Πώς ένα ορθογραφικό λάθος σταμάτησε τραπεζική απάτη που θα κόστιζε 1 δισ. δολάρια - iefimerida.gr

Πώς ένα ορθογραφικό λάθος σταμάτησε τραπεζική απάτη που θα κόστιζε 1 δισ. δολάρια

(από λογαριασμό της στην FED Reserve της Νέας Υόρκης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα ορθογραφικό λάθος σε μια ηλεκτρονική εντολή τραπεζικής μεταφοράς βοήθησε στο να αποτραπεί μια ληστεία που θα κόστιζε σχεδόν 1 δις δολια, εναντίον της Κεντρικής Τράπεζας του Μπανγκλαντές και την Federal Reserve της Νέας Υόρκης τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με δηλώσεις τραπεζικών στελεχών, άγνωστοι χάκερς κατάφεραν παρ όλα αυτά να υπεξαιρέσουν περίπου 80 εκατομμύρια, πριν γίνουν αντιληπτοί, σε μία από τις μεγαλύτερες ηλεκτρονικές κλοπές από τράπεζες μέχρι σήμερα.

Οι χάκερς παραβίασαν τα συστήματα της Τράπεζας του Μπανγκλαντές και έκλεψαν τους κωδικούς πρόσβασης για τις μεταβιβάσεις πληρωμών. Στη συνέχεια βομβάρδισαν την Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης με σχεδόν τρεις δεκάδες αιτήματα για μεταφορές χρημάτων από το λογαριασμό της Τράπεζας του Μπανγκλαντές σε λογαριασμούς στις Φιλιππίνες και τη Σρι Λάνκα, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Τέσσερις αιτήσεις μεταβίβασης, συνολικής αξίας περίπου 81 εκατομμυρίων δολαρίων, προς έναν λογαριασμό στις Φιλιππίνες «πέρασαν» από το σύστημα, αλλά ένα πέμπτο αίτημα, για 20 εκατομμύρια, σε λογαριασμό ΜΚΟ στην Σρι Λάνκα καθυστέρησε επειδή οι χάκερς έγραψαν λάθος το όνομα της οργάνωσης «Shalika Foundation».

Η γραφή «Fandation» προκάλεσε μια από τις τράπεζες «διαδρομής», την Deutsche Bank, να ζητήσει διευκρινίσεις από το κεντρικό σύστημα, το οποίο και αμέσως διέκοψε την συναλλαγή.

Η εξέλιξη αυτή ακύρωσε τα σχέδια των χάκερς να «σηκώσουν» τα χρήματα που διαθέτει η Κεντρική Τράπεζα του Μπανγκλαντές στα Ομοσπονδιακά Αποθέματα, ύψους πολλών δις δολαρίων. Πιο συγκεκριμένα οι εντολές που πάγωσαν μετά και το «σήμα κινδύνου» που εξέπεμψε η Ντόιτσε Μπανκ, υπολογίζονται σε περίπου 850-870 εκατομμύρια.

Η Τράπεζα του Μπανγκλαντές δήλωσε ότι έχει ανακτήσει ένα μέρος των χρημάτων που κλάπηκαν, και συνεργάζεται με τις αρχές στις Φιλιππίνες για να ανακτήσει και τα υπόλοιπα.
Το περιστατικό έλαβε χώρα μεταξύ 4 και 5 Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κόσμος Μπανγκλαντές New York Fed χάκερς
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ