Βρέθηκε λύση για τον Τούρκο παρατηρητή από το ψευδοκράτος - iefimerida.gr

Βρέθηκε λύση για τον Τούρκο παρατηρητή από το ψευδοκράτος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολοκληρώθηκε σήμερα η άφιξη των Τούρκων συνδέσμων αστυνομικών καθηκόντων, οι οποίοι θα εγκατασταθούν στα πέντε hot spot των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όπως προβλέπεται στην συμφωνία για τις επιστροφές των προσφύγων και μεταναστών, ενώ ξεκίνησε ήδη η μετάβαση Ελλήνων αστυνομικών συνδέσμων στην Τουρκία, οι οποίοι θα παρακολουθούν εκεί τις επαναπροωθήσεις, στο πλαίσιο της αμοιβαιότητος μεταξύ των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα απο χτές μέχρι και σήμερα το πρωί έφτασαν στην Ελλάδα συνολικά 25 Τούρκοι σύνδεσμοι, οι οποίοι δεν είναι αστυνομικοί, αλλά υπάλληλοι της Διεύθυνσης Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας, οι οποίοι τοποθετούνται ως εξής: Έξι στη Χίο (βρίσκονται ήδη εκεί), 8 στη Λέσβο, 5 στη Σάμο, 3 στη Λέρο και 3 στην Κω.

Πρόβλημα προέκυψε με έναν απο τους Τούρκους συδέσμους στην Χίο, καθώς στο διαβατήριο του υπάρχει σφραγίδα της Βόρειας Κύπρου, κάτι που δημιούργησε εμπλοκή, την στιγμή μάλιστα που πρόκειται να παραμείνει στην χώρα μας και να εργαστεί σχετικά με τις απαναπροωθήσεις.

Από αρμόδιες πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ωστόσο, έγινε γνωστό στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ότι το θέμα διευθετήθηκε και διευκρινίστηκε το εξής:

Στους υπηκόους τρίτων χωρών, μεταξύ των οποίων και της Τουρκίας, που έρχονται στην Ελλάδα δεν απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα αν έχουν στο διαβατήριό τους σφραγίδα του ψευδοκράτους. Δεν μπορεί όμως σε αυτή την περίπτωση να σφραγιστεί απευθείας το διαβατήριο από τις ελληνικές αρχες, αλλά του χορηγείται ένα ανεξάρτητο χαρτί με την ελληνική σφραγίδα, το οποίο φέρει μαζί με το διαβατήριο.

Ο συγκεκριμένος υπάλληλος είναι Τούρκος και μάλιστα κάτοχος «πράσινου» διαβατηρίου, λόγω της υπαλληλικής του ιδιότητος, πράγμα που σημαίνει οτι δεν χρειάζεται βίζα για την είσοδο στην Ελλάδα, στην παρούσα φάση.

Επειδή όμως το συγκεκριμένο διαβατήριο φέρει σφραγίδα από επίσκεψη του στην Βόρεια Κύπρο, τέθηκε το ζήτημα αν θα μπορούσε να παραμείνει στην χώρα μας χωρίς βίζα, κάνοντας χρήση του συγκεκριμένου διαβατηρίου.

Η υπόθεση έφτασε στο υπουργείο Εξωτερικών και όπως ανέφερε ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, ο Τούρκος σύνδεσμος θα παραμείνει με ένα τέτοιο ξεχωριστό χαρτί, σφραγισμένο από τις ελληνικές υπηρεσίες, που ισοδυναμεί με άδεια εισόδου.

Σε ότι αφορά στην ανταλλαγή των συνδέσμων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σήμερα αναχωρούν από την Αθήνα πέντε Έλληνες, και συγκεκριμένα τρεις που θα τοποθετηθούν στο Δικελί, απέναντι από την Λέσβο και δύο για το Τσεσμέ, απέναντι από την Χίο.

Οι Έλληνες σύνδεσμοι είναι αστυνομικοί, καθώς το θέμα των επιστροφών χειρίζεται από ελληνικής πλευράς η Αστυνομία, ενώ ο συνολικός αριθμός τους θα φτάσει όσο και των Τούρκων που ήρθαν στην Έλλάδα, δηλαδή 25.

Από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ εκτιμάται ότι η τοποθέτηση των Ελλήνων συνδέσμων θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αφού γνωστοποιηθεί από την Τουρκία, ποιά λιμάνια της θα ανοίξουν για την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών που θα επαναπροωθούνται.

Αυτό θα συζητηθεί την Τετάρτη 23-3-2016, σε συνάντηση που θα γίνει για το επιχειρησιακό σκέλος των επιστροφών, μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αξιωματούχων, στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του FRONTEX και της Ολλανδικής Προεδρίας.

Μέχρι πριν απο λίγο δεν είχε διευκρινιστεί που πρόκειται να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη συνάντηση.

Σε ότι αφορά πλέον τις επιστροφές, από ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ διευκρινίστηκε ότι απο χτες έχουν αρχίσει να συντάσσονται αιτήματα επανεισδοχής για όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ θα εξετάζονται με γρήγορες διαδικασίες (fast tracκ) αιτήματα ασύλου που τυχόν θα υποβάλλονται.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ