Μετά τα επεισόδια αδειάζουν τον Πειραιά -Ξεκινάει η διαδικασία αποσυμφόρησης του λιμανιού - iefimerida.gr

Μετά τα επεισόδια αδειάζουν τον Πειραιά -Ξεκινάει η διαδικασία αποσυμφόρησης του λιμανιού

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: IN TIME /ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μετά τα χθεσινά επεισόδια μεταξύ μεταναστών και προσφύγων που είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 8 άτομα, έχει ξεκινήσει η διαδικασία αποσυμφόρησης του λιμανιού του Πειραιά.

Παρόλα αυτά η αποσυμφόρηση φαίνεται ότι θα γίνει με το σταγονόμετρο καθώς, όπως έγινε γνωστό, από το λιμάνι θα αποχωρήσουν σήμερα μόλις 38 οικογένειες από τη Συρία, δηλαδή γύρω στα 300 άτομα, τη στιγμή που στον Πειραιά σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, σήμερα στο σημείο βρίσκονται 5.750 άτομα.

Το πρωί μεταφραστές και εθελοντές εξήγησαν σε πρόσφυγες στην πύλη Ε-2 για ποιο λόγο θα πρέπει να μετακινηθούν σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στην Κυλλήνη και τους μίλησαν για τις καλύτερες συνθήκες που θα έχουν εκεί.

Ταυτόχρονα, στο λιμάνι βρίσκεται ισχυρή δύναμη του κεντρικού λιμεναρχείου, ενώ τη διαδικασία μεταφοράς των προσφύγων και των μεταναστών παρακολουθεί ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης. Η μεταφορά των προσφύγων θα γίνει με 6 πούλμαν.

Ξεκινάει η προγραμματισμένη μεταφορά

Όπως προκύπτει πάντως από το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Λιμενικό με αφορμή τα χθεσινά βίαια γεγονότα, από σήμερα ξεκινάει προγραμματισμένη συστηματική μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από το λιμάνι του Πειραιά σε άλλους χώρους- κέντρα φιλοξενίας.

Τι αναφέρει το λιμενικό για τα επεισόδια στον Πειραιά

Επεισόδια μεταξύ νεαρών Σύρων και Αφγανών προσφύγων έλαβαν χώρα, βραδινές ώρες χθες, εντός του Κεντρικού λιμένα Πειραιά.

Ειδικότερα, τα επεισόδια μεταξύ των ανωτέρω ξεκίνησαν από άγνωστη αιτία στην πύλη Ε2 και συνεχίστηκαν στην Πύλη Ε1 του λιμένα Πειραιά. Άμεσα στα σημεία αναταραχών έσπευσαν στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, συνεπικουρούμενα και από άνδρες του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών της Λιμενικής Αρχής, οι οποίοι κατάφεραν αφενός μεν να διαχωρίσουν τους εμπλεκόμενους νεαρούς πρόσφυγες, και αφετέρου να απομονώσουν με ασφάλεια τις ευπαθείς ομάδες προσφύγων (γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι) από το επίκεντρο των επεισοδίων, τα οποία τερματίστηκαν περίπου την 00:30 σήμερα.

Από το περιστατικό τραυματίστηκαν οχτώ (08) πρόσφυγες, οι οποίοι διεκομίσθησαν με ασθενοφόρα οχήματα του ΕΚΑΒ στο ''ΤΖΑΝΕΙΟ'' Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά για την παροχή των πρώτων βοηθειών, χωρίς η κατάσταση της υγεία τους να εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

Από τα επεισόδια προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε υαλοπίνακες, τζαμαρίες και εξωτερικές υποδομές του λιμένα, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας υπήρχε προληπτική εποπτεία και επιτήρηση από στελέχη του Λιμεναρχείου Πειραιά σε ολόκληρη την περίμετρο του λιμένα.

Στο σημείο των επεισοδίων βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή ο Γενικός Γραμματέας του Υ.ΝΑ.ΝΠ κ. Ιωάννης Θεοτοκάς, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Χρήστος Λαμπρίδης, ο Αρχηγός του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ Αντιναύαρχος Λ.Σ. Σταμάτιος Ράπτης και η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος για το συντονισμό των επιχειρησιακών ενεργειών, ενώ στο Υπουργείο παρέμεινε μέχρι τις πρωινές ώρες και τηρούνταν διαρκώς ενήμερος για την εξέλιξη του συμβάντος ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας.

Προανάκριση για το περιστατικό διενεργείται από το Α' Λιμενικό Τμήμα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.

Τέλος, ενημερώνουμε ότι από σήμερα ξεκινάει προγραμματισμένη συστηματική μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από το λιμάνι του Πειραιά σε άλλους χώρους- κέντρα φιλοξενίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ