ΝΔ: Η κυβέρνηση πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα με εσωτερική στάση πληρωμών - iefimerida.gr

ΝΔ: Η κυβέρνηση πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα με εσωτερική στάση πληρωμών

(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην εσωτερική στάση πληρωμών, στα αυξημένα έσοδα του ΠΔΕ και στο μέρισμα της ΤτΕ οφείλεται αποκλειστικά το πρωτογενές πλεόνασμα που προκύπτει από τα στοιχεία του προϋπολογισμού και για το οποίο θριαμβολογεί η κυβέρνηση.

Τις σχετικές επισημάνσεις κάνουν οι βουλευτές της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας, Χρίστος Δήμας και Απόστολος Βεσυρόπουλους, σχολιάζοντας τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2016, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών. Τονίζουν ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική από αυτή που παρουσιάζεται και επικεντρώνονται σε τρία σημεία:

1ον. Το θετικό πρωτογενές αποτέλεσμα οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην “εσωτερική στάση πληρωμών”, στα αυξημένα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και στο ενισχυμένο μέρισμα από την Τράπεζα της Ελλάδος.Όλα αυτά υπερβαίνουν τα 2 δις ευρώ σε σχέση με τους στόχους.

2ον. Οι πρωτογενείς δαπάνες, οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και οι επιστροφές φόρων είναι χαμηλότερες από τον στόχο, με αποτέλεσμα να διογκώνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα και να στερείται ρευστότητα η πραγματική οικονομία.

3ον. Τα φορολογικά έσοδα παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση έναντι των στόχων. Κυρίως οι φόροι στην ακίνητη περιουσία (μείον 22%!!!) και ο Φ.Π.Α. Παρά τις μεγάλες αυξήσεις των συντελεστών Φ.Π.Α. που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επέβαλε μέσα στο 2015.

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμείζεται ότι είναι σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει διατηρήσιμη δημοσιονομική σταθερότητα με τις ακολουθούμενες από την Κυβέρνηση της Αριστεράς τακτικές και πολιτικές υπερφορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Απαιτείται, άμεσα, αλλαγή του μίγματος της δημοσιονομικής προσαρμογής, με έμφαση στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στη μείωση των φορολογικών συντελεστών

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ