Πέθανε η αρχιτέκτονας Ζάχα Χαντίντ -Η τζίνιους του design [εικόνες] - iefimerida.gr

Πέθανε η αρχιτέκτονας Ζάχα Χαντίντ -Η τζίνιους του design [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η γυναίκα που άλλαξε την αρχιτεκτονική και εθεωρείτο βασική εκπρόσωπος της αποδόμησης, του κινήματος, που ήθελε να μεταμορφώνει τους μεγάλους όγκους δίνοντας τους μια εντελώς ανορθόδοξη φόρμα, έφυγε από τη ζωή. Η σταρ της αρχιτεκτονικής Ζάχα Χαντίντ απεβίωσε μόλις στα 65 της χρόνια.

Η Ιρακινοβρετανή αρχιτέκτων, η οποία είχε χριστεί Dame από τη βασίλισσα Ελισάβετ, «έφυγε» από καρδιακή προσβολή, σε νοσοκομείο του Μαιάμι, όπου και νοσηλευόταν.

«Με μεγάλη μας θλίψη επιβεβαιώνουμε ότι η Ζάχα Χαντίντ πέθανε αιφνιδίως στο Μαϊάμι νωρίς σήμερα το πρωί», ανέφερε λιτά η εταιρεία Zaha Hadid Architects. Οπως σημειώνε η ανακοίνωση, η 65χρονη Χαντίντ έπασχε από βρογχίτιδα και είχε εισαχθεί για νοσηλεία στο νοσοκομείο στις αρχές της εβδομάδας.

Πέθανε η αρχιτέκτονας Ζάχα Χαντίντ -Η τζίνιους του design [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Πέθανε η αρχιτέκτονας Ζάχα Χαντίντ -Η τζίνιους του design [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Η Χαντίντ γεννήθηκε στη Βαγδάτη το 1950 και σπούδασε μαθηματικά στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού. Συνέχισε τις σπουδές της στη Σχολή Αρχιτεκτονικής της Αρχιτεκτονικής Εταιρείας του Λονδίνου, απ' όπου πήρε το πτυχίο της το 1977. Δύο χρόνια αργότερα ίδρυσε το δικό της αρχιτεκτονικό γραφείο, έργα του οποίου ήταν οι όπερες της Καντόνας και του Κάρντιφ καθώς και η ράμπα απογείωσης του άλματος με σκι στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας.

Ήταν η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με το βραβείο Πρίτσκερ, το 2004, το «Νόμπελ» των αρχιτεκτόνων.

Φέτος, το Royal Institute of British Architects την βράβευσε με το βασιλικό χρυσό μετάλλιο κάνοντάς την, την πρώτη γυναίκα που τιμάται με αυτή την μεγάλη διάκριση.

Πέθανε η αρχιτέκτονας Ζάχα Χαντίντ -Η τζίνιους του design [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Η αρχιτέκτων δεν περιορίστηκε μόνο στα φουτουριστικά κτίρια, αλλά «άπλωσε» την Τέχνη και την δημιουργικότητά της σε ό,τι σχετιζόταν με το design. Επιπλα από πάγο, τραπέζια από μάρμαρο ακόμα και παπούτσια υπερπαραγωγή είναι μερικά από τα δημιουργήματά της.

Πέθανε η αρχιτέκτονας Ζάχα Χαντίντ -Η τζίνιους του design [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Πέθανε η αρχιτέκτονας Ζάχα Χαντίντ -Η τζίνιους του design [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Έργα της είναι, επίσης, το μουσείο MAXXI της Ρώμης, το Κέντρο Χαϊντάρ Αλίγιεφ στο Μπακού και συγκροτήματα κατοικιών στο Μανχάταν και τη Σιγκαπούρη.

Μετά την πισίνα των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, η Χαντίντ επρόκειτο να αναλάβει την κατασκευή του Ολυμπιακού Σταδίου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, το 2020 αλλά το σχέδιό της κρίθηκε πολύ ακριβό και εγκαταλείφθηκε.

Πέθανε η αρχιτέκτονας Ζάχα Χαντίντ -Η τζίνιους του design [εικόνες] | iefimerida.gr 5
Πέθανε η αρχιτέκτονας Ζάχα Χαντίντ -Η τζίνιους του design [εικόνες] | iefimerida.gr 6
Πέθανε η αρχιτέκτονας Ζάχα Χαντίντ -Η τζίνιους του design [εικόνες] | iefimerida.gr 7
Πέθανε η αρχιτέκτονας Ζάχα Χαντίντ -Η τζίνιους του design [εικόνες] | iefimerida.gr 8
Πέθανε η αρχιτέκτονας Ζάχα Χαντίντ -Η τζίνιους του design [εικόνες] | iefimerida.gr 9
Πέθανε η αρχιτέκτονας Ζάχα Χαντίντ -Η τζίνιους του design [εικόνες] | iefimerida.gr 10

Οργανική, φυσική, καινοτόμα, μοντέρνα, φουτουριστική, ρευστή... Αυτές είναι οι 5 λέξεις που χαρακτηρίζουν το έργο της Ζάχα Χαντίτ, η οποία πέρασε στην αιωνιότητα, αφήνοντας ένα κενό στην Τέχνη του design.

Πέθανε η αρχιτέκτονας Ζάχα Χαντίντ -Η τζίνιους του design [εικόνες] | iefimerida.gr 11
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ζάχα Χαντίντ θάνατος Αρχιτεκτονική
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ