Πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο η Δανία –Πού βρίσκεται η Ελλάδα [εικόνες] - iefimerida.gr

Πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο η Δανία –Πού βρίσκεται η Ελλάδα [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ελβετία έχασε την πρωτιά στην ευτυχία, στην έρευνα που διεξήγε για τέταρτη χρονιά το Πανεπιστήμιο Columbia για λογαριασμό του ΟΗΕ. Η Ελλάδα ήρθε 99η από τις συνολικά 157 χώρες της κατάταξης.

Η Δανία υποσκέλισε την Ελβετία από την πρώτη θέση της κατάταξης με τις ευτυχέστερες χώρες στον κόσμο. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση στις τελευταίες θέσεις κατατάσσονται η Συρία, το Αφγανιστάν και οκτώ χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο η Δανία –Πού βρίσκεται η Ελλάδα [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Δανία, 1η χώρα στην κατάταξη Ευτυχίας

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Δίκτυο Sustainable Development Solutions του ΟΗΕ και από το Earth Institute του Πανεπιστημίου Columbia, για λογαριασμό του ΟΗΕ και παρουσιάστηκε στη Ρώμη.

Πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο η Δανία –Πού βρίσκεται η Ελλάδα [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Ελβετία, 2η πιο ευτυχισμένη χώρα

Η πρώτη έκθεση δημοσιεύθηκε το 2012 για να υποστηρίξει διάσκεψη του ΟΗΕ για την Ευτυχία και την Ευημερία. Αξίζει να σημειωθεί ότι χάρη σ΄αυτή την έκθεση σήμερα πέντε χώρες -το Μπουτάν, το Εκουαδόρ, η Σκωτία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Βενεζουέλα- έχουν πλέον ορίσει υπουργούς Ευτυχίας επιφορτισμένους με την προώθησή της ως στόχο πολιτικής.

Πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο η Δανία –Πού βρίσκεται η Ελλάδα [εικόνες] | iefimerida.gr 2


Ισλανδία, 3η χώρα στην κατάταξη Ευτυχίας

Τις δέκα πρώτες θέσεις στη φετινή έκθεση της Ευτυχίας καταλαμβάνουν η Δανία, η Ελβετία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Φινλανδία, ο Καναδάς, η Ολλανδία, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία και η Σουηδία.

Πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο η Δανία –Πού βρίσκεται η Ελλάδα [εικόνες] | iefimerida.gr 3


Νορβηγία, 4η χώρα στην παγκόσμια κατάταξη

Στις τελευταίες δέκα θέσεις βρίσκονται η Μαδαγασκάρη, η Τανζανία, η Λιβερία, η Γουινέα, η Ρουάντα, το Μπενίν, το Αφγανιστάν, το Τόγκο, η Συρία και το Μπουρούντι.

Πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο η Δανία –Πού βρίσκεται η Ελλάδα [εικόνες] | iefimerida.gr 4


Φινλανδία, 5η ευτυχέστερη χώρα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέλαβαν τη 13η θέση, το Ηνωμένο Βασίλειο την 23η, η Γαλλία την 32η, η Ιταλία την 50ή και η Ελλάδα την 99η θέση σε έναν κατάλογο 157 χωρών.

Πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο η Δανία –Πού βρίσκεται η Ελλάδα [εικόνες] | iefimerida.gr 5


Καναδάς, 6η ευτυχέστερη χώρα

Η νικήτρια Δανία καλεί τις χώρες να καταπολεμήσουν την κοινωνική ανισότητα και να προστατεύσουν το περιβάλλον.

Πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο η Δανία –Πού βρίσκεται η Ελλάδα [εικόνες] | iefimerida.gr 6


Ολλανδία, 7η ευτυχισμένη χώρα

Ενας εκ των ερευνητών, ο Αμερικανός καθηγητής Τζέφρι Σακς, διευθυντής του Earth Institute του Πανεπιστημίου Columbia, επικεφαλής του Δικτύου Sustainable Development Solutions του ΟΗΕ και σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, δήλωσε κατά την παρουσίαση της έκθεσης στη Ρώμη: «Η χώρα μου, οι ΗΠΑ, στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα: είναι μία πολύ πλούσια χώρα, και έχει γίνει πολύ πλουσιότερη τα τελευταία 50 χρόνια, αλλά δεν έχει γίνει ευτυχέστερη. Μπορούμε να κατανοήσουμε το γιατί και να κάνουμε κάτι γι' αυτό. Το μήνυμα για τις ΗΠΑ είναι σαφές. Πρόκειται για μία κοινωνία που απλώς κυνηγά το χρήμα. Κυνηγάμε λάθος πράγματα. Ο κοινωνικός ιστός της χώρας διαλύεται, η κοινωνική εμπιστοσύνη χάνεται, η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση μειώνεται».

Πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο η Δανία –Πού βρίσκεται η Ελλάδα [εικόνες] | iefimerida.gr 7


Νέα Ζηλανδία, 8η ευτυχισμένη χώρα

Η έκθεση, που δημοσιεύεται για τέταρτη χρονιά και έχει ως στόχο να ερευνήσει τις επιστημονικές βάσεις μέτρησης και κατανόησης της υποκειμενικότητας στην ευημερία, κατατάσσει 157 χώρες βάσει του επιπέδου ευτυχίας χρησιμοποιώντας παράγοντες όπως το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και το προσδόκιμο υγιούς ζωής, αλλά και το να έχει κανείς κάποιον για να στηριχθεί, καθώς και τον βαθμό της διαφθοράς στη διακυβέρνηση και την επιχειρηματικότητα.

Πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο η Δανία –Πού βρίσκεται η Ελλάδα [εικόνες] | iefimerida.gr 8


Αυστραλία, 9η ευτυχισμένη χώρα

Τα συμπεράσματα της έκθεσης

  • «Οταν οι χώρες μονομερώς ακολουθούν μεμονωμένους στόχους, όπως είναι η οικονομική ανάπτυξη, αγνοώντας τους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πολύ αρνητικά για την ευημερία των ανθρώπων, ακόμη και επικίνδυνα για τη ζωή τους»
  • «Τα τελευταία χρόνια, πολλές χώρες πέτυχαν οικονομική ανάπτυξη με κόστος την απότομη αύξηση της ανισότητας, την εδραίωση του κοινωνικού αποκλεισμού και τις σοβαρές επιπτώσεις για το φυσικό περιβάλλον»
Πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο η Δανία –Πού βρίσκεται η Ελλάδα [εικόνες] | iefimerida.gr 9


Σουηδία, 10η ευτυχισμένη χώρα
Το αν μια χώρα είναι ευτυχισμένη ή όχι δεν έχει να κάνει απαραίτητα με την οικονομική ευημερία ή με τη σταθερότητα. Για παράδειγμα η έκθεση του 2016 δείχνει ότι τρεις χώρες ιδιαίτερα, η Ιρλανδία, η Ισλανδία και η Ιαπωνία, κατόρθωσαν να διατηρήσουν τις θέσεις τους -παρά τους κραδασμούς που προκάλεσε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και παρά τον καταστροφικό σεισμό στη Βορειοανατολική Ιαπωνία το 2011- χάρη στην κοινωνική υποστήριξη και αλληλεγγύη.

Πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο η Δανία –Πού βρίσκεται η Ελλάδα [εικόνες] | iefimerida.gr 10

Ο καθηγητής Τζέφρι Σακς χρησιμοποιεί ως παράδειγμα Ευτυχίας την Κόστα Ρία, η οποία βρίσκεται στην 14η θέση, πριν από πολλές πλούσιες χώρες. Η χώρα αυτή παρότι δεν είναι πλούσια, χαίρει μιας υγιούς, ευτυχισμένης κοινωνίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΟΗΕ ευτυχία κοινωνία Κόσμος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ