O Τσίπρας συνάντησε στο Μαξίμου 21χρονη Γιαζίντι που βασάνισαν οι τζιχαντιστές - iefimerida.gr

O Τσίπρας συνάντησε στο Μαξίμου 21χρονη Γιαζίντι που βασάνισαν οι τζιχαντιστές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνάντηση με τη γυναίκα-σύμβολο, Νάντια Μουράντ Μπασέ την οποία είχαν απαγάγει τζιχαντιστές από το χωριό της στο Ιράκ κρατώντας την αιχμάλωτη, είχε ο πρωθυπουργός, όπως γνωστοποίησε από τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

Ο Αλέξης Τσίπρας… τιτίβισε: «της εξέφρασα το θαυμασμό για τη δύναμή της και τον αγώνα που διεξάγει».

O Τσίπρας συνάντησε στο Μαξίμου 21χρονη Γιαζίντι που βασάνισαν οι τζιχαντιστές | iefimerida.gr 0

«Ο πόλεμος και ο θρησκευτικός φανατισμός, καταστρέφουν τις κοινωνικές δομές στη Συρία και ωθούν εκατομμύρια ανθρώπους στην προσφυγιά», τόνισε.

Τέλος, πρόσθεσε ότι συζήτησαν ακόμα την ανάγκη οι πρόσφυγες Ειδομένης και Πειραιά να εμπιστευτούν την Ελλάδα και να μετακινηθούν στα κέντρα φιλοξενείας.

H ίδια, ποστάροντας και φωτογραφίες από τη συνάντησή της με τον Ελληνα πρωθυπουργό έγραψε λίγο αργότερα στο Twitter: «Εγινα δεκτή από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Συζητήσαμε για την προσφυγική κρίση και τους νέους κανονισμούς της ΕΕ. Είμαι ευγνώμων που η Ελληνες και η κυβέρνηση ανέλαβαν την ευθύνη να ασχοληθούν με ένα εκατ. πρόσφυγες μέσα σε ένα χρόνο. Ο κόσμος και τα Ηνωμένα Εθνη πρέπει να στηρίξουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, παρέχοντάς τους στέγη, τροφή και ιατρική υποστήριξη».

O Τσίπρας συνάντησε στο Μαξίμου 21χρονη Γιαζίντι που βασάνισαν οι τζιχαντιστές | iefimerida.gr 1

Ποια είναι η Νάντια Μουράντ Μπασέ

Η 21χρονη γιαζίντι έζησε στιγμές τρόμου στα χέρια των τζιχαντιστών. Η Nadia κατόρθωσε να ξεφύγει, βάζοντας ως στόχο της ζωής της να μεταφέρει στον κόσμο τι σημαίνει ισλαμικό κράτος, έτσι όπως η ίδια βίωσε, κατά τη διάρκεια και μετά την επίθεση του Isis στην πόλη της το Kocho, τον Μάρτιο του 2014. Οι ισλαμιστές σκότωσαν όλους τους άντρες και πούλησαν τγις γυναίκες ως σκλάβες. Η ίδια έζησε στιγμές φρίκης στα χέρια του άντρα που την αγόρασε, ο οποίος τη βασάνιζε και τη βίαζε, καθημερινά.

«Το Daesh (Isis) επιτέθηκε στις 3 Μαρτίου του 2014. Σκότωσαν τους άντρες και πήραν τα παιδιά. Tους πήραν στα στρατόπεδά τους, στις βάσεις τους στη Μοσούλη στην Συρία και αλλού και μας οδήγησαν προς τους πολεμιστές σε διάφορα σημεία. Κάθε μέρα μας πωλούσαν σε άνδρες του daesh είτε της Συρίας είτε του Ιράκ. Εγώ δεν έμεινα πολύ καιρό, έμεινα τρεις μήνες , αλλά με πήρανε πάνω από δώδεκα αγωνιστές ή πολεμιστές, αντάρτες του daesh. Πήρανε τα αδέλφια μου, σκότωσαν τους συναδέλφους μου, τους συναγωνιστές μου και με κρατούσαν αιχμάλωτη. Πέρασε ένας χρόνος από τότε, αλλά αυτές οι πράξεις συνεχίζονται μέχρι σήμερα, εις βάρος πολλών μειονοτήτων», είχε πει η ίδια σε συνομιλία που είχε με τον Προκόπη Παυλόπουλο όταν τον είχε επισκεφθεί πριν μήνες στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο συνολικός πληθυσμός των Γιαζίντι υπολογίζεται σε περίπου 700.000 ανθρώπους. Οι περισσότεροι κατοικούν στο βόρειο Ιράκ. Αυτό που τους κάνει να ξεχωρίζουν είναι η θρησκεία τους, που ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα και συνδυάζει στοιχεία από τις θρησκείες, τον Ζωροαστρισμό, τον Χριστιανισμό και το Ισλαμ. Μια θρησκεία που κατόρθωσαν να διατηρήσουν, στο πέρασμα των αιώνων, παρά τους διωγμούς που έχουν υποστεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ γιαζίντι Αλέξης Τσίπρας
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ