Έρχεται το Φεστιβάλ Αθηνών! - iefimerida.gr

Έρχεται το Φεστιβάλ Αθηνών!

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σήμερα το πρωί έγινε η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση του προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς. Ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Γιώργος Λούκος έκανε τον απολογισμό της περσινής χρονιάς, σημειώνοντας πως ήταν η πιο επιτυχημένη χρονιά του θεσμού. Όπως είπε, υπήρχαν φόβοι ότι το Φεστιβάλ θα αντιμετώπιζε πρόβλημα λόγω της κρίσης που μόλις είχε ξεσπάσει, αλλά αντιθέτως πουλήθηκαν 170.000 εισιτήρια, περισσότερα από ποτέ, και ο ισολογισμός έκλεισε με κέρδος πάνω από 400.000 ευρώ, και έχοντας εξοφλήσει όλα τα χρέη. Ο κ. Λούκος σημείωσε επίσης πως η ιδέα να μειωθεί η τιμή των εισιτηρίων αποδείχτηκε πολύ σωστή, και πως η επιτυχία του Φεστιβάλ έγινε χωρίς να γίνουν εκπτώσεις στην ποιότητα. Επιπλέον, δήλωσε πως και φέτος θα δοθούν δωρεάν εισιτήρια σε ανέργους, μια κίνηση που έγινε για πρώτη φορά πέρσι και έφερε πολύ κόσμο στο Φεστιβάλ.

Αναφερόμενος στα κριτήρια με τα οποία γίνεται η επιλογή των συμμετεχόντων, ο Γιώργος Λούκος ανέφερε πως η αντικειμενικότητα δεν υπάρχει, μιας και κάθε άνθρωπος είναι ένα υποκείμενο, άρα κάθε κρίση είναι υποκειμενική. Επισήμανε δε, πως για όλες τις προτάσεις που γίνονται υπάρχουν λόγοι για να γίνουν αποδεκτές αλλά και για να απορριφθούν, οπότε η επιλογή είναι εξαιρετικά δύσκολη. Εξάλλου, τόνισε, όταν στο Φεστιβάλ της Αβινιόν, που γίνεται σε μια χώρα 60.000.000 ανθρώπων, κατατίθενται κάθε χρονιά 60 προτάσεις, στην Έλλάδα οι προτάσεις για συμμετοχή στο Φεστιβάλ έφτασαν πέρσι τις 485.

Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκε και ο Υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος είπε στην ομιλία του ότι και φέτος το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου με το «καλόγουστο, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμά του αναδεικνύει ό,τι πιο δυναμικό έχει να επιδείξει η Ελλάδα» αλλά και ότι η παρουσία τόσων σημαντικών καλλιτεχνών στο διεθνές σκέλος του προγράμματος είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης για την Ελλάδα, στις δύσκολες στιγμές της. Ο υπουργός τόνισε τη σχέση του Φεστιβάλ με την πόλη της Αθήνας, λέγοντας πως αυτή είναι οργανική και ουσιαστική, ότι βοηθάει να αλλάξει ο τρόπος που βλέπουμε την Αθήνα και τον εαυτό μας μέσα σ’ αυτή, καθώς χαρακτήρα σε μια πόλη δεν δίνουν τα κτίρια και τα πάρκα, όπως χαρακτηριστικά είπε, αλλά οι άνθρωποι και ο τρόπος που ζουν τη ζωή τους στην πόλη.

Ο Παύλος Γερουλάνος δήλωσε επίσης πως η πιο σημαντική συμβολή του Φεστιβάλ είναι η επένδυση που κάνει στη νέα γενιά, καθώς είναι ένα πολύ δυνατό μήνυμα για τους νέους που ψάχνουν δρόμους μέσα από τις δυσκολίες. Τέλος, έκανε έκκληση σε όσους συνέβαλαν να δημιουργηθεί η πρωτοπορία, τους μεγαλύτερους, να αγκαλιάσουν τη νέα γενιά, και να δείξουν κατανόηση και μεγαλοψυχία, αν κάποια χρονιά δεν δουν το όνομά τους στις επιλογές του Φεστιβάλ, μια έμμεση αναφορά ίσως σε όσους διαμαρτυρήθηκαν δημοσίως για την απόρριψη των προτάσεών τους.

Το φετινό πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα πλούσιο, ειδικά όσον αφορά το θέατρο, ελληνικό και ξένο, καθώς, συνολικά σε Αθήνα και Επίδαυρο θα δούμε πάνω από 30 παραστάσεις.

Ενδεικτικά από την 1η Ιουνίου θα δούμε τον Ρομέο Καστελούτσι στην Πειραιώς 260 με την παράσταση «On the concept of the Face, regarding the Son of God. Ο Κριστόφ Βαρλικόφσκι προσεγγίζει με τη νέα του παράσταση «[Α]pollonia» την έννοια της θυσίας μέσω τριών γυναικείων μορφών, ενώ η Αριάν Μνουσκίν παρουσιάζει την παράσταση «Οι ναυαγοί της τρελής ελπίδας», μια ιστορία εμπνευσμένη από ένα διήγημα του Ιουλίου Βερν σε χώρο που θα ανακοινωθεί σύντομα. Ο Νικολάι Κολυάντα, ένας από τους διαμορφωτές της σύγχρονης ρωσικής θεατρικής σκηνής, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ερμηνεύοντας και αποδομώντας τον σαιξπηρικό Άμλετ, ενώ στην Επίδαυρο θα δούμε τον Κέβιν Σπέισι να παίζει τον Ριχάρδο τον Γ΄ σε σκηνοθεσία Σαμ Μέντες στις 29 και 30 Ιουλίου.

Στην Αθήνα υπάρχει ένας ολόκληρος κύκλος μονολόγων με τίτλο «Θέατρο σε Α΄ Ενικό», όπου θα δούμε τη Ρούλα Πατεράκη, τη Φιλαρέτη Κομνηνού και τον Χρήστο Στέργιογλου, μεταξύ άλλων, ενώ ο Θωμάς Μοσχόπουλος στην παράσταση «Μέδουσα: Σχέδια και αυτοσχεδιασμοί για σχεδίες και ναυάγια» δημιουργεί ένα θέαμα που διαπραγματεύεται τη σχέση μεταξύ ιστορίας, χρόνου και τέχνης.

Στην Τεχνόπολη έρχονται μουσικοί που συμμετείχαν στην «Επανάσταση του Γιασεμιού», όπως ονομάστηκαν οι εξεγέρσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο, στις 17 Ιουνίου, ενώ στο Ηρώδειο θα γίνει μεγάλο αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, με το «Μονόγραμμα» σε μουσική του Γ. Κουρουπού.

Παραστάσεις, συναυλίες και εικαστικά event είναι ακόμα πάρα πολλά και θα σας ενημερώνουμε για το καθένα καθώς θα έρχεται στην επικαιρότητα.

Η προπώληση των εισιτηρίων θα ξεκινήσει στις 9 Μαΐου, ενώ το πρόγραμμα θα ανέβει οσονούπω στο site του Φεστιβάλ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ