Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αναιμία από έλλειψη σιδήρου - iefimerida.gr
DOC 

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αναιμία από έλλειψη σιδήρου

Τι είναι η αναιμία;

Η αναιμία είναι η παθολογική κατάσταση που οφείλεται στο γεγονός ότι στο αίμα (στα ερυθρά αιμοσφαίρια), δεν υπάρχει αρκετή αιμοσφαιρίνη. Αιτίες της είναι πάρα πολλές. Η έλλειψη σιδήρου, Β12, φυλλικού οξέος, νοσήματα του αίματος (λευχαιμίες), νεοπλάσματα, φλεγμονώδεις νόσοι κ.α.

Τι χρησιμεύει ο σίδηρος στον οργανισμό;

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης από τον οργανισμό. Η έλλειψή του δημιουργεί τη μορφή της σιδηροπενικής αναιμίας. Ίσως της πιο συχνής αναιμίας.

Υπάρχουν συμπτώματα που θα μας βάλουν σε υποψίες;

Χλωμάδα

Κούραση

Ταχυκαρδία

Ασυνήθιστη δυσκολία στην αναπνοή, όταν υπάρχει σωματική προσπάθεια

*Πολλές φορές δεν υπάρχουν συμπτώματα

Ποιες είναι ο κατάλληλες εξετάσεις;

*Η γενική αίματος: Δείχνει τα επίπεδα Hb στα ερυθρά αιμοσφαίρια, τον αιματοκρίτη, τα λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια.

*Βιοχημικές εξετάσεις: Μετρώνται τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα, η φεριττίνη και η σιδηροδεσμευτική ικανότητα των ερυθρών.

*Απεικονιστικές εξετάσεις και ειδικές που προγραμματίζει ο γιατρός για να βρει την αιτία της έλλειψης σιδήρου.

Ποιες είναι οι κύριες αιτίες της έλλειψης σιδήρου;

1) Διατροφή: Κυρίως σε παιδιά και νέες γυναίκες. Παιδιά που πίνουν πολύ γάλα και δεν τρώνε φαγητά πλούσια σε σίδηρο. Ακόμα και οι εξαντλητικές δίαιτες αδυνατίσματος είναι επικίνδυνες.

2) Περίοδοι γρήγορης ανάπτυξης: Τα παιδιά, οι έφηβοι που έχουν περιόδους γρήγορης ανάπτυξης έχουν αυξημένες ανάγκες σε σίδηρο.

3) Εγκυμοσύνη: Οι εγκυμονούσες, αλλά και οι γυναίκες που θηλάζουν χρειάζονται 2 με 3 φορές περισσότερο σίδηρο από τους άνδρες.

4) Απώλεια αίματος: Στις γυναίκες κύρια αιτία είναι η έντονη έμμηνος ρύση. Αλλά και οι παθήσεις κυρίως του πεπτικού. Το έλκος στο στομάχι, η ελκώδης κολίτιδα, ο καρκίνος, οι αιμορροΐδες, μπορεί να προκαλέσουν σιγά σιγά απώλεια σιδήρου από απαρατήρητες αιμορραγίες και αναιμία.

Τα φάρμακα με συχνότερο την ασπιρίνη και τα μη στερινοειδή αντιφλεγμονώδη είναι αιτίες σιδηροπενικής αναιμίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ