«Βουτιά» στην καταναλωτική εμπιστοσύνη- Φοροεπιδρομή και προσφυγικό φοβίζουν τα νοικοκυριά - iefimerida.gr

«Βουτιά» στην καταναλωτική εμπιστοσύνη- Φοροεπιδρομή και προσφυγικό φοβίζουν τα νοικοκυριά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αρνητικές εξελίξεις προεξοφλούν τα νοικοκυριά από τα νέα φορολογικά μέτρα στο πλαίσιο της αξιολόγησης αλλά και από τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, γεγονός που οδηγεί σε «βουτιά» του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Τα μισά νοικοκυριά περιμένουν επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης στους επόμενους μήνες ενώ μόλις το 5% αναμένει βελτίωση. Οπως προκύπτει από την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ απαισιόδοξη είναι και η εκτίμηση των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους προσεχείς 12 μήνες με το σχετικό δείκτη να κατρακυλά στις -79,6% (από -69,8%). Το 4% (από 5%) των καταναλωτών προβλέπει εκ νέου ελαφρά ή αισθητή βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, όταν το 67% (από 58%) αναμένει αισθητή επιδείνωση. Την ίδια ώρα οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώνονται στις - 10,7 και -11,2 μονάδες.

Οριακή επιδείνωση της πρόθεσης για αποταμίευση
Ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση διαμορφώνεται τον Μάρτιο στις-80,3 (από -79,7) μονάδες. Το 88% των νοικοκυριών θεωρεί μη πιθανή ή καθόλου πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο δωδεκάμηνο. Δυσμενέστερες είναι και οι προβλέψεις για την πορεία της ανεργίας με τον δείκτη πρόβλεψη της για την εξέλιξή της να επιδεινώνεται στις 65 (από +56%) μονάδες. Το ποσοστό των καταναλωτών που αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους για να τα βγάλουν πέρα αυξάνεται στο 13% ενώ οι καταναλωτές που δηλώνουν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ αντιπροσωπεύουν το 9% (από 7%) του συνόλου των ερωτηθέντων. Το ποσοστό που δηλώνει ότι έχει χρεωθεί παραμένει στο 13%.

Πρόθεση για αγορές
Σε ότι αφορά την πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους επόμενους δώδεκα μήνες αυτή παραμένει αμετάβλητη με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -62,5%. Το 66% των καταναλωτών προβλέπει ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες ένα 3% αναμένει το αντίθετο. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται στις -15,3% στην ΕΕ και στις -18,5% μονάδες στην Ευρωζώνη.

«Βουτιά» στην καταναλωτική εμπιστοσύνη- Φοροεπιδρομή και προσφυγικό φοβίζουν τα νοικοκυριά | iefimerida.gr 0



Η νέα κάμψη του δέικτη, οπως αναφέρεται στην έρευνα του ΙΟΒΕ προέρχεται από την επιδείνωση στις προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο δωδεκάμηνο αλλά και από τις δυσμενέστερες προβλέψεις για την ανεργία. Οπως επισημαίνεται αναμφίβολα, οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις επί του φορολογικού και του ασφαλιστικού συστήματος έχουν κλιμακώσει την ανησυχία για τις επιδράσεις των επερχόμενων αλλαγών στο εισόδημα των νοικοκυριών. Η καθυστέρηση κρατάει σε αναμονή και τις επιχειρήσεις, ενώ σε συνδυασμό με την ανησυχία για το μέγεθος και τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, ενισχύσουν την αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας.

Πρωτιά Ελλάδας στην απαισιοδοξία

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα διατηρεί σταθερά την πρώτη θέση απαισιοδοξίας στη ΕΕ με τη Βουλγαρία να ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση (-29,5%) ενώ επόνται η Ουγγαρία (-23 από -19 μονάδες), η Ρουμανία (-20,2 μονάδες) και η Σλοβενία (-19,1 μονάδες).

Στην Κύπρο η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε ελαφρώςτον Μάρτιο στις -14,4 μονάδες. Ο μέσος δείκτης σε ΕΕ και Ευρωζώνη επίσης σημείωσε μικρή υποχώρηση, στο -7,3 (από -6,6)και -9,7 (από -8,8) μονάδες, με ανοδική τάση σε 8 χώρες (από 3 τον Φεβρουάριο και 12 τον Ιανουάριο). Θετικούς δείκτες παρουσιάζουν τον Μάρτιο 6 χώρες: οι σκανδιναβικές(Σουηδία, Φινλανδία, Δανία), το Λουξεμβούργο, η Τσεχία και το Ην. Βασίλειο.

Όπως σημειώνει το ΙΟΒΕ, είναι πιθανό, η προσδοκία για ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του εφαρμοσμένου προγράμματος σύντομα, να συμβάλλει θετικά στο οικονομικό κλίμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΙΟΒΕ καταναλωτική εμπιστοσύνη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ