Γιατί οι Ιάπωνες σκοτώνουν ακατάπαυστα φάλαινες, αψηφώντας ΟΗΕ και Διεθνή Δικαστήρια [εικόνες]

Την Πέμπτη 24 Μαρτίου, τέσσερα ιαπωνικά φαλαινοθηρικά επέστρεψαν από νερά της Ανταρκτικής μετά από τρεις μήνες περιπλάνησης, μεταφέροντας στην χώρα 333 νεκρές φάλαινες, εκ των οποίων σχεδόν 200 ήταν έγκυες.

Ο ιαπωνικός στόλος, που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση της χώρας, σύμφωνα με πολλούς, θεωρείται πως παραβίασε για μια ακόμα φορά την παγκόσμια απαγόρευση φαλαινοθηρίας, αλλά και την πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου επί του θέματος.

Η Ιαπωνία επίσημα στηρίζει πως οι 333 φάλαινες σκοτώθηκαν για... χάρη της επιστήμης, όμως οι επιστήμονες διαφωνούν ριζικά. Γιατί όμως οι Ιάπωνες συνεχίζουν αυτή τη πρακτική, που έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή;


Τα φαλαινοθηρικά, πάνω στα οποία αναγράφεται με τεράστια γράμματα «RESEARCH», ξεκίνησαν την επιχείρηση τους την 1η Δεκεμβρίου του 2015.

Ο στόχος του ήταν εξαρχής να σκοτώσουν 333 φάλαινες, σε συγκεκριμένη περιοχή της Ανταρκτικής.

Σκοτώθηκαν 103 αρσενικές και 230 θηλυκές, εκ των οποίων περισσότερες από 200 ήταν έγκυες.

Οι... αγαθοί γίγαντες (Minke Whale) που έπεσαν θύματα των Ιαπώνων, τρέφονται με πλανκτόν, ζυγίζουν περίπου 10 τόνους και έχουν μήκος που ξεπερνά τα 10 μέτρα.

Παρά την επίσημη θέση της Ιαπωνίας, έχει αποδειχτεί πως το μεγαλύτερο ποσοστό των φαλαινών καταλήγει στα... πιάτα των Ιαπώνων.

Η κυβέρνηση, προς υπεράσπιση της, στηρίζει πως ο αριθμός των φαλαινών είναι πολύ μεγάλος, ως δικαιολογία για την φαλαινοθηρία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Greenpeace, ήδη από την δεκαετία του '70 το 90% των φαλαινών του πλανήτη έχει ήδη εξαφανιστεί.

Η διεθνής εμπορική απαγόρευση που έχει υπογραφεί το 1986, εξαιρεί την περίπτωση φαλαινοθηρίας για επιστημονικούς σκοπούς.

Η Αυστραλία, εδώ και χρόνια, έχει κάνει αίτηση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ώστε να ερευνηθούν οι λόγοι της φαλαινοθηρίας στην Ιαπωνία.

Το 2014 το δικαστήριο επιβεβαίωσε πως η Ιαπωνία σκοτώνει τα θηριώδη ζώα για εμπορικούς λόγους, στο όνομα της επιστήμης. Από το 1986 η Ιαπωνία έχει σκοτώσει περισσότερες από 14.000 φάλαινες.

Επιστήμονες από όλο τον κόσμο έχουν ταχθεί δημοσίως ενάντια στην ιαπωνική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι χρησιμοποιεί τις επιστημονικές έρευνες ως δικαιολογία.

Το σούσι φάλαινας είναι ένα από τα πιο γνωστά εδέσματα στην χώρα.

Παρόλα αυτά, τόσο η ζήτηση όσο και η τιμή του κρέατος της φάλαινας βρίσκονται σε μεγάλη πτώση τα τελευταία χρόνια. Το 1967 οι Ιάπωνες έτρωγαν κατά μέσο όρο περίπου 2 κιλά φάλαινας τον χρόνο. Τα τελευταία χρόνια, περιορίζονται σε πολύ λίγα γεύματα ετησίως.

Ωστόσο, η Ιαπωνική κυβέρνηση συνεχίζει να αψηφά τους διεθνείς νόμους, χρηματοδοτώντας επιχειρήσεις φαλαινοθηρίας, κάθε χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ιαπωνία φάλαινες φαλαινοθηρία ΟΗΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ