Είναι η εποχή των σπαραγγιών και δεν θα κουραστώ να σας υπενθυμίζω ότι είναι φανταστικά και πρέπει να τα αγοράσετε. Με ριζότο, τα σπαράγγια γίνονται ένα πλήρες πιάτο.
Υλικά
- 300 γραμμάρια ρύζι για ριζότο, Arborio
- 20 γραμμάρια βούτυρο
- 1 κρεμμύδι
- 1 ζωμό λαχανικών
- 500 γραμμάρια πράσινα σπαράγγια
- 1 κουτάκι κρέμα γάλακτος
- 1/2 ποτήρι λευκό κρασί
- 50 γραμμάρια παρμεζάνα
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Βράστε τα σπαράγγια σε άφθονο βραστό νερό και αλμυρό, για 10 λεπτά
- Ενώ δεν έχουν βράσει ακόμη τα βυθίζουμε σε κρύο νερό βρύσης
- Τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να διώξουμε τα πολλά υγρά
- Σε μια ξύλινη βάση, κόβουμε τις τρυφερές μυτούλες και τις αφήνουμε στην άκρη
- Κόβουμε το υπόλοιπο σώμα, εκεί που είναι σχετικά μαλακό, σε κομμάτια 1,5 εκ.
- Ετοιμάζουμε το ριζότο: ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι
- Ξεπλένουμε το ρύζι και το βάζουμε στην κατσαρόλα με το βούτυρο και το κρεμμύδι
- Το αφήνουμε να ασπρίσει για 3 λεπτά
- Ανακατέψτε απαλά και προσθέστε σιγά σιγά και το κρασί
- Προσθέτουμε τον ζωμό διαλυμένο σε αρκετό ζεστό νερό
- Σιγά σιγά το νερό ώσπου να το απορροφά το ρύζι
- Προσθέτουμε τα κομμένα σπαράγγια
- Η διαδικασία παίρνει 20 λεπτά ώσπου να μαλακώσει το ρύζι, να μη γίνει χυλός
- Προς το τέλος βάζουμε την κρέμα γάλακτος και την παρμεζάνα
- Το ριζότο τότε χυλώνει, παίρνει βάρος και δίνει αρώματα
- Οταν σερβίρετε τοποθετείτε τις μύτες των σπαραγγιών από πάνω
- Αν έχετε σχοινόπρασο, ψιλοκόψτε λίγο από πάνω, απογειώνει τα αρώματα!
Εγώ προτιμώ το πλήρες ρύζι, με τον φλοιό του. Είναι ακριβώς η ίδια διαδικασία, ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο ζεστό νερό, γιατί είναι πιο σκληρό το ρύζι.