Ασαντ: Η μεταβατική κυβέρνηση πρέπει να περιλαμβάνει το καθεστώς και την αντιπολίτευση

Η μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία θα πρέπει να περιλαμβάνει τόσο το καθεστώς, όσο και την αντιπολίτευση, πρότεινε ο Μπασάρ αλ-Ασαντ, σε συνέντευξή του.

«Θα ήταν λογικό να υπάρχουν ανεξάρτητες δυνάμεις, δυνάμεις τις αντιπολίτευσης όπως και εκείνες που είναι πιστές στην κυβέρνηση», δήλωσε ο Ασαντ στο RIA Novosti. Η πρότασή του όμως απορρίφθηκε αμέσως από την αντιπολίτευση.

Η Συρία χρειάζεται ένα μεταβατικό κυβερνητικό σώμα, με πλήρη εκτελεστική εξουσία και όχι μία συμμετοχική κυβέρνηση, υπό τον Ασαντ, απάντησε η αντιπολίτευση, αντιδρώντας στις δηλώσεις του Σύρου προέδρου.

«Η κυβέρνηση, είτε είναι καινούρια ή παλιά, δεν αποτελεί μέρος της πολιτικής όσο μετέχει σε αυτή ο Μπασάρ αλ-Ασαντ δεν είναι μέρος της πολιτικής διαδικασίας», δήλωσε ο Τζορτζ Σάμπρα, διαπραγματευτής που μετέχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη εκπροσωπώντας τη συριακή αντιπολίτευση. «Ο,τι συζητά ο Ασαντ δεν έχει σχέση με την πολιτική διαδικασία», πρόσθεσε.

Οι συνομιλίες διακόπηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, με το πολιτικό μέλλον του Ασαντ να προκαλεί αδιέδοξο, καθώς η αντιπολίτευση επιμένει στην αποχώρησή του, προκειμένου να συμφωνηθεί μία μεταβατική κυβέρνηση.

Δυτικοί αξιωματούχοι, σημειώνει το Reuters, φοβούνται ότι η αντιπολίτευση μπορεί να αποχωρήσει από τις συνομιλίες, αν ο Ασαντ δεν συμφωνήσει να φύγει από την εξουσία.

Στη συνέντευξή του, ο Σύρος πρόεδρος δεν αναφέρθηκε στο δικό του μέλλον, αναφέροντας μόνο ότι η δημιουργία της μεταβατικής κυβέρνησης πρέπει να συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις που γίνονται στη Γενεύη.

Η Δύση και η Ρωσία πιέζουν για τη σύσταση μεταβατικής κυβέρνησης και την προετοιμασία ενός προσχεδίου για το Σύνταγμα, μέχρι τον Αύγουστο, σύμφωνα με το πλάνο που συμφώνησαν οι παγκόσμιες δυνάμεις πέρυσι.

Ο Ασαντ ανέφερε ότι το προσχέδιο θα είναι έτοιμο «μέσα σε εβδομάδες», αλλά επέμεινε ότι η χώρα θα υιοθετήσει νέο σύνταγμα μόνο αφότου ο συριακός λαός ψηφίσει για αυτό. Ακόμη, απέρριψε την προοπτική να γίνει η Συρία ομοσπονδιακό κράτος, κάτι για το οποίο πιέζουν οι Κούρδοι, λέγοντας ότι η χώρα είναι πολύ μικρή για τέτοια πολιτική δομή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ