Είναι η διατροφή η καλύτερη πρόληψη για τη σιδηροπενία;
Τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σιδήρου είναι:
Συκώτι και άλλα κρέατα
Θαλασσινά
Ξηροί καρποί
Αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, βερίκοκα, δαμάσκηνα)
Φασόλια, φακή
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο)
Ψωμιά και δημητριακά εμπλουτισμένα με σίδηρο
Κρέατα σε συνδυασμό με λαχανικά βοηθούν την απορρόφηση του σιδήρου
Η βιταμίνη C είτε σε χάπι, είτε σε φαγητά (εσπεριδοειδή και κυρίως πορτοκάλια) μαζί με τροφές πλούσιες σε σίδηρο βοηθούν τον οργανισμό να απορροφά τον σίδηρο περισσότερο. Υπάρχουν όμως και φαγητά που εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου. Αυτά είναι: Το γάλα, η σόγια, ο κρόκος αυγού, οι φυτικές ίνες, το τσάι, ο καφές.
Όταν κάποιος παίρνει σίδηρο, καλό είναι να αποφεύγονται τα παραπάνω τρόφιμα.
Υπάρχει θεραπεία για τη σιδηροπενική αναιμία;
Η θεραπεία είναι αιτιολογική.
* Αν η αιτία είναι διατροφική, εμπλουτίζουμε τη διατροφή με φαγητά πλούσια σε σίδηρο, όπως έχουμε αναφέρει.
*Αν η αιτία είναι η απώλεια αίματος, τότε πρέπει να εντοπιστεί από το γιατρό σας η αιτία και να αντιμετωπιστεί. Πχ., αν είναι το έλκος στομάχου πρέπει να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία.
* Όταν ο γιατρός σας κρίνει ότι πρέπει να πάρετε χάπια σιδήρου, πρέπει να ξέρετε ότι πιθανόν να έχετε διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Μην φοβηθείτε αν τα κόπρανά σας έχουν σκούρο χρώμα.
Τα χάπια πρέπει να λαμβάνονται πριν από το φαγητό. Να ενημερώνετε το γιατρό σας για κάθε παρενέργεια γιατί η θεραπεία μπορεί να κρατήσει 2-3 μήνες.
Συμπερασματικά, πρέπει να τονίσουμε ότι η σιδηροπενική αναιμία είναι μια ασθένεια που δεν πρέπει να υποτιμούμε. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν οξυγόνο από τους πνεύμονες σε όλα τα μέρη του σώματος. Άρα πρέπει συχνά να ελέγχουμε τον αιματοκρίτη και το σίδηρό μας για να προλαβαίνουμε πριν δημιουργηθούν προβλήματα.