Ταρτούφος - Ζει πουλώντας ευσέβεια μέχρι που ξεσκεπάζεται [εικόνες] - iefimerida.gr

Ταρτούφος - Ζει πουλώντας ευσέβεια μέχρι που ξεσκεπάζεται [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με την είσοδο στο θέατρο Κιβωτός αντιλαμβάνεσαι ότι θα δεις κάτι που θα σου φτιάξει τη διάθεση. Από τα ηχεία παίζει διασκευασμένο με βιολί το «Like a prayer» της Madonna και αρχίζουμε να συνδυάζουμε τα θεία με τα εγκόσμια.

Πεταμένες καρέκλες, πάτωμα ντόμινο, ύφος αποκριάς, κορδέλες, κομφετί και χάρτινα πιατάκια εδώ και εκεί. Ενα γουρούνι μας καλωσορίζει, η παράσταση αρχίζει.

Ταρτούφος - Ζει πουλώντας ευσέβεια μέχρι που ξεσκεπάζεται [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Το θέατρο «Κιβωτός» παρουσιάζει την κωμωδία του Μολιέρου «Ταρτούφος ή Οι απατεώνες», σε διασκευή και σκηνοθεσία των Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια. Μια εύστοχη μεταφορά του χθες στο σήμερα. Μια σύγχρονη ανάγνωση του κλασικού έργου του Μολιέρου, σε νέα έμμετρη μετάφραση του βραβευμένου ποιητή Γιώργου Μπλάνα.

Πρόσωπα μουτζουρωμένα, φτιασιδωμένα, με μάσκες και περούκες, κάλπικες φάτσες σαν τις ψεύτικες ζωές τους. Η πίστη ενάντια στην ανηθικότητα, το καλό απέναντι από το κακό και ένας άντρας, που ζει πουλώντας ευσέβεια, μέχρι που ξεσκεπάζεται.

Χρόνια φίλοι ο Αμίλιος Χειλάκης με τον Άλκη Κούρκουλο, βρίσκονται παρ όλα αυτά πρώτη φορά στην ίδια σκηνή. Από τη μία ο δολοπλόκος Ταρτούφος και απέναντι του, ο εύπιστος Όρεγκον.
Ατού του Αιμίλιου Χειλάκη η φωνή του, που δένει με το έμμετρο στυλ της παράστασης. Προχωρημένος ενδυματολογικά ιερέας, ισορροπεί με ευκολία ανάμεσα στο γέλιο και το δράμα.

Καθηλωτικός ο Άλκης Κουρκουλος, ο άλλοτε ισχυρός άντρας της οικογένειας που τον τρώει αργά το σαράκι (Ταρτούφος) που έβαλε σπίτι του.

Απόλυτη κυρία του σπιτιού η Αθηνά Μαξίμου, καλείται από τους σκηνοθέτες της να μιλά αργά αλλά και να στέκεται με ιδιαιτερότητα λοξά, δημιουργώντας ένα σκηνικό παιχνίδισμα.

Σε ρόλο έκπληξη η Ράνια Οικονομίδου. Κι αν δεν έχει τραβήξει τα πάνδεινα όλα αυτά τα χρόνια επί σκηνής, κυρίως στο «Απλό» του Αντύπα, εδώ φαίνεται να διασκεδάζει την κωμωδία. Είναι η φωνή της λογικής, η ευχάριστη νότα, η κακιά πεθερά που όμως λέει το σωστό και τις αλήθειες.

Ταρτούφος - Ζει πουλώντας ευσέβεια μέχρι που ξεσκεπάζεται [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Καλοδουλεμένοι οι υπόλοιποι χαρακτήρες με πολύ χώρο, για να ξεδιπλωθούν, εξάρσεις, αλλά και πόζες.
Το εικαστικό μέρος μαγνητίζει, μινιμάλ με πολύ χρώμα και έναν τεράστιο καθρέφτη, μουσική σύμφωνη με τη ροή, εντυπωσιακά κοστούμια, σκηνές με ξύλο, αλλά και μαστίγωμα για τον υποκριτή ιερέα.
Μία καταγγελία από σκηνής του ξεπεσμού και της υποκρισίας. Όσα κακά άκμαζαν την εποχή του Μολιέρου, συνεχίζουν να επικρατούν στις μέρες μας.

Έχουμε δει και έχουν κατά καιρούς 'ανέβει' πολλοί «Ταρτούφοι». Αυτός είναι διαφορετικός, εντελώς σύγχρονος και συνάμα τελείως κλασσικός.

Ταρτούφος - Ζει πουλώντας ευσέβεια μέχρι που ξεσκεπάζεται [εικόνες] | iefimerida.gr 2

«Ταρτούφος ή Οι απατεώνες»
Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας/ Σκηνοθεσία – Διασκευή: Αιμίλιος Χειλάκης, Μανώλης Δούνιας / Σκηνικά – Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης / Επιμέλεια Κίνησης: Θεμιστοκλής Παυλής /Πρωτότυπη Μουσική – Ηχητικός Σχεδιασμός: Λάμπρος Πηγούνης.

Παίζουν: Αιμίλιος Χειλάκης, Άλκις Κούρκουλος, Ράνια Οικονομίδου, Αθηνά Μαξίμου, Άγγελος Μπούρας, Γιάννα Παπαγεωργίου, Αλέξανδρος Βάρθης, Γιώργος Λιάντος, Τσιμάρας Τζανάτος, Φραγκίσκη Μουστάκη.
Θέατρο Κιβωτός: Πειραιώς 115, Γκάζι, Στάση μετρό Κεραμεικός, Τηλ: 210 3427426
Έως Κυριακή 10 Απριλίου

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ