Μεσολόγγι: Δίωξη στους συλληφθέντες για παράνομη διακίνηση μεταναστών από αερολέσχη [εικόνες] - iefimerida.gr

Μεσολόγγι: Δίωξη στους συλληφθέντες για παράνομη διακίνηση μεταναστών από αερολέσχη [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε από την εισαγγελία πρωτοδικών Αθήνας σε βάρος των 9 συλληφθέντων για διακίνηση μεταναστών στην Ιταλία με μικρά αεροπλάνα από το αεροδρόμιο της αερολέσχης Μεσολογγίου.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και o πρώην δήμαρχος της πόλης. Ο εισαγγελέας τους άσκησε δίωξη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό το οικονομικό όφελος και μεταφορά ή διευκόλυνση μεταφοράς αλλοδαπών τετελεσμένη και σε απόπειρα κατ' εξακολούθηση και κατά συρροή. Τη διερεύνηση της υπόθεσης ανέλαβε ανακριτής ενώ καταζητούνται άλλοι τέσσερις εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα, τρεις Ιταλοί κι ένας Έλληνας.

Ο πρόεδρος αερολέσχης Μεσολογγίου συνελήφθη το μεσημέρι της Τετάρτης, την ώρα που σε αεροσκάφος είχαν επιβιβασθεί επτά Ιρακινοί, μεταξύ αυτών δύο ανήλικοι 5 και 7 χρονών, με προορισμό την Ιταλία.

Είχαν ήδη δώσει προκαταβολή 30.000 ευρώ.

Οι έρευνες της αστυνομίας έδειξαν ότι στο κύκλωμα λαθροδιακινητών εμπλέκονται έξι άτομα, τα πέντε εξ αυτών έχουν συλληφθεί.

Αρχηγός φέρεται να είναι άνδρας κουρδικής καταγωγής, ενώ όπως έδειξε η έρευνα ένα άτομο – μέλος του κυκλώματος μετέφερε με αυτοκίνητο από την Αθήνα στο Μεσολόγγι τους μετανάστες. Συνελήφθη επίσης ο εξάδελφος του προέδρου της αερολέσχης, ο οποίος είναι πιλότος. Ένας από τους συλληφθέντες είναι ιδιοκτήτης ταβέρνας στην περιοχή, στην οποία περίμεναν οι μετανάστες έως ότου επιβιβασθούν στο αεροπλάνο.

Μεσολόγγι: Δίωξη στους συλληφθέντες για παράνομη διακίνηση μεταναστών από αερολέσχη [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Ιρακινοί είπαν στους αστυνομικούς ότι όλο το ταξίδι τους ήταν οργανωμένο από την Τουρκία, απ’ όπου και ξεκίνησαν.

Το επίσημο ανακοινωθέν της ΕΛΑΣ

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα η οποία δραστηριοποιούνταν στην παράνομη μεταφορά μεταναστών από την Ελληνική Επικράτεια σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, με τη χρήση μικρών αεροπλάνων

 • Συνελήφθησαν έξι (6) μέλη της ομάδας μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό
 • Συνελήφθησαν επίσης τρεις (3) υπήκοοι Ιράκ οι οποίοι συνόδευαν τέσσερα (4) ανήλικα

Η σπείρα είχε πραγματοποιήσει τουλάχιστον δώδεκα (12) παράνομες μεταφορές
Η αμοιβή για την παράνομη αερομεταφορά κυμαίνονταν από -4.500- έως -7.500- ευρώ κατ’ άτομο.
Κατασχέθηκαν:

 • ένα (1) αεροσκάφος, το χρηματικό ποσό των 34.430- ευρώ,
 • δύο (2) Ι.Χ.Ε αυτοκίνητα, καθώς και
 • ποσότητες κατεργασμένης και ακατέργαστης κάνναβης
Μεσολόγγι: Δίωξη στους συλληφθέντες για παράνομη διακίνηση μεταναστών από αερολέσχη [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με το Γραφείο Αλλοδαπών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, εγκληματική ομάδα τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην παράνομη μεταφορά μεταναστών από την Ελληνική Επικράτεια προς Χώρες της Δυτικής Ευρώπης, με τη χρήση μικρών αεροπλάνων.

Συνελήφθησαν πρωινές ώρες της 16-3-2016, μετά από συντονισμένη επιχείρηση στο Μεσολόγγι, στην Αθήνα, στην Καλλιθέα, στο Μαρούσι, στη Φιλοθέη και στα Καλύβια Αττικής, έξι (6) μέλη της ομάδας μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό . Συγκεκριμένα, πρόκειται για τέσσερις (4) ημεδαπούς ηλικίας 43, 44, 57 και 69 ετών και δύο (2) αλλοδαπούς υπηκόους Ιράκ, ηλικίας 31 και 47 ετών. Ειδικότερα, οι δύο υπήκοοι Ιράκ, οι οποίοι προηγουμένως είχαν μεταφέρει οδικώς, από την Αθήνα στο Μεσολόγγι, επτά (7) μετανάστες, συνελήφθησαν, μαζί με τον 57χρονο ημεδαπό πιλότο, κατά την προετοιμασία απογείωσης του αεροσκάφους, από διάδρομο της περιοχής.
Πρόσθετα, συνελήφθησαν τρεις (3) υπήκοοι Ιράκ οι οποίοι θα ταξίδευαν με το αεροπλάνο, ενώ τα τέσσερα (4) ανήλικα που συνόδευαν, ετέθησαν υπό προστατευτική φύλαξη.
Αναλυτικότερα, ύστερα από πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, σχετικά με εγκληματικό δίκτυο δραστηριοποιούμενο στη μεταφορά μεταναστών και στη διακίνηση ναρκωτικών από την ελληνική επικράτεια προς Χώρες της Δυτικής Ευρώπης, αποκαλύφθηκε η δράση του κυκλώματος και η εμπλοκή ημεδαπών και αλλοδαπών, οι οποίοι οργάνωναν και συντόνιζαν τη μεταφορά με μικρά αεροσκάφη και εικονικά σχέδια πτήσης, από την Ελλάδα προς την Ιταλία, μεταναστών, με αμοιβή που κυμαίνονταν από -4.500- έως -7.500- ευρώ το άτομο.
Από την περαιτέρω έρευνα, προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, είχαν διακριτούς ρόλους. Αρχηγικό μέλος και οργανωτής των παράνομων μεταφορών ήταν ο 43χρονος υπήκοος Ιράκ, με άμεσο συνεργάτη του τον 57χρονο ημεδαπό, ο οποίος ήταν πιλότος και είχε αναλάβει τις επαφές στο εξωτερικό.

Μεσολόγγι: Δίωξη στους συλληφθέντες για παράνομη διακίνηση μεταναστών από αερολέσχη [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Ο 31χρονος υπήκοος Ιράκ, ήταν ο υπεύθυνος για την εξεύρεση των υποψηφίων προς μεταφορά μεταναστών, ο 43χρονος ημεδαπός ήταν πιλότος, που πραγματοποιούσε τις μεταφορές, ο 44χρονος ημεδαπός εξασφάλιζε το χώρο διαμονής-απόκρυψης των προς μεταφορά μεταναστών, ενώ ο 69χρονος ημεδαπός, συνέδραμε στην παράνομη αερομεταφορά.

Από την έρευνα που διενεργήθηκε, εξακριβώθηκαν επιπλέον δώδεκα (12) παράνομες μεταφορές, κατά τον ίδιο τρόπο από την Ελλάδα προς την Ιταλία.
Σε ενεργηθείσες έρευνες σε οικίες, οχήματα και χώρους, χρησιμοποιούμενους από τα μέλη του κυκλώματος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • Ένα (1) αεροσκάφος
 • Το χρηματικό ποσό των 34.430 ευρώ
 • Δύο (2) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα
 • Μία (1) αυτοσχέδια χάρτινη συσκευασία με φυτικά αποσπάσματα ακατέργαστης κάνναβης μικτού βάρους -5- γραμμαρίων  και ένα (1) τσιγαριλίκι
 • Μία (1) αυτοσχέδια νάιλον συσκευασία με κατεργασμένη κάνναβη μικτού βάρους -1,8- γραμμαρίων
 • Εκατό (100) κυνηγετικά φυσίγγια
 • Δεκαεννέα (19) συσκευές κινητής τηλεφωνίας

Η έρευνα για την αποκάλυψη και άλλων συνεργών της εγκληματικής ομάδας συνεχίζεται.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Μεσολόγγι: Δίωξη στους συλληφθέντες για παράνομη διακίνηση μεταναστών από αερολέσχη [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μεσολόγγι δίωξη αερολέσχη μετανάστες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ