Ισχυρό πλήγμα για την Ρούσεφ: Αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό το ισχυρότερο κόμμα - iefimerida.gr

Ισχυρό πλήγμα για την Ρούσεφ: Αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό το ισχυρότερο κόμμα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενα ισχυρό πλήγμα δέχθηκε η κυβέρνηση της Ντίλμα Ρούσεφ, μετά από την απόφαση του κεντρώου κόμματος PMDB να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Το Κόμμα του Βραζιλιάνικου Δημοκρατικού Κινήματος αποφάσισε να αποσύρει τους έξι υπουργούς που απομένουν στην κυβέρνηση και όλα τα μέλη του που έχουν διοριστεί σε κρατικά αξιώματα. Αν δεν παραιτηθούν, θα αντιμετωπίσουν πειθαρχικές διαδικασίες.

Με βάση το προεδρικό σύστημα της Βραζιλίας, η κατάρρευση της κυβέρνησης δεν συνεπάγεται ότι η Ρουσέφ οφείλει να εγκαταλείψει το αξίωμα. Ομως, η εξέλιξη αυτή αυξάνει τις πιθανότητες η πρόεδρος να αποπεμφθεί από το Κογκρέσο τους επόμενους μήνες. Αυτό θα σήμαινε πως ο 75χρονος Μισέλ Τέμερ, ο ηγέτης του PMDB και αντιπρόεδρος της χώρας, θα είναι πρόεδρος.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την Ρούσεφ για παραποίηση των στοιχείων για το έλλειμμα, προκειμένου να επανεκλεγεί και ζητά την αποπομπή της.

«Από σήμερα, το PMDB αποσύρεται από την κυβέρνηση της προέδρου Ρουσέφ», ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος, ο γερουσιαστής Ρουμέρου Ζούκα, και πρόσθεσε ότι κανένα στέλεχος του κόμματος δεν μπορεί να διατηρήσει οποιαδήποτε θέση σε ομοσπονδιακό αξίωμα εξ ονόματος του κόμματος.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο κόμμα του Κογκρέσου, με 69 βουλευτές επί του συνόλου των 513 και 18 γερουσιαστές στους 81 και ήταν ο βασικός εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό το Κόμμα των Εργατών (PT). Είχε ενταχθεί στην κυβερνητική συμμαχία από το 2004. Την αποχώρησή του PMDB ενδέχεται να μιμηθούν και άλλα, μικρότερα κόμματα της συμπολίτευσης.

«Η κυβέρνηση της Ντίλμα τέλειωσε», δήλωσε με ικανοποίηση ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ο γερουσιαστής του κεντροδεξιού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Βραζιλίας (PSDB) Αέσιου Νέβες, ο οποίος είχε ηττηθεί από τη Ρουσέφ στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2014. «Η αποχώρηση του PMDB βάζει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο μιας ετοιμοθάνατης κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Ο Νέβες δήλωσε έτοιμος να υποστηρίξει μια ενδεχόμενη μεταβατική κυβέρνηση με ένα «πρόγραμμα εκτάκτου ανάγκης» για την αντιμετώπιση της ύφεσης της βραζιλιάνικης οικονομίας. Αλλά ο αντιπρόεδρος Τέμερ—με τον οποίο είχε συναντηθεί πρόσφατα—θα πρέπει να αποδεχθεί «ένα πρόγραμμα που θα συνεπάγεται σκληρές θυσίες για τη χώρα».

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, η Ρούσεφ ματαίωσε την επίσκεψή της στις ΗΠΑ για τη Σύνοδο πυρηνικής ασφάλειας, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters. Η αποπομπή της απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων στη βουλή (δηλαδή να ταχθούν υπέρ 342 από τα 513 μέλη), αλλά και στη Γερουσία, που θα έχει την τελευταία λέξη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ντίλμα Ρούσεφ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ