fbpx Η οικουμενική ακτινοβολία του Αριστοτέλη σε ένα Διεθνές Συνέδριο - Στην πατρίδα του, τα Στάγειρα [εικόνες] | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΤΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

Η οικουμενική ακτινοβολία του Αριστοτέλη σε ένα Διεθνές Συνέδριο - Στην πατρίδα του, τα Στάγειρα [εικόνες]

Η οικουμενική ακτινοβολία του Αριστοτέλη σε ένα Διεθνές Συνέδριο - Στην πατρίδα του, τα Στάγειρα [εικόνες]
22|03|2016 | 16:19

Στις 23-28 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στα αρχαία Στάγειρα και στην αρχαία Μίεζα, το Παγκόσμιο Συνέδριο «Αριστοτέλης 2400 Χρόνια».

Συμμετέχουν 25 εκ των σημαντικότερων σε παγκόσμια κλίμακα ειδικών μελετητών του Αριστοτελικού έργου και αποτελεί μια δυναμική συμβολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου στο «Επετειακό Έτος Αριστοτέλη».

Πρόκειται για ένα γεγονός παγκοσμίου εμβέλειας, το οποίο έχει αναπτύξει μία τεράστια δυναμική που αποτυπώνεται στον εντυπωσιακό αριθμό των 300 ομιλητών από 40 χώρες, καθώς και στον αριθμό των Συνέδρων, ο οποίος θα υπερβεί τους 700.

Η οικουμενική ακτινοβολία του Αριστοτέλη σε ένα Διεθνές Συνέδριο - Στην πατρίδα του, τα Στάγειρα [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Απο την παρουσίαση του Συνεδρίουπό αριστερά προς δεξιά το μέλος του ΔΙΚΑΜ, Καθηγητής Ζαχαρίας Σκούρας, η Πρόεδρος του ΔΙΚΑΜ, Καθηγήτρια Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου, ο Αναπληρωτής Πρύτανη Οικονομικών, Αν. Καθηγητής Νικόλαος Βαρσακέλης και ο Αντιπρόεδρος του ΔΙΚΑΜ, Καθηγητής Ιωάννης Σειραδάκης

Στόχος του Συνεδρίου είναι να προωθήσει τη μελέτη όλων των πτυχών του Αριστοτελικού έργου, ως το κατ’εξοχήν παράδειγμα της διεπιστημονικής γνώσης, αλλά και τις προοπτικές που ανοίγει στον 21ο αιώνα για μια βαθύτερη κατανόηση των ιδεών και των σύγχρονων προβλημάτων. Μία εκδήλωση που θα προβάλει την οικουμενική ακτινοβολία του έργου του Μακεδόνα φιλοσόφου Αριστοτέλη και την πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά, η οποία αποτελεί ταυτόχρονα αναπόσπαστο τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς όλου του κόσμου.
Επίσης, σκοπός των διοργανωτών είναι να ανοίξει τις πύλες του στο ευρύ κοινό, στους πολίτες της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε όσους, απανταχού της γης, ενδιαφέρονται να κάνουν μία ουσιαστική γνωριμία με το έργο του Μακεδόνα φιλοσόφου στον τόπο όπου γεννήθηκε.

Η οικουμενική ακτινοβολία του Αριστοτέλη σε ένα Διεθνές Συνέδριο - Στην πατρίδα του, τα Στάγειρα [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Ακολουθώντας τους δύο τύπους διδασκαλίας του Αριστοτέλη—ακροαματικούς και εξωτερικούς λόγους --θα διοργανωθούν παράλληλες με το κεντρικό πρόγραμμα εκδηλώσεις, ανοιχτές στο ευρύ κοινό, ώστε να προβληθούν οι ιδέες του Σταγειρίτη φιλοσόφου για την πολιτική, την ηθική, τις αξίες, τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία, για τις έννοιες της πόλης και του πολίτη, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της εκπαίδευσης. Επιπλέον, θα προσφερθούν οι ευκαιρίες για διάλογο πάνω σε φιλοσοφικά ζητήματα που σχετίζονται με επιστήμες, όπως η Βιολογία, η Φυσική, τα Μαθηματικά, η Αστρονομία, η Μετεωρολία, το Δίκαιο, η Ψυχολογία, η Ιατρική, η Τεχνολογία, η Τέχνη.

Φιλοδοξία των διοργανωτών είναι να αποτελέσει το Συνέδριο την κορωνίδα των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του Επετειακού Έτους Αριστοτέλη της UNESCO, εφόσον διοργανώνεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το οποίο φέρει το όνομά του και έχει μακρά παράδοση στις κλασικές σπουδές και ειδικότερα στη Φιλοσοφία—στα αρχαία Στάγειρα, γενέτειρα του Αριστοτέλη, και στην αρχαία Μίεζα, τον τόπο όπου ο Αριστοτέλης δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο.

 

Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Έχει επίσης τη στήριξη και συνεργασία της Ακαδημίας Αθηνών, του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φιλοσοφικών Εταιρειών/Fédération Internationale des Sociétés de Philosophie και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.

 

ΣΧΟΛΙΑ