Το Ιράκ άρχισε επίθεση για την ανακατάληψη της Μοσούλης - iefimerida.gr

Το Ιράκ άρχισε επίθεση για την ανακατάληψη της Μοσούλης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Υποχωρούν καθημερινά οι δυνάμεις του ISIS και χάνουν εδάφη, τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ.

Ο στρατός του Ιράκ άρχισε επίθεση για την ανακατάληψη της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος, σε συνεργασία με ένοπλες πολιτοφυλακές, μια ημέρα μετά τις επιχειρήσεις του στρατού της Συρίας να ανακαταλάβει την ρωμαϊκή πόλη Παλμύρα που βρίσκεται στα εδάφη της και είχε καταληφθεί από το ισλαμικό κράτος.

Ένοπλες δυνάμεις και Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης, στις οποίες συμμετέχουν κυρίως σιίτες μουσουλμάνοι που ενισχύονται από το Ιράν, «άρχισαν την πρώτη φάση των επιχειρήσεων ανακατάληψης» της πρωτεύουσας της βόρειας επαρχίας Νινευή.

Τέσσερα χωριά μεταξύ της πόλης Καγιαρά, η οποία ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος και της Μαχμούρ, που ελέγχεται από τις ιρακινές δυνάμεις με τη συνδρομή των ΗΠΑ έχουν ήδη καταληφθεί.

Θα χάσουν και την Παλμύρα οι τζιχαντιστές

Το Ιράκ άρχισε επίθεση για την ανακατάληψη της Μοσούλης  | iefimerida.gr 0

Ο στρατός της Συρίας, υποβοηθούμενος από την ρωσική αεροπορία, μπήκε την Πέμπτη στην αρχαία πόλη της Παλμύρας, η οποία ελέγχεται για πάνω από έναν χρόνο από την τρομοκρατική οργάνωση του ισλαμικού κράτους, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο επικαλείται στρατιωτική πηγή αλλά και το Παρατηρητήριο της Συρίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Οι δυνάμεις του καθεστώτος μπήκαν στην Παλμύρα από τα νοτιο-ανατολικά, μετά από μάχες με το ισλαμικό κράτος», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο Rami Abdel Rahmane, διευθυντής του Παρατηρητηρίου και πρόσθεσε ότι ο συριακός στρατός προχωρούσε αργά γιατί όλα η περιοχή είχε νάρκες, τις οποίες είχαν τοποθετήσει τζιχαντιστές.

Στρατιωτική πηγή ανέφερε επίσης στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ότι «ο στρατός μπήκε από βορειο-δυτικά επίσης και πήρε τον έλεγχο ενός μέρους της Κοιλάδας των τάφων», όπου βρίσκονται οι θρυλικοί πύργοι και ναοί της αρχαίας πόλης. «Οι βίαιες μάχες συνεχίζονται εναντίον του ισλαμικού κράτους στην περιοχή», πρόσθεσε.

Ο στρατός της Συρίας, υποβοηθούμενος από την ρωσική αεροπορία ξεκίνησε τις μάχες για την ανακατάληψη της Παλμύρας, στις 7 Μαρτίου.

Το ισλαμικό κράτος είχε καταλάβει την Παλμύρα τον Μάιο του 2015 και είχε καταστρέψει πλήθος αρχαιολογικών θησαυρών, ναούς, νεκρικά σύμβολα και πανάρχαια κτίρια που χτίστηκαν στην πόλη τους πρώτους αιώνες μ.Χ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ιράκ επίθεση ανακατάληψη Μοσούλη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ