Σύνοδος πυρηνικής ασφάλειας: Η απειλή της τρομοκρατίας εξελίσσεται διαρκώς - iefimerida.gr

Σύνοδος πυρηνικής ασφάλειας: Η απειλή της τρομοκρατίας εξελίσσεται διαρκώς

(ΑΠΕ/ΜΠΕ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ανησυχία τους για την απειλή της πυρηνικής τρομοκρατίας, η οποία εξελίσσεται διαρκώς, εξέφρασαν οι ηγέτες κρατών που μετείχαν στη διεθνή σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια, στην Ουάσιγκτον.

«Η απειλή της πυρηνικής τρομοκρατίας (...) παραμένει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη διεθνή ασφάλεια και η απειλή εξελίσσεται χωρίς διακοπή», προειδοποιούν οι ηγέτες στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια.

«Επαναβεβαιώνουμε τη θεμελιώδη ευθύνη των κρατών (...) για την εφαρμογή μόνιμων, αποτελεσματικών μέτρων ασφαλείας για όλα τα πυρηνικά και ραδιενεργά υλικά, συμπεριλαμβανομένων αυτών που χρησιμοποιούνται στα πυρηνικά όπλα και των πυρηνικών εγκαταστάσεων υπό τον έλεγχό τους», συνεχίζει το ανακοινωθέν.

«Απομένει ακόμη δουλειά να γίνει για να εμποδιστούν μη κρατικές οργανώσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε πυρηνικά ή ραδιενεργά υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κακόβουλους σκοπούς», προστίθεται.

Ομπάμα: Να αυξηθεί η ανταλλαγή πληροφοριών

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι κάλεσε τους ηγέτες των χωρών οι οποίες συμμετείχαν στη σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια να εργαστούν για να βελτιωθεί η ανταλλαγή πληροφοριών ώστε να αποτρέπονται τρομοκρατικές ενέργειες.

«Κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας για το ΙΚΙΛ το απόγευμα υπήρξε γενική συμφωνία πως για να ηττηθούν τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το ΙΚΙΛ χρειάζεται να αυξηθεί η ανταλλαγή πληροφοριών», είπε ο Ομπάμα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύνοδο, χρησιμοποιώντας το ακρώνυμο της παλαιότερης ονομασίας της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στον Λεβάντε).

«Να μην πέσει πυρηνικό υλικό στα χέρια του ISIS»

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να κάνουν περισσότερα για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο «τρελοί» όπως μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) να αποκτήσουν ένα πυρηνικό όπλο ή μια ραδιενεργή «βρόμικη βόμβα».

Μιλώντας στη διεθνή σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια, ο Ομπάμα επέμεινε ότι ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με τη μόνιμη και εξελισσόμενη απειλή της πυρηνικής τρομοκρατίας, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί για τη μείωση του κινδύνου. «Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε», προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ομπάμα είπε πως καμιά τρομοκρατική οργάνωση δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει υλικά για την κατασκευή μιας πυρηνικής ή μιας ραδιενεργής «βρόμικης βόμβας», αλλά είναι γνωστό πως η αλ Κάιντα το επιδίωκε επί μακρόν, ενώ αναφέρθηκε στις ενέργειες των μελών των Ισλαμικού Κράτους που διέπραξαν τις επιθέσεις στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες, που ήγειραν ανησυχίες για τους σκοπούς της οργάνωσης.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως εάν αυτοί οι τρελοί κατάφερναν ποτέ να βάλουν στο χέρι μια πυρηνική βόμβα ή πυρηνικό υλικό, ασφαλώς θα τα χρησιμοποιούσαν για να σκοτώσουν όσους περισσότερους αθώους ανθρώπους θα ήταν δυνατόν. Αυτό θα άλλαζε τον κόσμο μας», τόνισε.

Ο Ομπάμα φιλοξένησε 50 ξένους ηγέτες στην τέταρτη και τελευταία σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια, που επικεντρώνεται στις προσπάθειες φύλαξης των πυρηνικών υλικών, ώστε να αποτραπεί η πυρηνική τρομοκρατία, την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος αποκαλεί «μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια ασφάλεια» τον 210 αιώνα.

Ο Ομπάμα έχει λιγότερους από 10 μήνες στην εξουσία ώστε να επιτύχει πρόοδο σε μια από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες του στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Αν και έχει καταγραφεί πρόοδος, υποστηρικτές του ελέγχου των πυρηνικών όπλων επισημαίνουν ότι η διπλωματική διαδικασία, στην οποία πρωτοστάτησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, έχει απολέσει την ορμή της και θα επιβραδυνθεί ακόμη περισσότερο όταν εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2017.

Η απουσία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, που φάνηκε απρόθυμος να λάβει μέρος σε μια σύνοδο στην οποία κυρίαρχος παίκτης ήταν οι ΗΠΑ, εν μέσω των εντάσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα για την Ουκρανία και τη Συρία, συνέβαλε να μην υπάρξουν μεγάλες πολιτικές συμφωνίες, παρά μόνο αποφάσεις για μέτρα τεχνικής φύσης.

Ο Ομπάμα επισήμανε πως πλέον 102 χώρες έχουν επικυρώσει την τροπολογία σε μια διεθνή συμφωνία για την πυρηνική ασφάλεια, που καθιστά αυστηρότερα τα μέτρα εναντίον της κλοπής και της εμπορίας πυρηνικών υλικών. «Μειώσαμε αισθητά τους κινδύνους», είπε. Αναγνώρισε ωστόσο ότι σε διεθνές επίπεδο είναι αποθηκευμένο πυρηνικό υλικό σχεδόν 2.000 τόνων και δεν φυλάσσεται «όπως πρέπει στο σύνολό του».

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στο κλείσιμο της συνόδου πως οι ηγέτες που συμμετείχαν συμφώνησαν να ενισχύσουν την προστασία των πυρηνικών τους εγκαταστάσεων έναντι κυβερνοεπιθέσεων.

Ο Ομπάμα συγκάλεσε ακόμη μια χωριστή συνάντηση για να αποτιμηθεί η πρόοδος στην ιστορική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ένα κρίσιμης σημασίας στοιχεία του προγράμματός του για τον πυρηνικό αφοπλισμό. Ακόμη, διεξήχθη μια χωριστή συνεδρίαση σχετικά με τον συντονισμό της μάχης εναντίον του ΙΚ.

Εξάλλου ο Ομπάμα μαζί με την πρόεδρο της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε και τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε δεσμεύθηκε την Πέμπτη να εντείνει την πίεση στην Βόρεια Κορέα, μετά την πυρηνική δοκιμή και τις πυραυλικές δοκιμές στις οποίες προχώρησε πρόσφατα η Πιονγκγιάνγκ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ