότι «δεν είναι η δουλειά του να απευθύνεται μόνο σε κυβερνήσεις, αλλά και στον κόσμο».«Τα λόγια μένουν, αλλά τα γραπτά φεύγουν» υποστήριξε ο κ.Προβόπουλος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ