Οι ταινίες της εβδομάδας: Ο Μπάτμαν συναντά τον Σούπερμαν για πρώτη φορά [κριτική & τρέιλερ] - iefimerida.gr

Οι ταινίες της εβδομάδας: Ο Μπάτμαν συναντά τον Σούπερμαν για πρώτη φορά [κριτική & τρέιλερ]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μέσα στη σκόνη του νοτιά που τύλιξε από χθες την Αθήνα, ξεπηδούν 4 καινούργιες ταινίες που πρέπει να προσέξετε. «Μπάτμαν εναντίον Σούπερμαν», «Μια Υπέροχη Μέρα», «Μεσιέ Σοκολά» και «Το Κυπαρίσσι του Βυθού».

Οι ταινίες της εβδομάδας: Ο Μπάτμαν συναντά τον Σούπερμαν για πρώτη φορά [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 0

Batman v Superman:Η Αυγή της Δικαιοσύνης -Περιπέτεια/ΗΠΑ/2016

  • Batman v  Superman: Down of Justice
  • Σκηνοθεσία: Ζακ Σνάιντερ
  • Παίζουν: Χένρι Καβίλ, Μπεν Άφλεκ, Γκαλ Γκαντό, Τζέσι Άιζενμπεργκ, Έιμι Άνταμς, Λόρενς Φίσμπερν, Νταιάν Λέιν, Τζέρεμι Άιρονς, Τζέισον Μομόα, ΧόλιΧάντερ

Τι Συμβαίνει

Τι μπορεί να σχολιάσει κανείς για μια θεαματική ταινία 250 εκατομμυρίων δολαρίων με απίστευτα ψηφιακά εφέ κι εκκωφαντική δράση. H αξία και μόνο των σκηνών και το άγρια επιθετικό marketing δε σου αφήνει και πολλά περιθώρια σοβαρής κριτικής. Στιβαρή περιπέτεια, με κραυγαλέα μεγαλόφωνη σκηνοθεσία, γεμάτη σκοτεινή δράση, ανακατεμένη με μυστήριο, και μπερδεμένη με φιλοσοφικά αποφθέγματα, τέλεια γυαλισμένη σαν μια λαχταριστή και άψογη τούρτα σοκολάτα που σε κοιτάει αθώα μέσα από τη βιτρίνα του Fresh. Το μόνο κακό είναι στις θερμίδες...

Και δεν καταλαβαίνω γιατί τόση πρεμούρα εκ μέρους της εταιρίας παραγωγής να μην αποκαλύψουμε τα σεναριακά γυρίσματα ή την φαντασμαγορική δράση αφού όλοι ξέρουμε οτι στο τέλος θα μονομαχήσουν με τον παραδοσιακό αμερικάνικο τρόπο της φασαριόζικης κλωτσοπατινάδας οι πιο διάσημοι ήρωες των κόμικ: Ο Μπάτμαν και ο Σούπερμαν. Το φιλμ από μόνο του είναι ένα τεράστιο φωτερό event που απευθύνεται σε εφήβους και ενηλίκους έτοιμους να τη δουν σαν υπέρλαμπρο εξωγήινο διαστημόπλοιο που προσγειώνεται αργά αργά πάνω από τη νυχτερινή και σκονισμένη Ακρόπολη.

Ο Ζακ Σνάιντερ, σκηνοθέτης των «300» σκηνοθετεί τον Χένρι Καβίλ (“The Man from U.N.C.L.E.”) ο οποίος φοράει για δεύτερη φορά τη στολή του Σούπερμαν, ενώ ο σκυθρωπός Μπεν Άφλεκ, του Argos αναλαμβάνει τον πιο απαιτητικό ρόλο, αυτόν του θυμωμένου Μπρους Γουέιν/Μπάτμαν. Με μια καρτουνίστικη μοντέρνα ελευθερία η ταινία χορεύει άναρχα στους δικούς της άψογους θορυβώδεις ρυθμούς.

Φοβούμενος ότι αν αφήσει ανεξέλεγκτο τον υπερήρωα με τις θεϊκές δυνάμεις, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές, ο πανίσχυρος τιμωρός του Γκόθαμ Σίτι αποφασίσει να αντιμετωπίσει τον δημοφιλή, σύγχρονο σωτήρα της Μετρόπολις, τη στιγμή που ο κόσμος αναρωτιέται τι είδους ήρωα έχει πραγματικά ανάγκη.

Με τον Μπάτμαν και τον Σούπερμαν σε πόλεμο μεταξύ τους, μια νέα απειλή κάνει την εμφάνισή της, θέτοντας την ανθρωπότητα σε τεράστιο κίνδυνο.
Εξαιρετικός ο Τζέσι Άιζενμπεργκ, με μάτι αρπακτικό και ύφος ημιπαράφρονα, πλάθει έναν ολοκαίνουργιο κακό Λούθορ που θα έχει πολύ μέλλον…

Οι ταινίες της εβδομάδας: Ο Μπάτμαν συναντά τον Σούπερμαν για πρώτη φορά [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 1

Μεσιέ Σοκολά -Δράμα/Γαλλία/2016

  • Chocola
  • Σκηνοθεσία: Ροσντί  Ζεμ
  • Παίζουν: Ομάρ Σι, Τζέιμς Τιερί, Κλοτίλντ Εσμέ, Ολιβιέ Γκουρμέ, Φρεντερίκ Πιερό, Νοεμί Λοβσκί, Αλίς ντε Λενκεσένγκ

Τι Συμβαίνει

Εξαιρετικά καλοστημένη ταινία που δραματοποιεί βιογραφικά στοιχεία από τη ζωή του νέγρου κλόουν Ραφαέλ Παντιγιά για να εξιστορήσει την άνοδο και την πτώση του άσημου παλιάτσου που με το ψευδώνυμο «Σοκολά» κατάφερε να μεσουρανήσει, στο πολύχρωμο Παρίσι της Μπελ Επόκ.

Ο Σοκολά, (Ομαρ Σι) κατά κόσμον Ραφαέλ Παντιγιά, γεννήθηκε σκλάβος στην Κούβα και βρέθηκε να παριστάνει τον θηριοδαμαστή στα 1870 σε τσίρκα της Γαλλικής επαρχίας. Ένας διάσημος Άγγλος κλόουν, ο Φουτίτ, τον ανακαλύπτει, τον υιοθετεί καλλιτεχνικά και τον παίρνει μαζί του στο Παρίσι, στήνοντας ένα πρωτοποριακό κωμικό νούμερο στο μεγαλύτερο τσίρκο της Γαλλικής πρωτεύουσας. Το ντουέτο τους ήταν τόσο επιτυχημένο που τους έφερε πολλά χρήματα, δόξα και μεγάλη αναγνώριση στους καλλιτεχνικούς κύκλους της παριζιάνικης Μπελ Επόκ.

Ο Φουτίτ είχε την ιδέα να συνδυάσει τους δύο αντίθετους χαρακτήρες: Του κλόουν με το λευκό πρόσωπο (Φουτίτ) και το μαύρο του Σοκολά σε μπουρλέσκ καταστάσεις. Σκόρπισαν έτσι άφθονο μπουφόνικο γέλιο κερδίζοντας εύκολα το δύσκολο κοινό του Παρισιού και της Μονμάρτης.

Ο σκηνοθέτης Ζεμ, διαλέγει να διηγηθεί την ιστορία του όχι μέσα από τον ρεαλισμό, αλλά μέσα από τα μονοπάτια του παραμυθιού με μια αίσθηση αφέλειας που ανακουφίζει και κάνει την εξιστόρηση θελκτική και ρομαντική. Εξιστορεί τα κωμικοτραγικά επεισόδια της ζωής του Σοκολά διαλέγοντας την πιο γραφική παραμυθένια φωτογενή γωνία κάθε επεισοδίου κάνοντας την ταινία διασκεδαστική κι εντελώς δελεαστική στην παιδική φαντασία.

Όμως οι δύο χαρακτήρες είναι αντίθετοι και στη ζωή. Ο μεν Φουτίτ πειθαρχημένος και συστηματικός, ο δε Σοκολά αφελής και ρομαντικός που παρασύρεται εύκολα από τα πάθη του όπως ο τζόγος και η επίδειξη. Το περιπετειώδες ταξίδι στην επιτυχία αλλά και στη μιζέρια, κορυφώνεται δυναμικά ανάμεσα στους δύο αταίριαστους συνεταίρους που έχουν να διαλέξουν μεταξύ μιας ηλεκτρισμένης φιλίας και ενός άβολου συνεταιρισμού.

Οι δύο πρωταγωνιστές έχουν ταιριάξει με μια υπέροχη χημεία, ενώ στο φιλμ έχει γίνει άριστη κινηματογραφική δουλειά στα σκηνικά και στα κοστούμια που βοηθούν πολύ στο να αποδοθούν τέλεια, σκηνές απ’ την καθημερινότητα του Παρισιού των αρχών του 20 αιώνα.

Αν και σήμερα οι δυο σημαντικοί κλόουν έχουν λίγο ως πολύ ξεχαστεί, η επιρροή τους στην τέχνη του τσίρκου και του θεάτρου είναι αναμφισβήτητη και ακόμη εμφανής.

Οι ταινίες της εβδομάδας: Ο Μπάτμαν συναντά τον Σούπερμαν για πρώτη φορά [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 2

Μια Υπέροχη Μέρα -Δράμα/Ισπανία/2015

  • Α Perfect Day 
  • Σκηνοθεσία: Φερνάντο Λεόν Ντε Αρανόα
  • Παίζουν: Μπενίτσιο Ντελ Τόρο, Τιμ Ρόμπινς, Όλγα Κιριλένκο,Μελανί Τιερί

Τι Συμβαίνει

Άλλη μια περιπέτεια του Μπενίσιο Ντελ Τόρο στο δρόμο που χάραξε το επιτυχημένο Sicario. Αυτή τη φορά βρίσκουμε τον Μαμπρού (Μπενίσιο) στα Βαλκάνια περίπου στα 1995 να εργάζεται σε μια ΜΚΟ μαζί με τον φίλο του Μπι. Ο Μαμπρού σε μία εβδομάδα πρόκειται επιτέλους να παντρευτεί την σύντροφο του.

Όμως πολλά μπορούν να συμβούν μέσα σε μία εβδομάδα. Πρώτα από όλα μια διοικητική υπάλληλος θα τους επισκεφθεί προκειμένου να κρίνει αν επιτελούν αξιόλογο έργο στην περιοχή. Μόνο που αυτή η γυναίκα έχει ερωτικό παρελθόν με τον Μαμπρού πράγμα που θα δυσκολέψει τα πράγματα. ‘Έπειτα οι δύο άντρες θα πρέπει να απομακρύνουν ένα πτώμα μέσα από ένα πηγάδι προτού αυτό μολύνει το νερό, μια αποστολή φαινομενικά απλή που θα εξελιχθεί σε άθλο. Τέλος ο Μαμπρού θα πάρει υπό την προστασία του ένα μικρό παιδί που ψάχνει να βρει τους γονείς του, σε μια περιοχή σπαρμένη με νάρκες.

Η ταινία έχει λάβει το βραβείο GOYA καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου.

Οι ταινίες της εβδομάδας: Ο Μπάτμαν συναντά τον Σούπερμαν για πρώτη φορά [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 3

Το Κυπαρίσσι του Βυθού -Δράμα/2015

  • The Cypress Deep Down    
  • Σκηνοθεσία: Νίκος Κορνήλιος
  • Παίζουν:  Άρτεμις Ιωάννου, Μελίσσα Κωτσάκη, Θοδωρής Ματινόπουλος, Γιώργος Μπακαλός

Τι Συμβαίνει

Μια καλλιτεχνική ταινία ποιητικού κινηματογράφου όπου ο σκηνοθέτης - σεναριογράφος και φωτογράφος Νίκος Κορνήλιος παίρνει όσες κινηματογραφικές ελευθερίες του επιτρέπει η τριπλή υπόστασή του και απαγγέλει με κινούμενες εικόνες, σκιές και φως, τη δική του ερωτική σχέση με το γυναικείο κορμί.

Η ταινία χωρίς καθόλου διάλογο γλυστρά με πολλή μουσική, πάνω σε στιγμιότυπα από τις αδιέξοδες σχέσεις ζευγαριών που ερωτεύονται, χωρίζουν και μαλώνουν ζωγραφίζοντας μια απάνθρωπη ζωή σε μια πόλη που πνίγεται και προσπαθεί να ανθίσει σε πάρκα και ξεχασμένες από την οικοδόμηση γωνιές.

Είναι δύσκολο να επικοινωνήσεις με το φιλμ που κυλά μέσα σε δικούς του κανόνες ερμητικά κλεισμένους. Ο σκηνοθέτης νιώθει αποκλεισμένος και δε φαινεται να θέλει και πολύ να επικοινωνήσει τη φιλοσοφία του. Μοιραία ο θεατής είναι αναγκασμένος να παρακολουθεί τα συμβαίνοντα από απόσταση…

Οι ταινίες της εβδομάδας: Ο Μπάτμαν συναντά τον Σούπερμαν για πρώτη φορά [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 4

Επόμενος Σταθμός:Ουτοπία -Ντοκυμαντέρ/2015

  • Next Station: Utopia  
  • Σκηνοθεσία: Απόστολος Καρακάσης

Τι Συμβαίνει

Όταν το εργοστάσιο κατασκευής υλικών οικοδομής της ΒΙΟ.ΜΕ. στη Θεσσαλονίκη κλείνει το 2012, ορισμένοι από τους εργάτες του αντιμέτωποι με τη χρόνια ανεργία αποφασίζουν να κάνουν κάτι επαναστατικό: να το καταλάβουν και να το λειτουργήσουν μόνοι τους με τις αρχές της άμεσης δημοκρατίας. Το εγχείρημα τους εμπνέει ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο, ενώ η πρώην διευθύντρια του εργοστασίου έκπληκτη παρακολουθεί την οικογενειακή επιχείρηση να μετατρέπεται σε σύμβολο αντίστασης και αλληλεγγύης, μια ουτοπία ισότητας στα ερείπια της πιο διαλυμένης ευρωπαϊκής οικονομίας. Για τους εργάτες, η αυτοδιαχείριση εξελίσσεται σε μια περιπέτεια επιβίωσης γεμάτη συγκρούσεις. Σύντομα, θα συνειδητοποιήσουν ότι για να τα καταφέρουν, θα πρέπει να αλλάξουν πρώτα οι ίδιοι. Το

ντοκιμαντέρΕπόμενος Σταθμός: Ουτοπία ξετυλίγει το νήμα ενός περιπετειώδους εγχειρήματος που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και μαζί ένα μοναδικό ντοκουμέντο των ταραγμένων καιρών μας.

Παγκόσμια πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα του κορυφαίου φεστιβάλ ντοκιμαντέρ IDFA στο Άμστερνταμ στις 22 Νοεμβρίου 2015. Η συγκεκριμένη κινηματογραφική διοργάνωση θεωρείται από τις καλύτερες στην Ευρώπη, αν όχι η καλύτερη στον τομέα του ντοκιμαντέρ, οπότε είναι μεγάλη επιτυχία η επιλογή του φιλμ, στο επίσημο πρόγραμμά του.

Η ταινία προβλήθηκε με επιτυχία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Τεργέστης, ενώ έκανε την ελληνική της πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα (11-20 Μαρτίου) στο τμήμα Όψεις του Κόσμου.

Το ντοκιμαντέρ Επόμενος Σταθμός: Ουτοπία σηματοδοτεί την επιστροφή ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες δημιουργούς ντοκιμαντέρ μετά τον Εθνικό Κήπο (2009) που είχε αποσπάσει το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα.

Η Εβίτα δεν κοιμάται πια εδώ

  • Eva Dosen’t Sleep
  • Σκηνοθεσία: Πάμπλο Αγουέρο
  • Παίζουν: Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, Ντένις Λεβάντ, ΝτάνιελΦανέγκο, Ιμανιόλ Αρίας.

Τι Συμβαίνει

Το 1951, δύο εκατομμύρια άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους του Μπουένος Αϊρες για να απαιτήσουν να γίνει η Εβίτα Περόν αντιπρόεδρος της Αργεντινής. Εκείνη παρ ότι το πέτυχε στην ηλικία των 33 ετών, στο αποκορύφωμα της πολιτικής της καριέρας, χτυπήθηκε από ξαφνικό και θανατηφόρο καρκίνο.

Με το θάνατο της και την ταρίχευση της, ο μύθος της εκτοξεύθηκε. Ο στρατός, σε μια προσπάθεια να σβήσει τον θρύλο της, έκρυψε το σώμα της, απαγόρευσε την αναφορά του ονόματος της, για πολλά χρόνια.

Το “Η Εβίτα δεν κοιμάται πιά εδώ” είναι ένα εντελώς προσωπικό κινηματογραφικό project που σχολιάζει την σχετικά πρόσφατη Iστορία της Αργεντινής σε σχέση με το αμφιλεγόμενο “πρόσωπο” της θρυλικής Εβίτας Περόν.

Με κέντρο βάρους τον πρώιμο θάνατο της πρώην προέδρου της Αργεντινής και συζύγου του δημοφιλούς σοσιαλιστή ηγέτη Χουάν Περόν, ο σκηνοθέτης φτιάχνει μια σπονδυλωτή ταινία παίρνοντας καλλιτεχνικές ελευθερίες, στήνοντας βινιέττες με άλλοτε σπαραχτικές κι άλλοτε χιουμοριστικές διηγήσεις στρατιωτικών , ταριχευτών κλπ σαν μικρά μονόπρακτα, απολύτως προσωπικά και ελαφρώς μπανάλ. Το υλικό του αυτό το διανθίζει με πλάνα αρχείου επικαίρων δικής του επιλογής. Όλ’ αυτά στριμωγμένα σε ένα πακέτο που είναι δύσκολο να ανοιχθεί.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ...

Επίσης συνεχίζεται η αριστουργηματική ταινία ταινία Πέρα από τα βουνά του Κινέζου σκηνοθέτη Ζία Ζανγκέ (Ακίνητες ζωές - Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας το 2006), που κέρδισε το Βραβείο Carosse d'Or στο τμήμα Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών του περυσινού Φεστιβάλ Καννών καθώς και το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ