Ποιος είναι ο «Αγιος Βασίλης» ο χοντρός τζιχαντιστής πίσω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Βρυξέλλες και Παρίσι - iefimerida.gr

Ποιος είναι ο «Αγιος Βασίλης» ο χοντρός τζιχαντιστής πίσω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Βρυξέλλες και Παρίσι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε Παρίσι και Βρυξέλλες βασίστηκαν σε έναν μουσάτο, με μεγάλη κοιλιά γκουρού τζιχαντιστή ο οποίος είναι γνωστός ως «Papa Noel» ή «Father Christmas» (Aγιος Βασίλης).

Ποιος είναι ο «Αγιος Βασίλης» ο χοντρός τζιχαντιστής πίσω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Βρυξέλλες και Παρίσι | iefimerida.gr 0

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ο 42χρονος Χαλίντ Ζερκάνι, ο οποίος θεωρείται ο μεγαλύτερος προσηλυτιστής τζιχαντιστών στο Βέλγιο, είχε συνδέσμους με τον Ναχίμ Λααχραούι, του οποίου το DNA βρέθηκε στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και τακτοποιήθηκε ως ο δεύτερος καμικάζι της επίθεσης.

Η αστυνομία υποπτεύεται ότι ο Λαχραούι είναι ο άνθρωπος που κατασκεύασε τις βόμβες τόσο για τις επιθέσεις του Παρισιού όσο και των Βρυξελλών.

Οι βελγικές αρχές υποστηρίζουν ότι ο Λαχραούι ταξίδεψε στη Συρία το 2013 για να εκπαιδεύσει και να προσηλυτίσει άλλους ξένους μαχητές πριν επιστρέψει πίσω στην Ευρώπη μέσω του κύματος μεταναστών το περασμένο Φθινόπωρο.

Ο γεννηθείς στο Μαρόκο Ζερκάνι είχε επίσης στρατολογήσει δυο από τους δολοφόνους του Παρισιού, τον Αμπντελαχαμίντ Αμπαούντ, τον ύποπτο ως εγκέφαλο των φρικαλεοτήτων στην Πόλη του Φωτός που σκοτώθηκε κατά το ντου της αστυνομίας σε διαμέρισμα του Σεν Ντενί λίγες ημέρες μετά το μακελειό. Θεωρείται ότι στρατολόγησε, επίσης, τον Χακίμπ Ακρού.

Ποιος είναι ο «Αγιος Βασίλης» ο χοντρός τζιχαντιστής πίσω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Βρυξέλλες και Παρίσι | iefimerida.gr 1

Κατά τη διάρκεια της δίκης του τον περασμένο χρόνο για στρατολόγηση τζιχαντιστών, το δικαστήριο έμαθε ότι ο Ζερκάνι κέρδισε το ψευδώνυμο «Papa Noel» χάρη στη συνήθειά του να μοιράζει λεφτά και δώρα σε νέους που στρατολογούσε ως κλέφτες και υποψήφιους μαχητές.
Τους έστελνε σε συγκεκριμένους σιδηροδρομικούς σταθμούς για να κλέβουν αποσκευές και τουρίστες, ενώ τους έβαζε να κάνουν κλοπές ακόμη και σε μαγαζιά. Τα όσα έκλεβαν τα χρησιμοποιούσε, σύμφωνα με αξιωματούχους, για να καλύψει τα έξοδα της αποστολής «νεοσύλλεκτων» από την Ευρώπη στα πεδία των μαχών σε Συρία και Ιράκ.

Ωστόσο, ο Μοχάμεντ Καρίμ Χαντάντ, του οποίου ο αδελφός είχε στρατολογηθεί για να πολεμήσει στη Συρία, είπε στους αξιωματούχους ότι ο Ζερκάνι ήταν «ένας τσαρλατάνος που χειρίζεται νέους ή παραγκωνισμένους κοινωνικά άνδρες, για λάθος λόγους και πιθανότατα για τις δικές του επιχειρήσεις».

Οι βελγικές αρχές συνέλαβαν τον Ζερκάνι τον Φεβρουάριο του 2014 και τον χρέωσαν ως επικεφαλής τρομοκρατικής ενέργειας. Καταδικάστηκε τον περασμένο Ιούλιο μαζί με 29 άλλους σε 12 χρόνια φυλακή, ωστόσο η κατηγορούσα αρχή ζήτησε να αυξηθεί σε 15 χρόνια η ποινή του, στη δίκη που συνεχίστηκε το Φεβρουάριο. Η ετυμηγορία αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ο Λαχραούι, ο οποίος ανατινάχτηκε στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών την Τρίτη, φέρεται να ήταν κάτω από την επιρροή του Ζερκάνι, καθώς μεγάλωσε στο βορειοανατολικό προάστιο των Βρυξελών του Σάερμπεκ, φυτώριο του ισλαμισμού στις Βρυξέλλες.

Δικαστική πηγή μιλώντας στη βελγική DH.be είπε: «Πριν δεν υπήρχε καμία άμεση σύνδεση του δικτύου του Σάερμπεκ με τις επιθέσεις του Παρισιού. Τώρα υπάρχει μια σύνδεση και με τις επιθέσει του Παρισιού και με αυτές των Βρυξελλών».

Πηγή: Telegraph

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ