Ασαντ: Η μεταβατική κυβέρνηση πρέπει να περιλαμβάνει το καθεστώς και την αντιπολίτευση - iefimerida.gr

Ασαντ: Η μεταβατική κυβέρνηση πρέπει να περιλαμβάνει το καθεστώς και την αντιπολίτευση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία θα πρέπει να περιλαμβάνει τόσο το καθεστώς, όσο και την αντιπολίτευση, πρότεινε ο Μπασάρ αλ-Ασαντ, σε συνέντευξή του.

«Θα ήταν λογικό να υπάρχουν ανεξάρτητες δυνάμεις, δυνάμεις τις αντιπολίτευσης όπως και εκείνες που είναι πιστές στην κυβέρνηση», δήλωσε ο Ασαντ στο RIA Novosti. Η πρότασή του όμως απορρίφθηκε αμέσως από την αντιπολίτευση.

Η Συρία χρειάζεται ένα μεταβατικό κυβερνητικό σώμα, με πλήρη εκτελεστική εξουσία και όχι μία συμμετοχική κυβέρνηση, υπό τον Ασαντ, απάντησε η αντιπολίτευση, αντιδρώντας στις δηλώσεις του Σύρου προέδρου.

«Η κυβέρνηση, είτε είναι καινούρια ή παλιά, δεν αποτελεί μέρος της πολιτικής όσο μετέχει σε αυτή ο Μπασάρ αλ-Ασαντ δεν είναι μέρος της πολιτικής διαδικασίας», δήλωσε ο Τζορτζ Σάμπρα, διαπραγματευτής που μετέχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη εκπροσωπώντας τη συριακή αντιπολίτευση. «Ο,τι συζητά ο Ασαντ δεν έχει σχέση με την πολιτική διαδικασία», πρόσθεσε.

Οι συνομιλίες διακόπηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, με το πολιτικό μέλλον του Ασαντ να προκαλεί αδιέδοξο, καθώς η αντιπολίτευση επιμένει στην αποχώρησή του, προκειμένου να συμφωνηθεί μία μεταβατική κυβέρνηση.

Δυτικοί αξιωματούχοι, σημειώνει το Reuters, φοβούνται ότι η αντιπολίτευση μπορεί να αποχωρήσει από τις συνομιλίες, αν ο Ασαντ δεν συμφωνήσει να φύγει από την εξουσία.

Στη συνέντευξή του, ο Σύρος πρόεδρος δεν αναφέρθηκε στο δικό του μέλλον, αναφέροντας μόνο ότι η δημιουργία της μεταβατικής κυβέρνησης πρέπει να συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις που γίνονται στη Γενεύη.

Η Δύση και η Ρωσία πιέζουν για τη σύσταση μεταβατικής κυβέρνησης και την προετοιμασία ενός προσχεδίου για το Σύνταγμα, μέχρι τον Αύγουστο, σύμφωνα με το πλάνο που συμφώνησαν οι παγκόσμιες δυνάμεις πέρυσι.

Ο Ασαντ ανέφερε ότι το προσχέδιο θα είναι έτοιμο «μέσα σε εβδομάδες», αλλά επέμεινε ότι η χώρα θα υιοθετήσει νέο σύνταγμα μόνο αφότου ο συριακός λαός ψηφίσει για αυτό. Ακόμη, απέρριψε την προοπτική να γίνει η Συρία ομοσπονδιακό κράτος, κάτι για το οποίο πιέζουν οι Κούρδοι, λέγοντας ότι η χώρα είναι πολύ μικρή για τέτοια πολιτική δομή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ