Το κοριτσάκι που είχε καταπιεί ένα σύννεφο μεγάλο σαν τον Πύργο του Άιφελ - iefimerida.gr

Το κοριτσάκι που είχε καταπιεί ένα σύννεφο μεγάλο σαν τον Πύργο του Άιφελ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο δεύτερο μυθιστόρημα του γάλλου συγγραφέα Ρομαίν Πουερτολάς μια μητέρα βρίσκει τρόπο να κρατήσει την υπόσχεσή της και να πετάξει προς τη μονάκριβη κόρη της που την περιμένει.

Μια ιστορία μαγική και ονειρεμένη. Ένα μυθιστόρημα-ύμνος στην αγάπη. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

«Θα έχετε προφανώς καταλάβει ότι, τη στιγμή που άρχισε η απίστευτη αυτή περιπέτεια, η Προβιντάνς ήταν τριάντα πέντε ετών και επτά μηνών. Ήταν μια γυναίκα εντελώς συνηθισμένη, καίτοι φέρουσα έξι δάχτυλα στο δεξιό πόδι κι ένα μικρό όνομα μάλλον σπάνιο για γυναίκα που δεν κατάγεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία ζούσε σε μια πολίχνη στα νότια του Παρισιού, καθ’ όλα συνηθισμένη κι αυτή, και ασκούσε ένα από τα πλέον συνηθισμένα επαγγέλματα. Ήταν ταχυδρόμος».

Κάπως έτσι παρουσιάζει ο συγγραφέας την παράξενη ηρωίδα του που είναι πεπεισμένη ότι «η ζωή είναι λίγο σαν τη μαγιονέζα: όσο πιο πολύ την ανακατεύεις, τόσο πιθανότερο είναι να πετύχει». Στη ζωή της Προβιντάνς συμβαίνουν απίθανα πράγματα· την ώρα που η βρίσκεται στο αεροδρόμιο και ετοιμάζεται να πετάξει για το Μαρόκο, όπου θα συναντήσει την αγαπημένη της κόρη, ένα ισλανδικό ηφαίστειο ξυπνά, ύστερα από 9.500 χρόνια ύπνου, και παραλύει τα αεροδρόμια σε ολόκληρη τη Ευρώπη: «Οι μισές πτήσεις είχαν ακυρωθεί εξαιτίας του κωλοσύννεφου τέφρας που είχε ξεράσει το αρχαίο ισλανδικό ηφαίστειο με την έκρηξή του. Εξοργιστικό, σ’ αυτή τη εποχή που μαινόταν ο πόλεμος κατά της νικοτίνης!».

Η Προβιντάνς, που έχει μάθει από μικρή να μην τα παρατάει ποτέ, δεν μπορεί να μείνει στο αεροδρόμιο με σταυρωμένα τα χέρια. Η θετή της κόρη, που αγαπά όσο τίποτε άλλο στον κόσμο, είναι σοβαρά άρρωστη εκείνη πρέπει να πάει κοντά της το συντομότερο, ακόμη κι αν χρειαστεί να μάθει να πετάει σαν πουλί. Να πετάει; Στ’ αλήθεια. Η Προβιντάνς –που περπάτησε μόλις επτά μηνών, αφήνοντας άφωνους τους γονείς της που ήταν γιατροί στο πιο ευυπόληπτο νοσοκομείο παίδων της Γαλλίας και της έκαναν ένα σωρό εξετάσεις (μέχρι και αξονική εγκεφάλου) ώσπου να αποδεχτούν ότι η κόρη τους ήταν απλώς ένα βιαστικό κοριτσάκι– θα πετάξει σαν πουλί και ύστερα από πολλές απίθανες περιπέτειες, θα βρει την αγαπημένη της κόρη.

Με το πρώτο του μυθιστόρημα, που είχε τον ευφάνταστο τίτλο «Το απίστευτο ταξίδι του φακίρη που παγιδεύτηκε σε μια ντουλάπα ΙΚΕΑ», ο Ρομαίν Πουερτολάς κατάφερε να μεταφραστεί σε τριάντα οκτώ γλώσσες, να διαβαστεί και να συζητηθεί όχι μόνο για τον πρωτότυπο τίτλο αλλά και για τη φρέσκια λογοτεχνική ματιά του.

Στο νέο του μυθιστόρημα ο γάλλος συγγραφέας επιβεβαιώνει ότι είναι ένας σύγχρονος παραμυθάς με μεγάλη φαντασία και ανεξάντλητο χιούμορ. Ο Πουερτολάς λατρεύει τις αλλόκοτες ιστορίες, εκείνες που έχουν τα ένα πόδι στην πραγματικότητα και το άλλο στο χώρο του ονείρου και της φαντασίας. Στα βιβλία του ανακατεύει το πραγματικό με το φανταστικό και δημιουργεί κόσμους ανάλαφρους, μοναδικούς και ονειρεμένους.

«Το κοριτσάκι που είχε καταπιεί ένα σύννεφο» είναι ένα βιβλίο γεμάτο συναισθήματα, αστείο και τρυφερό, χαρούμενο και λυπητερό. Ένα βιβλίο για τη φυγή, το όνειρο, την αγάπη και τη μαγεία της ζωής. Η Προβιντανς είναι μια θετική ηρωίδα που συγκινεί τον αναγνώστη με την απλότητά της, την καθαρότητα του πνεύματος και την αστείρευτη αγάπη που κρύβει στην καρδιά της. Ο Πουερτολάς δημιουργεί έναν μαγικό κόσμο, γεμάτο χρώμα, ποίηση, φαντασία και παρασύρει τον αναγνώστη στον κόσμο του παραμυθιού, εκεί όπου όλα είναι δυνατά. Η ονειρική ιστορία της Προβιντάνς δεν θα αφήσει ασυγκίνητο κανέναν αναγνώστη –εκτός ίσως από εκείνους που αγαπούν τον ρεαλισμό στη λογοτεχνία.

Ο Πουερτολάς μοιάζει να γράφει ιστορίες για εκείνο το μικρό παιδί που όλοι οι μεγάλοι κρύβουμε μέσα μας.

Το κοριτσάκι που είχε καταπιεί ένα σύννεφο μεγάλο σαν τον Πύργο του Άιφελ | iefimerida.gr 0

INFO
Συγγραφέας: Romain Puértolas
Μετάφραση: Αύγουστος Κορτώ
Εκδόσεις Πατάκη
Σελ.: 288

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ