Σαρκοζί προς Νεντανιάχου: Μπορεί να είσαι ψεύτης αλλά είσαι φίλος μου

Επιστολή στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου απέστειλε ο Νικολά Σαρκοζί στην οποία επιβεβαιώνει τη φιλία του παρά τη «διαφορετική προσέγγιση των δύο χωρών για το Μεσανατολικό». Η κίνηση αυτή ακολούθησε τη γκάφα του Γάλλου προέδρου στη Σύνοδο των G20.

Τα σχόλια του κ. Σαρκοζί περιέχονται σε συλλυπητήριο μήνυμά του προς τον Νετανιάχου για τον θάνατο του πεθερού του. Με αυτό τον τρόπο ο γάλλος πρόεδρος προφανώς επιχειρεί να βελτιώσει το κλίμα μετά την πρόσφατη γκάφα του στην διάσκεψη των G20 στις Κάννες όταν ακούστηκε κατά λάθος να λέει στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ότι θεωρεί τον Νετανιάχου «ψεύτη» και πως «δεν τον αντέχει».

Σύμφωνα με το Γάλλο διερμηνέα, ο κ. Ομπάμα απάντησε: «Εσύ δεν τον αντέχεις άλλο, αλλά εγώ είμαι υποχρεωμένος να διαπραγματεύομαι μαζί του ακόμη περισσότερο από εσένα».

«Η φιλία μου είναι δεδομένη και οι διαφορετικές μας απόψεις σχετικά με τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή και οι ερμηνείες που εμφανίζονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν την επηρεάζουν», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γάλλος πρόεδρος στην επιστολή του.

Και ο κ. Ομπάμα απέστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στον Νετανιάχου για τον θάνατο του πεθερού του, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στο περιστατικό των Καννών. Ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται ότι θέλει να αποφύγει την ανοιχτή αντιπαράθεση με το Ισραήλ ενόψει της εκστρατείας για την επανεκλογή του τον επόμενο χρόνο για την οποία θα χρειαστεί τις ψήφους Εβραίων ψηφοφόρων.

Ο κ. Νετανιάχου πάντως δεν σχολίασε την γκάφα του Νικολά Σαρκοζί που, όπως επισημαίνει το Reuters, συνέπεσε με μία περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις Ισραήλ-Παρισιού έχουν βελτιωθεί μετά από δεκαετίες έντασης με αφορμή τις στενές σχέσεις της Γαλλίας με αραβικές χώρες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ