Ποιητικές συνARTήσεις: Διήμερο δράσεων από την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία[πρόγραμμα] - iefimerida.gr

Ποιητικές συνARTήσεις: Διήμερο δράσεων από την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία[πρόγραμμα]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία σε συνεργασία με τις εκδόσεις Άπαρσις διοργανώνουν διήμερο πολύμορφων και πολυθεματικών εκδηλώσεων, στο χώρο του παλιού Σταθμού Πελοποννήσου του ΟΣΕ, με τίτλο «Ποιητικές συνARTήσεις 2016 ...ενδέχεται και να ξημερώσει».

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στις 16 και 17 Απριλίου με αφορμή την Παγκόσμια μέρα ποίησης και την επέτειο μνήμης των θυμάτων με σύνδρομο Down από το ρατσιστικό Χιτλερικό καθεστώς.

Κίνηση Καλλιτεχνών με αναπηρία
Οι Καλλιτέχνες με αναπηρία έχουν δημιουργήσει ένα ζωντανό πολιτισμό τεχνών που ενσωματώνει την ατομική και συλλογική εμπειρία της αναπηρίας και συμβάλλει στο καλλιτεχνικό τοπίο της χώρας μας. Παράλληλα μέσα από την τέχνη προωθείται ο αγώνας για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία. Κατά το διάστημα της ενεργούς δράσης της, η κίνηση αυτή, έχει οργανώσει, συνδιοργανώσει ποικίλες δράσεις, εκδηλώσεις, ημερίδες, δρώμενα που αφορούν τον τομέα της αναπηρίας, ενώ έχουν πρωτοστατήσει στην ανάδειξη των δικαιωμάτων των ΑμεΑ, τόσο συνολικά όσο και ειδικότερα σε θέματα τέχνης.

«Ποιητικές συνARTήσεις 2016 ...ενδέχεται και να ξημερώσει»
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκθέσεις, συζητήσεις, προβολές, θεατρικά και χορευτικά δρώμενα, ενώ ο χαρακτήρας των εκδηλώσεων είναι φιλανθρωπικός με συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για πρόσφυγες.

Ποιητικές συνARTήσεις: Διήμερο δράσεων από την  Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία[πρόγραμμα]  | iefimerida.gr 0

Οι ποιητικές συλλογές θα γίνουν έμπνευση και εικαστική δημιουργία από γνωστούς καλλιτέχνες, από φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών, σπουδαστές εργαστηρίων φωτογραφίας και σπουδαστές του τμήματος Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθηνών. Τα έργα θα εκτεθούν στο χώρο της εκδήλωσης και θα εκδοθούν σε ειδικό συλλεκτικό λεύκωμα.
Ταυτόχρονα η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία θα δώσει τη διάσταση της μνήμης για τα θύματα με σύνδρομο Down και συνολικά για τα ΑμεΑ μέσα από προβολές ταινιών, φωτογραφική έκθεση και συζήτηση. Ειδικό αφιέρωμα θα γίνει στον ποιητή και ΑμεΑ Άρη Ταστάνη, ενώ θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Ανάξιος για ζωή».

Στην εκδήλωση θα λειτουργήσει Ποιητικό Καφενείο, με ανάγνωση ποιημάτων και παρουσίαση της εικαστικής δημιουργίας για το κάθε ποίημα και με τη δυνατότητα ελεύθερης συζήτησης. Ταυτόχρονα και παράλληλα θα γίνονται στους χώρους του σταθμού θεατρικά και χορευτικά δρώμενα, video-προβολές κ.ά., όλα εμπνευσμένα από ποιήματα των εκδόσεων.
Επίσης, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με γνωστούς ακαδημαϊκούς και καλλιτέχνες, όπως ο Πάνος Χαραλάμπους, πρύτανης της ΑΣΚΤ, η Πέπυ Ρηγοπούλου, καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, η Λίνα Νικολαποπούλου, στιχουργός και την οποία θα συντονίσει η Κατερίνα Θανοπούλου, καθηγήτρια ειδικής εκπαίδευσης, ποιήτρια και Αντιπεριφερειάρχης Αττικής για την Κοινωνική Πολιτική.
Ειδικό αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί σε σύγχρονους Ρώσους ποιητές (σε συνεργασία με το Πολιτιστικό κέντρο της Πρεσβείας της Ρωσικής Δημοκρατίας, καθώς και σε σύγχρονους Λατινοαμερικάνους ποιητές, σε συνεργασία με συλλογικότητες Λατινοαμερικάνων ποιητών και καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο του 2ημέρου θα συγκεντρωθούν είδη πρώτης ανάγκης και παιχνίδια για πρόσφυγες και ευάλωτες ομάδες.

Σκοπός του διημέρου είναι να λειτουργήσει ως έναυσμα που θα ξαναβάλει την ποίηση και τις τέχνες στον κοινωνικό ημερολόγιο, ως αφετηρία προβληματισμού και προτάσεων για τον πολιτισμό, την ετερότητα, την ισοπολιτεία και την αλληλεγγύη, ως σημείο συνάντησης των εικαστικών τεχνών με το λόγο.
To όλο διήμερο, που εχει στόχο να γίνει θεσμός, σχεδιάζεται, οργανώνεται και προβάλλεται από οργανωτική επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν άτομα από το χώρο της τέχνης, του πολιτισμού, της διαφήμισης, της πολιτικής, της αυτοδιοίκησης και του αναπηρικού χώρου.

Μυκηνών 9, Κεραμεικός, Τηλ: 215 5155600

Ποιητικές συνARTήσεις: Διήμερο δράσεων από την  Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία[πρόγραμμα]  | iefimerida.gr 1
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ