ΗΠΑ και Ρωσια αναζητούν λύση για το Ιραν

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρώσος ομόλογος του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, συναντήθηκαν στο περιθώριο του οικονομικού Φόρουμ Ασίας - Ειρηνικού (APEC) που πραγματοποιείται στη Χονολούλου.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε στον Τύπο ο Ομπάμα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Συρία και «επανέλαβαν την πρόθεση τους να διαμορφώσουν κοινή πολιτική προκειμένου το Ιράν να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ισχύουν διεθνώς σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα».

Όσο αφορά στο αμυντικό πυραυλικό σύστημα που βσίζεται στην Ευρώπη, για το οποίο οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν έκ διαμέτρου αντίθετη πολιτική, ο Πρόεδρος Μεντβέντεφ δήλωσε ότι «συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια ώστε να βρεθεί η όποια πιθανότητα επίλυσης (των διαφορών)».

H Ρωσία και οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να βρουν μια κοινή απάντηση στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ παρά τις επιφυλάξεις που εξέφρασε η Μόσχα απέναντι στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

Ο πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε από τον ρώσο ομόλογό του να παραμείνουν ενωμένοι όσον αφορά την απάντηση που θα δοθεί στο Ιράν, ύστερα από την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ο Ομπάμα είπε ότι οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη βούλησή τους να «εργαστούν για μια κοινή απάντηση ώστε να ωθήσουν το Ιράν να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις του στο θέμα το πυρηνικής ενέργειας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ