Ξεσηκώθηκαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό -Εκτακτη σύσκεψη υπό τον Τσίπρα - iefimerida.gr

Ξεσηκώθηκαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό -Εκτακτη σύσκεψη υπό τον Τσίπρα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Το κυβερνητικό συμβούλιο συνεκλήθη μετά την αντίδραση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησαν απόσυρση των διατάξεων του νομοσχεδίου για το προσφυγικό, ενώ και οι «53» είπαν ηχηρό «όχι» στη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό.

Το νομοσχέδιο εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια και εκεί αναμένεται να ξεδιπλωθούν οι αντιδράσεις, εφόσον δεν υπάρξουν διαφοροποιήσεις και αλλαγές.

Οπως διαφάνηκε ήδη από τις τοποθετήσεις βουλευτών στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για το προσφυγικό, αρκετοί είναι εκείνοι που αντιδρούν με διατάξεις του. Ωστόσο, το ν/σ πέρασε επί της αρχής από την Επιτροπή.

Κατριβάνου: Παραφωνία οι διατάξεις της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας

Η Βασιλική Κατριβάνου άσκησε έντονη κριτική λέγοντας ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν στην υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας αποτελούν «παραφωνία» και ότι καταστρατηγείται η συνθήκη της Γενεύης που ορίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι πρέπει να αποσυρθούν συγκεκριμένες διατάξεις προκειμένου να μην επαναπροωθείται κανείς στην Τουρκία ακόμα και αν είναι παράτυπος μετανάστης.
«Θα ανακόπτουμε πρόσφυγες και θα επαναπροωθούμε πρόσφυγες στην Τουρκία. Πρέπει να αντισταθούμε με όπλα μας την Συνταγματική και διεθνή νομιμότητα. Πρέπει να τους υποδεχθούμε όλους όπως ήδη έχουμε κάνει εως τώρα και γι αυτό είμαστε υπερήφανοι ως ΣΥΡΙΖΑ» είπε χαρακτηριστικά.

Διαφώνησε και με το όριο των 14 ημερών για την κατάθεση αιτήματος ασύλου. «Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι σε έκτακτες περιπτώσεις μεγάλων ροών και άρα μεγαλύτερου αριθμού αιτημάτων ασύλου η εξέταση θα γίνεται ταχύρυθμα εντός 14 ημερών. Δεν θα λειτουργήσει. Τα άσυλα θα εξετάζονται επιφανειακά και θα επιστρέφεται αυτός ο κόσμος στην Τουρκία και αυτό δεν πρέπει να συμβεί» είπε και πρότεινε να αυξηθεί ο χρόνος.

Παράλληλα, επεσήμανε πως «η Τουρκία δεν πληροί κανένα όρο για να θεωρηθεί ασφαλής χώρα. Η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα και δεν πρέπει να θεωρηθεί τέτοια. Δεν πρέπει να αφήσουμε να επιστρέψουν εκεί πρόσφυγες αιτούντες διεθνούς προστασίας».

Η Β. Κατριβάνου υπογράμμισε επίσης ότι για να λειτουργήσει το νομοσχέδιο χρειάζεται «εξειδικευμένο προσωπικό σε ικανοποιητικό αριθμό» (κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, νομικούς κ.λπ) ενώ σημείωσε πως στα hotspots «πρέπει να υπάρχει πρόσβαση κοινωνίας και φορέων».

Επιπλέον διαφώνησε με την πρόβλεψη να φυλάσσονται τα κέντρα κράτησης, όλων των τύπων, από ιδιωτικές εταιρίες. ««Η φύλαξη των ανοικτών δομών ανατίθεται σε ιδιωτικές εταιρείες. Αρνητικό.

Οι σεκιουριτάδες ως επι το πλείστον είναι χρυσαυγίτες. Σε αυτούς θα αναθέσουμε την φύλαξη ανοικτών και κλειστών κέντρων;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Τις ανησυχίες της για καταπάτηση δικαιωμάτων στο στάδιο προσαρμογής κατά την εφαρμογή της συμφωνίας, εξέφρασε και η Τασία Χριστοδουλοπούλου, σημειώνοντας πως «σε ζητήματα που ορισμένοι έχουν διαφωνίες για τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας μπορούν αν γίνουν διαφοροποιήσεις».

Ενστάσεις και από τους «53»

Νωρίτερα, το απόγευμα, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ από τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Μουζάλα, οι 53 εξέφρασαν μια σειρά από ενστάσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία και αποτυπώνονται στο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, αρκετά μέλη των «53» αλλά και βουλευτές, διαφώνησαν με τον χρόνο εκδίκασης των αιτήσεων ασύλου που έχει οριστεί για τις 14 ημερολογιακές ημέρες, ζητώντας να διευρυνθεί αυτός ο χρονικός ορίζοντας, έτσι ώστε – σε περίπτωση πολύ αυξημένων ροών – να μην φτάσουμε στο ενδεχόμενο κάποιοι από τους πρόσφυγές ή μετανάστες που θα το επιθυμούν να μην προλάβουν λόγω του σύντομου χρόνου να υποβάλλουν αίτημα ασύλου στις ελληνικές αρχές.

«Το ν/σ χρειάζεται και λύνει αρκετά θέματα, γι' αυτό και θα το ψηφίσουμε» εξηγούν βουλευτές που πρόσκεινται στην ομάδα των 53. Προσθέτουν δε ότι πρόκειται για επικαιροποιημένο ν/σ του υπ. Μεταναστευτικής πολιτικής που ήταν σε επεξεργασία και όχι για επικύρωση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας από την Βουλή, με την οποία διαφωνούν.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση της ομάδας των «53» υπό τον τίτλο «Να αντισταθούμε στη λογική του κλεισίματος που προωθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, να συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη υπέρ των προσφύγων- μεταναστών και των δικαιωμάτων τους».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ