Κάθε ημέρα που περνά είναι και χειρότερη για τους χιλιάδες πρόσφυγες που ζουν σε τραγικές συνθήκες στην Ειδομένη, περιμένοντας να ανοίξουν τα σύνορα.
Σήμερα έγινε γνωστό πως υπήρξε κρούσμα ηπατίτιδας Α στον καταυλισμό των προσφύγων, σε 9χρονο κορίτσι το οποίο μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση. Από το ΚΕΕΛΠΝΟ, σύμφωνα με το Mega, προσπαθούν να βρουν σε ποιο ακριβώς σημείο του καταυλισμού ζούσε το κορίτσι, ενώ έχει δοθεί εντολή για απολύμανση στις τουαλέτες και χρήση εμφιαλωμένου νερού, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνουν εμβολιασμοί.
Mε ανακοίνωσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει ότι η συνήθης κοινωνική επαφή δεν ενέχει κινδύνους για τη μετάδοση του ιού στον γενικό πληθυσμό.
Παράλληλα, σήμερα σημειώθηκαν συμπλοκές, με τους απελπισμένους πρόσφυγες και μετανάστες να πιάνονται στα χέρια, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν ένα ζευγάρι παπούτσια ή ρούχα. Μάλιστα, ένας από αυτούς τραυματίστηκε στο κεφάλι.
Την ίδια ώρα, ένας 44χρονος ξεκίνησε απεργία πείνας, ζητώντας να του επιτρέψουν να πάει έστω και ως επισκέπτης στη Γερμανία. Ο Σύρος πρόσφυγας, πατέρας τεσσάρων παιδιών, θέλει να βρεθεί δίπλα στην γυναίκα του η οποία βρίσκεται 9 μήνες στη Γερμανία και πάσχει από καρκίνο στομάχου, ενώ τελευταία της επιθυμία είναι να δει τα παιδιά της.
Τα σύνορα παραμένουν ερμητικά κλειστά και οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ειδομένη δηλώνουν ότι θα περιμένουν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής και αν δεν ανοίξουν τότε τα σύνορα, θα αναζητήσουν διαφορετικές διόδους.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ για το κρούσμα ηπατίτιδας στην Ειδομένη
Χθες 11 Μαρτίου 2016, δηλώθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ περιστατικό ηπατίτιδας Α σε προσφυγόπουλο από την Συρία, ηλικίας 9 ετών, που διέμενε στην Ειδομένη. Το περιστατικό νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση σε Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς υγείας, έχει αναλάβει δράση με στόχο την πρόληψη και περιχαράκωση της νόσου στον ευαίσθητο προσφυγικό πληθυσμό. Τα μέτρα περιλαμβάνουν:
α) την τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής, όπως η υγιεινή των χεριών ιδιαίτερα πριν την ετοιμασία και κατανάλωση τροφής και μετά από κάθε χρήση τουαλέτας, η απολύμανση των τουαλετών, καθώς και η χρήση καθαρού πόσιμου νερού και
β) η έγκαιρη αναγνώριση των περιστατικών, η παροχή φροντίδας και κατάλληλη απομόνωση.
Προγραμματίζεται άμεσος εμβολιασμός των στενών επαφών και επινόσων ατόμων.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει πως η συνήθης κοινωνική επαφή δεν ενέχει κινδύνους για τη μετάδοση του ιού της ηπατίτιδας Α στον γενικό πληθυσμό.