Markos Electric - Η τζαζ πλευρά του Μάρκου Βαμβακάρη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης [εικόνες] - iefimerida.gr

Markos Electric - Η τζαζ πλευρά του Μάρκου Βαμβακάρη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με πιάνο και ηλεκτρική κιθάρα, αντί για μπουζούκι και μπαγλαμά, οι τέσσερις μουσικοί που απαρτίζουν το κουαρτέτο Markos Electric θα επιχειρήσουν να αναδείξουν τη τζαζ διάσταση του έργου του πατριάρχη του ρεμπέτικου Μαρκου Βαμβακάρη.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Τετάρτη 23/3, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων Crossover και θα φιλοξενηθεί, όπως ακριβώς του ταιριάζει, στο μπαρ του κτιρίου Μ2 του Μεγάρου.

Markos Electric - Η τζαζ πλευρά του Μάρκου Βαμβακάρη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Το Markos Electric αυτοπροσδιορίζεται ως μοντέρνο κουαρτέτο που διατρέχει τους χώρους της κλασικής και της τζαζ μουσικής. Φλερτάρει ταυτοχρόνως με τη funk και τη latin μουσική, αλλά και με πιο ψυχεδελικές και σκληρές αποχρώσεις, ενώ οι ήχοι που παράγει, κατατάσσονται από τα ίδια τα μέλη του στο πεδίο της world music.

«Στις περισσότερες διασκευές οι μελωδίες των εισαγωγών και τα τραγουδιστικά θέματα που έγραψε ο Μάρκος Βαμβακάρης παραμένουν αυτούσια. Αυτό που αλλάζει είναι η αρμονία, δηλαδή το περιτύλιγμα, και η δομή, καθώς εισάγονται νέα ρυθμικά στοιχεία, στοιχεία τζαζ και αυτοσχεδιασμοί», εξηγεί ο Κώστας Νικολόπουλος, συνθέτης, ενορχηστρωτής και επικεφαλής του Markos Electric.

Markos Electric - Η τζαζ πλευρά του Μάρκου Βαμβακάρη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Με τις ευλογίες του Στέλιου Βαμβακάρη
«Η ανάγκη της ορχηστικής απόδοσης των τραγουδιών του Βαμβακάρη προέκυψε από τη συνεχή επαφή με το έργο του. Ήταν η ανάγκη να επικοινωνήσω και να μεταδώσω την πεμπτουσία της μουσικής του και σε κοινό που δε μιλάει τη γλώσσα μας, προσαρμόζοντας όμως τα τραγούδια του, όπως εγώ τα κατάλαβα και τα αγάπησα, στη σημερινή εποχή. Άλλωστε, έχω πάρει τις ευλογίες του γιου του, του Στέλιου Βαμβακάρη, με τον οποίο έχουμε πολλές φορές συνεργαστεί. Αυτό ήταν το κομβικό σημείο, για να προχωρήσουμε, καθώς φορέας της συνέχειας του Μάρκου είναι ο Στέλιος Βαμβακάρης», αναφέρει ο Κώστας Νικολόπουλος.

Τι θα έλεγε ο ίδιος
Πώς θα υποδεχόταν, όμως, ο ίδιος ο Μάρκος Βαμβακάρης την ενορχήστρωση των συνθέσεών του σε ρυθμούς τζαζ, εάν τυχόν ζούσε σήμερα και τις άκουγε. «Νομίζω ότι θα προκαλούσε έξαψη στη φαντασία του. Εάν κρίνω από τις απαντήσεις του γιου του, του Στέλιου, που σε πολλά μοιάζουν με αυτές του Μάρκου Βαμβακάρη, αλλά και με βάση όσα έχω διαβάσει για τη ζωή του, θεωρώ ότι θα του άρεσε. Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι ο Βαμβακάρης θα αισθανόταν δικαιωμένος καθώς οι συνθέσεις του, οι οποίες αρχικώς ακούγονταν σε τεκέδες, ταβέρνες και μπουάτ, στις μέρες μας έχουν φτάσει να παρουσιάζονται σε αίθουσες συναυλιών, χώρους ωδείων και θέατρα, αλλά και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης», απαντά ο Κώστας Νικολόπουλος.

Markos Electric - Η τζαζ πλευρά του Μάρκου Βαμβακάρη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Markos Electric

Εκτός από τον Κώστα Νικολόπουλο, ο οποίος παίζει ηλεκτρική κιθάρα, στο κουαρτέτο Markos Electric συμμετέχουν ο Κώστας Νικολόπουλος στην ηλεκτρική κιθάρα, ο Θάνος Καζαντζής τύμπανα, ο Χρήστος Κεχρής μπάσο και ο Ανδρέας Γυφτάκης πιάνο, πλήκτρα.
Επόμενο πρότζεκτ η μουσική και τα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη, στο Tsitsanis Electric.


Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης 23 Μαρτίου 21:00

Τιμές εισιτηρίων: 10ευρω, 5ευρω (μαθητικό - φοιτητικό - κάρτα ανεργίας)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ