Ανάμεσα σε συμπληγάδες ο Τσίπρας -Αξιολόγηση και προσφυγικό «πελαγώνουν» Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ

Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, που περνάει μέσα από τις συμπληγάδες του ΔΝΤ για επιπλέον σκληρά μέτρα, και τα προσκόμματα στην υλοποίηση της συμφωνίας με την Τουρκία για το προσφυγικό, είναι οι δύο βασικοί λόγοι ανησυχίας για το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του επιστρέφουν από σήμερα στην καθημερινότητα και σε εντατικούς ρυθμούς εργασίας. Στις 9 το πρωί ξεκινά η καθιερωμένη εβδομαδιαία σύσκεψη στη Βουλή, παρουσία υπουργών και κυβερνητικών στελεχών, όπου και θα γίνει αποτίμηση για όλα τα ανοικτά θέματα. Παράλληλα θα υπάρξει και σχεδιασμός ενόψει, βέβαια, της αυριανής συζήτησης για τη Δικαιοσύνη και τη διαφθορά.

Ξορκίζουν τις καθυστερήσεις
Η κυβέρνηση, ποντάρει πολλά στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Τόσο για την ανάκαμψη της οικονομίας όσο και για να μπορέσει να «γυρίσει» την εικόνα της επιταχυνόμενης φθοράς μέσα από την έναρξη της συζήτησης για τη διευθέτηση του χρέους.

Για το λόγο αυτό, το Μαξίμου, δια του πρωθυπουργού, πιέζει πολιτικά -και θα συνεχίσει να πιέζει- στέλνοντας το μήνυμα ότι πρέπει να σταματήσουν οι παράλογες αξιώσεις που δεν συνάδουν με τη συμφωνία του Ιουλίου και καθυστερούν τη διαδικασία. Το στίγμα, έδωσε και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην "Εποχή", μίλησε για τακτική που δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ, "διότι είναι εκτός τόπου και χρόνου".

Κυβερνητικός αξιωματούχος, πάντως, μιλώντας στο iefimerida.gr, υπογραμμίζει ότι "εμείς στις 22 Απριλίου θέλουμε να έχουμε τελειώσει", διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι "αν ακόμα και ένας από τους θεσμούς δημιουργήσει αρνητικές προϋποθέσεις, τότε οι καθυστερήσεις θα είναι αναπόφευκτες".

Αγωνία για το προσφυγικό

Παράλληλα, οι δραματικές ώρες για τη χώρα και για τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, που είναι εγκλωβισμένοι επί ελληνικού εδάφους, συνεχίζονται.

Η κυβέρνηση, και μεγάλη μερίδα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αγωνιούν για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών και όχι μόνο. Ενδεικτικό της κατάστασης αποτελεί και η νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα το μεσημέρι.

Όσο για την «υπόθεση Μουζάλα» ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως το τετ α τετ των κ. Τσίπρα - Καμμένου θα γίνει πιθανότατα την Τετάρτη, μετά δηλαδή από την προ ημερησίας συζήτηση για τη διαπλοκή.

Με ενδιαφέρον, τέλος, αναμένεται η στάση των κυβερνητικών βουλευτών στην ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για το προσφυγικό. Νομοσχέδιο που η κυβέρνηση προσανατολίζεται να καταθέσει την προσεχή Τετάρτη και με το οποίο θα διευθετεί νομικά ζητήματα υλοποίησης των υποχρεώσεων της Ελλάδας στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ