Δεν θα καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές οι ασκούμενοι δικηγόροι - iefimerida.gr

Δεν θα καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές οι ασκούμενοι δικηγόροι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αντισυνταγματική έκρινε το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας την υποχρεωτική ασφάλιση των ασκούμενων δικηγόρων, όπως προβλέπεται από τον ν.3996/2011.

Η επίμαχη διάταξη προβλέπει ότι και οι ασκούμενοι δικηγόροι υποχρεούνται να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές για όσο διάστημα κάνουν την άσκησή τους, πριν δηλαδή εγγραφούν στα επίσημα μητρώα του ΔΣΑ.

Η υπόθεση εξετάστηκε από το Δ. Πρωτοδικείο μετά από προσφυγή ασκούμενου, στην οποία υποστήριζε ότι η διάταξη νόμου είναι αντίθετη με το άρθρο 4 του Συντάγματος καθώς εξομοιώνει τους ασκούμενους με τους εγγεγραμμένους δικηγόρους στους κατά τόπους δικηγορικούς συλλόγους.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή του, κρίνοντας ότι η νομοθετική πρόβλεψη προσκρούει τόσο στο άρθρο 4 του Συντάγματος που καθιερώνει τον κανόνα της ισότητας μεταξύ των πολιτών, όσο και στο άρθρο 22, που προβλέπει ότι το κράτος μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών Αλέξανδρος Μαντζούτσος, με αφορμή την εν λόγω δικαστική απόφαση δήλωσε ότι η ένωση θα επαναφέρει το θέμα της κατάργησης της επίμαχης διάταξης, τονίζοντας ότι «είναι νομικά και λογικά αδιανόητο να καθιερώνεται υποχρεωτική ασφάλιση χωρίς προηγούμενη κατοχύρωση δικαιώματος ελάχιστης αμοιβής, συνδεόμενης με την καταβολή εισφορών».


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ