«Ρουκέτα» ΟΟΣΑ για τον κατώτατο μισθό: Ζητά αναθεώρηση της τριετίας - iefimerida.gr

«Ρουκέτα» ΟΟΣΑ για τον κατώτατο μισθό: Ζητά αναθεώρηση της τριετίας

Nikos Libertas / SOOC
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

«Φωτιές» ανάβει η Έκθεση του ΟΟΣΑ στο πεδίο των εργασιακών, σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση ξορκίζει το ενδεχόμενο να ανοίξει τέτοια συζήτηση στη διάρκεια της τρέχουσας αξιολόγησης.

Ενώ όλα τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, ο ΟΟΣΑ αναδεικνύει το θέμα του κατώτατου μισθού, "φωτογραφίζοντας" τον ως μια από τις τελευταίες αγκυλώσεις στην αγορά εργασίας, τουλάχιστον με τη μορφή που προβλέπει η νομοθεσία. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, υπάρχουν ακόμα περιορισμοί στις ομαδικές απολύσεις αλλά ακόμα κι αν ευθυγραμμιστούμε με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, η αύξηση της παραγωγής θα είναι μόλις 0,2% σε βάθος δεκαετίας. Τι γίνεται, όμως, με τον κατώτατο μισθό;

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο εν Ελλάδι κατώτατος μισθός βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο, ωστόσο υπάρχει το... κάτι παραπάνω που αλλάζει τα δεδομένα. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του Οργανισμού, ο κατώτατος μισθός αυξάνεται με την προϋπηρεσία (3ετίες) κι αυτό είναι μοναδική περίπτωση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Οι ίδιοι υπολογίζουν, δε, ότι αν προστεθούν οικογενειακά επιδόματα στις 3ετίας, ο κατώτατος μισθός μπορεί να φτάσει στα 818 ευρώ!

Τι προτείνει ο ΟΟΣΑ, με δεδομένο ότι όλα αυτά θα επανεξεταστούν εντός του 2016; Κατ' αρχάς, ο κατώτατος μισθός να συνδεθεί με την παραγωγικότητα και την αξιολόγηση και πάνω απ' όλα να αναθεωρηθεί το σύστημα των 3ετιών!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΟΟΣΑ κατώτατος μισθός τριετίες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ