Ο καινοτόμος χορογράφος Ράσσελ Μάλιφαντ ακροβατεί ανάμεσα στο φως και την κίνηση [εικόνες] - iefimerida.gr

Ο καινοτόμος χορογράφος Ράσσελ Μάλιφαντ ακροβατεί ανάμεσα στο φως και την κίνηση [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ράσσελ Μάλιφαντ, συμπρωταγωνιστής της μοναδικής Συλβί Γκιλλέμ, παρουσιάζει στην Αθήνα 19 και 20/03 την τελευταία του χορογραφία με την Ελληνίδα σύζυγο του Ντάνα Φούρας.

Ο Ράσσελ Μάλιφαντ, ο φημισμένος χορευτής και συνεργαζόμενος χορογράφος του κορυφαίου διεθνώς χορευτικού οργανισμού Sadler’s Wells, επιστρέφει στην Ελλάδα, με αφορμή το νέο του έργο με τίτλο Απόκρυψη | Αποκάλυψη.
Μία χορογραφία που δημιούργησε για να γιορτάσει φέτος τα 20 χρόνια από την ίδρυση της ομάδας του, αλλά και της κοινής πορείας του με τον διάσημο σχεδιαστή φωτισμού Μάικλ Χαλς.

Ο καινοτόμος χορογράφος Ράσσελ Μάλιφαντ ακροβατεί ανάμεσα στο φως και την κίνηση [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Ο Ράσσελ Μάλιφαντ με τον σχεδιαστή φωτισμού Μάικλ Χαλς

Η παράσταση ανεβαίνει στο Μέγαρο Μουσικής στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη 19 και 20 Μαρτίου στις 8 το βράδυ και αποτελεί φόρο τιμής στη μοναδική γλώσσα που μπορεί να αναπτυχθεί ανάμεσα στο φως και την κίνηση, και σε αυτή την ιδιαίτερη μορφή επικοινωνίας που ανέπτυξαν οι δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες μεταξύ τους, τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Για τις παραστάσεις στην Αθήνα ο Μάλιφαντ δηλώνει: «Για μένα η κίνηση και η άρθρωση έχουν μια απόλυτα λογική σχέση με τη ροή, τη βαρύτητα, τη δυναμική, τη φόρμα, τον ρυθμό και τον χώρο. Αυτά τα στοιχεία συνδέονται όχι μόνο με το σώμα, αλλά και με την κατεύθυνση και την ένταση του φωτός. Τόσο ο Μάικλ όσο κι εγώ θεωρούμε ότι το φως και η κίνηση αλληλεπιδρούν με μοναδικό τρόπο. Δουλεύουμε κάθε μας χορογραφία με βάση αυτό το δεδομένο, γι’ αυτό και τον έχω αποκαλέσει πολλές φορές “συν-χορογράφο”».

Ο καινοτόμος χορογράφος Ράσσελ Μάλιφαντ ακροβατεί ανάμεσα στο φως και την κίνηση [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Πολυβραβευμένος, επι δεκαετίες βασικός χορογράφος της Συλβί Γκιλλέμ

Ο Ράσσελ Μάλιφαντ αποτελεί ένα μεγάλο τελευταίας δεκαετίας στην παγκόσμια χορευτική σκηνή και έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και διακρίσεις, με τις χορογραφίες του να ενθουσιάζουν κοινό και κριτικούς σε όλο τον κόσμο. Έχει συνεργαστεί ως πρώτος χορευτής και χορογράφος με το Βασιλικό Μπαλέτο του Λονδίνου, το Batsheva Ensemble, το Μπαλέτο της Λωρραίνης και το Μπαλέτο της Όπερας της Λυόν. Επίσης, έχει συμπράξει με διακεκριμένους καλλιτέχνες (Ρομπέρ Λεπάζ, Άνταμ Κούπερ, Άγκνες Όουκς), ενώ επί μία δεκαετία υπήρξε βασικός χορογράφος της Συλβί Γκιλλέμ.

Καινοτόμος δημιουργός, άνοιξε νέους δρόμους στον σύγχρονο χορό και επινόησε το δικό του χορογραφικό λεξιλόγιο, μέσα από το πάντρεμα στοιχείων και τεχνικών του κλασικού μπαλέτου με τη γιόγκα, την καποέιρα και το τάι-τσι. Θεωρείται ο χορογράφος-σύμβολο της μεταμοντέρνας βρετανικής σκηνής.
Για τις δύο εμφανίσεις του στην Ελλάδα, ο Μάλιφαντ δημιούργησε μια νέα παράσταση που βασίζεται σε νέες αλλά και παλαιότερες «κλασικές» χορογραφίες του, όπως το διάσημο Broken Fall σε μουσική Μπάρρυ Άνταμσον, το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε από τη Συλβί Γκιλλέμ και την ομάδα BalletBoyz και απέσπασε το βραβείο Olivier ως η καλύτερη νέα χορογραφία του 2004.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη τη νέα χορογραφία Piece No. 43, ένα μοναδικό κουιντέτο διάσημων χορευτών που αποτελεί τη συνδετική γέφυρα ανάμεσα στην κλασική και τη σύγχρονη κίνηση. Η χορογραφία διερευνά τον τρόπο με τον οποίο η δυναμική αρχιτεκτονική του φωτισμού μπορεί να πλαισιώσει την κίνηση του σώματος και να τροφοδοτήσει τη σχέση τους, μέσα από τον ρυθμό αλλά και μέσα από το συναίσθημα και την ενέργεια που εκπέμπει η μουσική.

Ο καινοτόμος χορογράφος Ράσσελ Μάλιφαντ ακροβατεί ανάμεσα στο φως και την κίνηση [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Επιστροφή στη σκηνή για τη σύζυγό του Ντάνα Φούρας
Η παράσταση ολοκληρώνεται με το σόλο Both, and που σηματοδοτεί την επιστροφή στη σκηνή, ύστερα από 10 χρόνια απουσίας, της ελληνικής καταγωγής Dana Fouras, πρώην χορεύτριας του Βασιλικού Μπαλέτου του Λονδίνου και συζύγου του Μάλιφαντ. Η Fouras έχει χορέψει μερικές από τις πιο σημαντικές χορογραφίες του, όπως το Sheer και το Two, και έχει συνεργαστεί μαζί του σε πολλές κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Το νέο σόλο βασίζεται σε μουσική του πρωτοποριακού συνθέτη Mukul, ενώ τα κοστούμια υπογράφει η διάσημη σχεδιάστρια Στήβι Στιούαρτ.

Η παράσταση
Conceal | Reveal - Απόκρυψη | Αποκάλυψη, του Ράσελ Μάλιφαντ
Ημέρες: 19 & 20 Μαρτίου
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα Α. Τριάντη

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ