Ανοίγει η συζήτηση για κατάργηση της Σένγκεν, μετά τις επιθέσεις - iefimerida.gr

Ανοίγει η συζήτηση για κατάργηση της Σένγκεν, μετά τις επιθέσεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες έχουν τρομοκρατήσει την Ευρώπη, αφού οι τζιχαντιστές πέτυχαν ένα ισχυρό πλήγμα στην καρδιά της Ευρώπης και επανέφεραν ξανά τη συζήτηση για το τέλος της ζώνης Σένγκεν.

Η συνθήκη απειλείται πλέον σοβαρά και η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών της ΕΕ, αν και είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμά τους, αμφισβητείται έντονα και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα συνεχίσει να ισχύει στο άμεσο μέλλον.

Ανοίγει η συζήτηση για κατάργηση της Σένγκεν, μετά τις επιθέσεις  | iefimerida.gr 0

Μόλις «χτύπησαν» το Βέλγιο, Γαλλία και Ολλανδία έκλεισαν τα σύνορά τους
Η αντίδραση των ευρωπαϊκών χωρών μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες ήταν η ενεργοποίηση δρακόντειων μέτρων ασφαλείας στο εσωτερικό τους, αλλά και αυξημένες περιπολίες στα σύνορά τους. Τα πρώτα σημάδια είναι ορατά από τη στάση χωρών, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία έχουν ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορα τους και ενώ έχουν ακυρωθεί ακόμα και δρομολόγια τρένων από και προς το Βέλγιο. Μάλιστα η Ολλανδία και η Γαλλία έκλεισαν χθες τα σύνορα τους με το Βέλγιο και προσχωρούσαν σε εξονυχιστικούς ελέγχους για όσους ήθελαν να μπουν στην επικράτειά τους. Ο Φρανσουά Ολάντ έστειλε 1.600 αστυνομικούς στα σύνορά της Γαλλίας με το Βέλγιο.,

Γάλλος πρωθυπουργός: Να ενισχυθεί ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων
Φυσικά και το Βέλγιο μετά το ισχυρό πλήγμα που δέχθηκε αλλάζει στάση για την πολιτική στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων με τον πρωθυπουργό Μάνουελ Βαλς να κάνει λόγο για ανάγκη ενίσχυσής του.
Υπάρχει «επείγουσα ανάγκη να ενισχυθεί ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων» της ΕΕ, δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς σήμερα, επομένη των αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες, κρίνοντας παράλληλα ότι η Ευρώπη «έκλεισε τα μάτια» στις «εξτρεμιστικές ιδέες του σαλαφισμού». «Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να υιοθετηθεί το PNR (το σχέδιο για ένα ευρωπαϊκό αρχείο με τα προσωπικά δεδομένα των επιβατών των αεροπλάνων), υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ενισχυθεί ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Αυτές είναι οι γαλλικές προτάσεις εδώ και μήνες», δήλωσε ο Βαλς στον ραδιοσταθμό Europe 1.

Αβραμόπουλος: Αποτελεσματικότεροι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης
O Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες, από κοινού με την αντιπρόεδρο της Επιτροπής, αρμόδιας για θέματα ανθρώπινου δυναμικού των ευρωπαϊκών οργάνων, Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα τόνισε ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες αποδεικνύουν ότι χρειάζεται συντονισμός μεταξύ των συστημάτων πληροφοριών και ανταλλαγή πληροφοριών σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών. Αυτό είπε, επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι οι δράστες ήταν ήδη γνωστοί στην αστυνομία.
Υπενθύμισε ότι το 2015 η Επιτροπή υπέβαλε προτάσεις για αυστηρότερους ελέγχους και ότι το 2015 συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί ένα αρχείο επιβατών στο εσωτερικό της ΕΕ, η έγκριση του οποίου όμως καθυστερεί από τα κράτη-μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γι αυτό κάλεσε και τα δύο όργανα να υιοθετήσουν την πρόταση, το συντομότερο δυνατό. Συνεχίζοντας, ο κ.Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η Σένγκεν δεν είναι πρόβλημα, αλλά πρόσθεσε ότι δε μπορούμε να μιλάμε για ασφαλή χώρο εσωτερικής διακίνησης πολιτών, αν δεν υπάρχει σωστός έλεγχος στα εξωτερικά σύνορα. Γι' αυτό, είπε, η Επιτροπή προτείνει ελέγχους για όλους όσους μπαίνουν στην ΕΕ.

Ανοίγει η συζήτηση για κατάργηση της Σένγκεν, μετά τις επιθέσεις  | iefimerida.gr 1
Ανοίγει η συζήτηση για κατάργηση της Σένγκεν, μετά τις επιθέσεις  | iefimerida.gr 2

Stratfor: Θα ανοίξει ένας νέος γύρος συζητήσεων για τους συνοριακούς ελέγχους στην ΕΕ
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες έρχονται σε μια στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση κλονίζεται από τις επιθέσεις στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο και διεξάγει έναν αγώνα δρόμου για να επιλύσει τη μεταναστευτική κρίση, αναφέρει στην ανάλυσή του το αμερικανικό think tank. Όπως προσθέτει, ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι επιθέσεις αυτές σημειώνονται σε μια περίοδο που οι εθνικιστικές δυνάμεις θέτουν μια σοβαρή πρόκληση σε αρχές-κλειδιά του ηπειρωτικού μπλοκ, μεταξύ αυτών την ελευθερία κυκλοφορίας των εργαζομένων και τη Συνθήκη του Σένγκεν που καταργούσε τους συνοριακούς ελέγχους ανάμεσα σε αρκετά κράτη-μέλη. Η ατμόσφαιρα φόβου και καχυποψίας που είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει θα επιδεινώσει αυτές τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές κρίσεις, εκτιμά το Stratfor.
Σύμφωνα με το think tank, η πρώτη συνέπεια των επιθέσεων στις Βρυξέλλες θα είναι ένας νέος γύρος συζητήσεων για τους συνοριακούς ελέγχους στην ΕΕ και ειδικότερα στη ζώνη Σένγκεν. Η πρώτη συνέπεια των επιθέσεων θα είναι ένας νέος γύρος συζητήσεων για τους συνοριακούς ελέγχους στην ΕΕ.
Η Σένγκεν είναι στο στόχαστρο από το 2015
Το Stratfor αναφέρει πως η Συνθήκη Σένγκεν βρέθηκε στο στόχαστρο από την αρχή της μεταναστευτικής κρίσης στις αρχές του 2015. Οι επιθέσεις στο Παρίσι κλιμάκωσαν την αντιπαράθεση, κυρίως γιατί οι δράστες είχαν περάσει από τη Γαλλία στο Βέλγιο χωρίς να εντοπιστούν. Συνακόλουθα, η Γαλλία και άλλες χώρες ενέτειναν τους ελέγχους τους στα σύνορα. Από τότε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πει πως επιθυμεί να αρθούν όλοι συνοριακοί έλεγχοι στη ζώνη Σένγκεν μέχρι τα τέλη του 2016. Ωστόσο, οι τελευταίες επιθέσεις -και το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και άλλες- θα καταστήσει κάτι τέτοιο δύσκολο.

Επανέρχεται η συζήτηση για τη βίζα σε Τούρκους πολίτες
Η νέα συνειδητοποίηση της τρομοκρατικής απειλής θα επικεντρώσει την προσοχή των κρατών-μελών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, κάτι που ενδέχεται να δικαιολογήσει βαθύτερη συνεργασία με την Τουρκία. Ωστόσο, οι επιθέσεις θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν και πάλι τα αντι-μουσουλμανικά αισθήματα στην Ευρώπη και να αυξήσουν τη λαϊκή απαίτηση προς τις κυβερνήσεις της ΕΕ να μην προχωρήσουν στην άρση των ταξιδιωτικών βεβαιώσεων για τους Τούρκους πολίτες, κάτι που αποτελεί όρο κλειδί για τη συνεργασία της Άγκυρας στο μεταναστευτικό.

Repubblica:Το χτύπημα στις Βρυξέλλες μπορεί επιταχύνει του τέλους της Σένγκεν
H ιταλική Repubblica αναφερόμενη στις οικονομικές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει το χθεσινό χτύπημα στις Βρυξέλλες τονίζει μεταξύ άλλων ότι ο μεγάλος άγνωστος Χ για το σύνολο αυτών είναι μια πιθανή επιτάχυνση του τέλους της ζώνης Σένγκεν.
Οπως τονίζει ένα αντίο στην Σένγκεν θα μπορούσε να λειτουργήσει ως η μεταβλητή εκείνη που θα βλάψει την εύθραυστη ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ανοίγει η συζήτηση για κατάργηση της Σένγκεν, μετά τις επιθέσεις  | iefimerida.gr 3

Ανοίγει η κουβέντα για τη Σένγκεν και στην Ελλάδα
Η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει και στην Ελλάδα. Από την πλευρά της η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση να ανοίξει το συγκεκριμένο θέμα την ώρα που η χώρα γεμίζει καθημερινά με όλο και περισσότερους πρόσφυγες. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης πάντως η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ πρότεινε συνοριακούς ελέγχους σε επίπεδο διακίνησης ανθρώπων και διατήρηση της συνθήκης Σένγκεν μόνο σε θέματα εμπορίου, ανάμεσα στις χώρες-μέλη της ΕΕ. Η κα Βόζεμπεργκ μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» με αφορμή τις χθεσινές τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες τόνισε «ας επανέλθουν οι συνοριακοί έλεγχοι στο επίπεδο διακίνησης ανθρώπων και ας παραμείνουν στο εμπόριο» υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί μια μερική εφαρμογή ελέγχων στα σύνορα, χωρίς κατάργηση της Σένγκεν που να εμπνέει εμπιστοσύνη στους πολίτες.

Politico: Η Σένγκεν θα δεχτεί μεγάλη πίεση σε περιοχές στρατηγικής σημασίας
Σε άρθρο που δημοσιεύεται στο Politico και στο οποίο αναφέρεται ότι οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες έχουν πιέσει τους Ευρωπαίους να προχωρήσουν σε ισχυρότερες προσπάθειες κατά της τρομοκρατίας, τονίζεται ότι η συμφωνία με την Τουρκία τίθεται πλέον σε αμφιβολία τη στιγμή μάλιστα που και οι ακτιβιστές έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους γύρω από μία πιθανή λήψη αυστηρών μέτρων.

«Η διαβόητη μαζική παρακολούθηση προκάλεσε ευρείες αρνητικές συνέπειες στην κοινωνία», αναφέρει ο Ίσραελ Μπάτλερ, σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Ελευθεριών προειδοποιώντας παράλληλα κατά μίας αντίδρασης παρόμοιας με εκείνη των ΗΠΑ μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου που είχε ως αποτέλεσμα τους αυστηρότερους ελέγχους. «Αυτό ήδη δοκιμάστηκε στην Αμερική και δεν πέτυχε», τονίζει.

«Οι επιπτώσεις από τις επιθέσεις στο Βέλγιο θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν της σχέση της ΕΕ με την Τουρκία και της συμφωνία Σένγκεν για ταξίδια χωρίς διαβατήριο», σχολιάζει το Politico. O Mujtaba Rahman της Eurasia δήλωσε ότι είσοδος χωρίς βίζα για τους Τούρκους, ένα βασικό στοιχείο της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για το μεταναστευτικό, δεν θα απειληθεί.«Η ελίτ της ΕΕ και η δημόσια γνώμη είχαν ήδη αμφιβολίες για αυτή τη παροχή, καθοδηγούμενοι από την πεποίθηση ότι η τα ταξίδια χωρίς βίζα για τους Τούρκους θα αύξανε τους κινδύνους ασφαλείας. Τα σημερινά γεγονότα θα ενισχύσουν αυτό τον σκεπτικισμό», έγραψε. Έτσι και η Σένγκεν «θα δεχτεί μεγαλύτερη πίεση, με την πιθανότητα περισσότερων επιτόπιων ελέγχων σε περιοχές στρατηγικής σημασίας», τόνισε.

Ευρωσκεπτικιστές: «Η Σένγκεν έπρεπε να έχει καταργηθεί ήδη»
«Η ελεύθερη διακίνηση πολιτών ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη θα έπρεπε να είχε σταματήσει αμέσως μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, τον περασμένο Νοέμβριο», είπε, από την πλευρά του, ο Τζορτζ Γκάλογουεϊ, πρώην υποψήφιος για τη δημαρχία του Λονδίνου.
Τόνισε, δε, ότι η απαγόρευση της ελεύθερης μετακίνησης θα είχε ως αποτέλεσμα να μη γίνονται τρομοκρατικές επιθέσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος.
«Οι τζιχαντιστές είναι χιλιάδες στην Ευρώπη, πολύ καλά οργανωμένοι και αποφασισμένοι να σκοτώσουν. Οι επιθέσεις στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες δεν ήταν επιθέσεις ενός μοναχικού λύκου, αλλά οργανωμένες από τρελούς ανθρώπους. Αυτοί οι άνθρωποι, που έχουν υψηλές στρατιωτικές ικανότητες, βρίσκονται σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης», συμπλήρωσε ο Γκάλογουεϊ.

Ανοίγει η συζήτηση για κατάργηση της Σένγκεν, μετά τις επιθέσεις  | iefimerida.gr 4


Ο εκπρόσωπος του βρετανικού κόμματος UKIP
Στο ίδιο μήκος κύματος, και το βρετανικό κόμμα UKIP ενστερνίζεται την άποψη περί πλήρους κατάργησης της Συνθήκης Σένγκεν. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του κόμματος Μάικ Χούκεμ πήγε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι ακριβώς αυτή η ελεύθερη μετακίνηση ευθύνεται για το μακελειό στις Βρυξέλλες.
«Αυτές οι αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις καταδεικνύουν ότι η Σένγκεν και η χαλαρή πολιτική στους συνοριακούς ελέγχους αποτελούν φόβητρο για την ασφάλειά μας», είπε ο Χούκεμ λίγο μετά τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ και στο μετρό του Μάλμπεκ.
Κι άλλοι ευρωσκεπτικιστές, όμως, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Οπως ο Γάλλος γερουσιαστής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν, Νταβίντ Ράτσλιν, που αναρωτήθηκε «πόσες επιθέσεις πρέπει να συμβούν για να καταλάβουμε ότι πρέπει να σταματήσουμε τη μετανάστευση και να καταργήσουμε τη Σένγκεν;».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ