Για τον Ιανουάριο μετατίθεται το νέο φορολογικό - iefimerida.gr

Για τον Ιανουάριο μετατίθεται το νέο φορολογικό

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Αποφάσεις για το πότε θα κατατεθεί τελικά στη Βουλή το νέο Φορολογικό νομοσχέδιο, θα λάβει το οικονομικό επιτελείο σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα υπό τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι από τη στιγμή που τα φορολογικά μέτρα άμεσου δημοσιονομικού αποτελέσματος- μείωση αφορολογήτου, «ψαλίδισμα» φοροαπαλλαγών, Ειδικό Τέλος Ακινήτων- έχουν ήδη ψηφιστεί και εφαρμόζονται, η Τρόικα δεν θα απαιτήσει τη ψήφιση του νομοσχεδίου εντός του έτους.

Σε αυτή τη περίπτωση οι διατάξεις θα έρθουν στη Βουλή τον Ιανουάριο και θα αφορούν στο νέο πλαίσιο φορολόγησης των ακινήτων, στα νέα τεκμήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες, στο διευρυμένο πόθεν έσχες, στις αλλαγές του ΚΒΣ.

Ειδικά όσον αφορά στο νέο πλαίσιο για τα ακίνητα, πέρα από τις αντικειμενικές αξίες που θα προωθηθούν με ειδική διαδικασία και αφού συνεκτιμηθούν οι επιπτώσεις στη πληγείσα κτηματαγορά, η προσοχή μοιραία στρέφεται στο Ειδικό Τέλος Ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ και για το οποίο υπάρχει πίεση από τη Τρόικα να μονιμοποιηθεί. Αυτό θα αντικαταστήσει τον υφιστάμενο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και μένει να διευκρινιστεί εάν θα προβλέπει αφορολόγητο όριο όπως ο ΦΑΠ ή θα υπολογίζεται από το πρώτο ευρώ, προκαλώντας μόνιμη φορολογική... βλάβη στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Στη σύσκεψη θα συζητηθεί, επίσης, το φλέγον θέμα των εσόδων, τα οποία έπιασαν «πάτο» και τον Οκτώβριο κυρίως λόγω των απεργιών εφοριακών- τελωνειακών, χωρίς ωστόσο να λείπουν τα προβλήματα και οι αστοχίες στη διαδικασία είσπραξης κυρίως του Ειδικού Τέλους Ακινήτων.

Οι πληροφορίες που καταφτάνουν στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγο για πολλά λάθη στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, που οφείλονται στα ελλιπή ή ακόμα και λανθασμένα στοιχεία των δήμων για τα χαρακτηριστικά των ακινήτων, με αποτέλεσμα το Τέλος να υπολογίζεται λάθος και να προκύπτουν σοβαρές και αδικαιολόγητες επιβαρύνσεις για τους υπόχρεους.

Το χειρότερο είναι ότι οι φορολογούμενοι ψάχνοντας να βρουν την άκρη γίνονται... μπαλάκι μεταξύ των δήμων και των εφοριών...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ